Search
Close this search box.
Πανετόνε: Ένα ιταλικό σύμβολο – Αρωματικό και απλά νόστιμο
Το χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλυκό πανετόνε
Credit: 123RF

Πολύπλοκο, λεπτό, αρωματικό και απλά νόστιμο. Η κλασική συνταγή αυτού του γλυκού ψωμιού, που είναι η χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ του Μιλάνου, απαιτεί σταφίδες και ζαχαρωμένο πορτοκάλι. Ο Σταμάτης Τσίλιας τα αντικαθιστά με χουρμάδες και γλυκό του κουταλιού νεράντζι που χαρίζουν στο πανετόνε φίνο άρωμα και γεύση.

Πανετόνε με χουρμά & πορτοκάλι

Βαθμός δυσκολίας: 3 – Χρόνος συνταγής: 4 ώρες

Υλικά

  • 100 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
  • 20 γρ. μαγιά
  • 100 γρ. ζεστό νερό
  • 20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 15 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 γρ. αλάτι ψιλό
  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 60 γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 100 γρ. γλυκό του κουταλιού νεράντζι, ψιλοκομμένο
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • ηλιέλαιο για το άλειμμα

Τα σκεύη

  • σύρμα χειρός
  • 2 μεσαία μεταλλικά μπολ
  • ηλεκτρικό μίξερ με γάντζο
  • διαφανής μεμβράνη φαγητού
  • φόρμα για πανετόνε
Το χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλυκό πανετόνε
Credit: 123RF

Τρόπος παρασκευής

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός τη μαγιά με το ζεστό νερό.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για ακόμη 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το γλυκό νεράντζι και τους χουρμάδες και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε πρώτα περάσει με λίγο ηλιέλαιο. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες.
  • Με το χέρι μας αλείφουμε τη φόρμα για πανετόνε εσωτερικά με λίγο ηλιέλαιο.
  • Βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε άλλες 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ξεσκεπάζουμε τη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
  • Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα