Μια γευστική δημιουργία superfood, που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Οι φακές είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και χαρίζουν στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι υψηλή και όταν συνδυάζονται με ψωμί ή ρύζι ή ψάρια παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Ακόμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες που χαρίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες.
Οι ταπεινές φακές είναι λοιπόν πλούσιες σε φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιταμίνη Β-6, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Το ελαιόλαδο διανθίζει την γεύση του και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Αποφεύγετε όμως τα τυροκομικά με τις φακές.
Φακές Superfood με αντζούγιες
Από τη Δέσποινα Αδραλή, περίφημη μαγείρισσα, Θεσσαλονίκη
Υλικά για 4 άτομα
- 400 γρ φακές μπελούγκα ή Εγκλουβής
- 30 φιλέτα αντζούγιας
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύδι δυνατό από κρασί κόκκινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ κύμινο σε σκόνη
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
Για το φινίρισμα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι λευκό, κομμένο σε φέτες
- Κορφούλες δυόσμου ή μαϊντανού
Συνταγή ημέρας: Φακές σούπα με κόκκινο πιπέρι, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι
Tρόπος παρασκευής
- Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και τις φακές και μόλις το νερό κοχλάσει υπολογίζουμε 5 λεπτά.
- Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το νερό.
- Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε καυτό νερό από τον βραστήρα ή βράζουμε το νερό για 40 περίπου λεπτά, θέλουμε οι φακές να είναι al dente.
- Σουρώνουμε τις φακές και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το κύμινο, το αλάτι, την μουστάρδα και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
- Βάζουμε τις φακές σε τσέρκι για να πάρουν σχήμα και από πάνω βάζουμε τις αντζούγιες.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
- Διακοσμούμε με δυόσμο και σερβίρουμε.