Πολύπλοκο, λεπτό, αρωματικό και απλά νόστιμο. Η κλασική συνταγή αυτού του γλυκού ψωμιού, που είναι η χριστουγεννιάτικη σπεσιαλιτέ του Μιλάνου, απαιτεί σταφίδες και ζαχαρωμένο πορτοκάλι. Ο Σταμάτης Τσίλιας τα αντικαθιστά με χουρμάδες και γλυκό του κουταλιού νεράντζι που χαρίζουν στο πανετόνε φίνο άρωμα και γεύση.
Πανετόνε με χουρμά & πορτοκάλι
Βαθμός δυσκολίας: 3 – Χρόνος συνταγής: 4 ώρες
Υλικά
- 100 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
- 20 γρ. μαγιά
- 100 γρ. ζεστό νερό
- 20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 70 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 15 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 γρ. αλάτι ψιλό
- 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 60 γρ. πρόβειο βούτυρο
- 100 γρ. γλυκό του κουταλιού νεράντζι, ψιλοκομμένο
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- ηλιέλαιο για το άλειμμα
Τα σκεύη
- σύρμα χειρός
- 2 μεσαία μεταλλικά μπολ
- ηλεκτρικό μίξερ με γάντζο
- διαφανής μεμβράνη φαγητού
- φόρμα για πανετόνε
Τρόπος παρασκευής
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός τη μαγιά με το ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη και τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για ακόμη 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το γλυκό νεράντζι και τους χουρμάδες και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε πρώτα περάσει με λίγο ηλιέλαιο. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες.
- Με το χέρι μας αλείφουμε τη φόρμα για πανετόνε εσωτερικά με λίγο ηλιέλαιο.
- Βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε άλλες 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξεσκεπάζουμε τη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
- Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.