Ο καρπός της συκιάς (Ficus carica L.) είναι ιθαγενής και κατάγεται από τη δυτική Ασία. Στη Μέση Ανατολή και τις περιοχές της Μεσογείου τα σύκα συμβολίζουν τη μακροζωία και καταναλώνονταν από την αρχαιότητα.
Τα σύκα έχουν ονομαστεί «φρούτο χωρίς άνθος» επειδή δεν εμφανίζουν άνθηση προς τα έξω. Ωστόσο, τα σύκα παράγουν εκατοντάδες μικροσκοπικά βρώσιμα λουλούδια που σχηματίζονται, αναπτύσσονται και ανθίζουν στην εσωτερική κοιλότητα του καρπού. Οι φλούδες τους, που κυμαίνονται από πράσινο έως μαύρο-ιώδες, είναι βρώσιμοι και οι μικροί σπόροι τους παρέχουν μια λεπτή τραγανή αίσθηση.
Τα σύκα παρέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικρότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση σύκων έχει συνδεθεί με μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Μειώνει την φλεγμονή, την δυσμηνόρροια και βοηθά στην υγιή διαχείριση βάρους.
Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά
Τόσο η σάρκα όσο και η φλούδα των σύκων περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, κυρίως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Τα φαινολικά οξέα, τα οποία απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος, έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα. Αντισταθμίζουν τις βλάβες που προκαλούνται από ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται μέσω του φυσιολογικού μεταβολισμού και ως απόκριση στην άσκηση, την έκθεση στον ήλιο και περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως ο καπνός του τσιγάρου και η αιθαλομίχλη. Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση ελεύθερων ριζών είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη γήρανση και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων , καθώς και καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα.
Υποστηρίζει την πεπτική υγεία
Οι φυτικές ίνες στα σύκα υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Τα σύκα έχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη διατροφή των ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο που συνδέονται με την αντιφλεγμονώδη δράση. Η κατανάλωση σύκου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με αυτήν την πάθηση που έτρωγαν περίπου τέσσερα αποξηραμένα σύκα δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερο πόνο, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Βοηθά στα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας
Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων στα συμπτώματα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας ή των πόνων περιόδου, τα οποία βιώνουν μία ή δύο ημέρες το μήνα περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που έτρωγαν αποξηραμένα σύκα είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες για τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πόνου, την εμμηνορροϊκή δυσφορία και το αντιληπτό άγχος κατά τη διάρκεια τριών περιόδων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κανέλα ή εικονικό φάρμακο.
Βελτιώνει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις
Μια ανασκόπηση του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις τόσο στα σύκα όσο και στις ελιές μειώνουν ή να αναστέλλουν τις επιδράσεις των ενώσεων που προκαλούν φλεγμονή, που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες είναι γνωστό ότι επιταχύνουν τη βλάβη στα κύτταρα των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου και άλλων ιστών σε ασθενείς με COVID-19.
Η ικανότητα των σύκων να καταπολεμούν τις κυτοκίνες μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ατόμων με ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών καταστάσεων, από αλλεργίες έως ρευματοειδή αρθρίτιδα,, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ιγμορίτιδα και φυματίωση.
Βοηθάει τη διαχείριση βάρους
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των σύκων, σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος. Η τακτική κατανάλωση σύκων έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγιή διαχείριση βάρους βελτιώνοντας τον κορεσμό μετά το γεύμα και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα .
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2022 εξέτασε τις πιθανές επιδράσεις των σύκων στην ικανότητα αναστολής του σχηματισμού όγκων και της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι φυσικές ενώσεις στα σύκα βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.