Ένα πανεύκολο γλυκάκι για τις οικογενειακές συνάξεις των Χριστουγέννων. Το καλό είναι ότι σε χρόνο DT μπορείτε να ετοιμάσετε ένα γλυκάκι με την δική σας υπογραφή, το κακό είναι ότι εξαφανίζονται… στο λεπτό.
Η Χρυσούλα Παπαλέξη, ετοίμασε τα γλυκάκια και μας χαρίζει τη συνταγή.
Στο απίθανο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι πηγαίνω συχνά και απολαμβάνω το πρωινό που προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της. Η κουζίνα της είναι «κουζίνα της καρδιάς» γιατί γεννά συναισθήματα και η ατμόσφαιρα μοναδική. Ετοιμαστείτε λοιπόν για τα καρυδάτα ή αλλιώς φοντάν με καρύδι.
Η σοκολάτα που χρησιμοποίησε η Χρυσούλα για την επικάλυψη είναι λευκή και μαύρη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σοκολάτα που αγαπάτε γάλακτος ή μπίτερ ή ακόμα και λευκή, που προσωπικά δεν αγαπώ. Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο κουκουνάρι λόγω Χριστουγέννων. Η επιλογή δική σας…
Φοντάν Καρυδάτο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
- 750γρ. καρύδι, χοντροσπασμένο
- 250 γρ. αμύγδαλο
- Μισό ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι ή μπράντυ
- 6 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γ. τρίμμα σοκολάτας
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί
- 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
Σιρόπι
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
Τρόπος παρασκευής
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ, τη φρυγανιά, τις βανίλιες και το τρίμα σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
- Το σιρόπι είναι έτοιμο και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά σιγά μέχρι να «σταθεί» η γέμιση.
- Πλάθουμε σε μπαλάκια τα φοντάν μας.
- Όπως είναι η σοκολάτα λιωμένη στο μπεν μαρί βουτάμε τα καρυδάτα τα μισά στην λευκή σοκολάτα και τα μισά στη μαύρη κουβερτούρα.
- Διακοσμούμε με αστεράκια.
- Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αν θέλουμε τα βάζουμε και στο ψυγείο για να «δροσιστούν» για 1 ώρα.