Το φθινόπωρο είναι γεμάτο αρώματα, υφές και μικρές απολαύσεις που ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα, και ένα από αυτά τα «comfort» στοιχεία είναι σίγουρα τα γλυκά με κολοκύθα. Αν αγαπάτε τις κλασικές συνταγές αλλά θέλετε κάτι ανατρεπτικό, το pumpkin tiramisu έρχεται να ανανεώσει εντελώς το αγαπημένο ιταλικό επιδόρπιο και να το ντύσει με τα πιο cozy seasonal vibes. Είναι κρεμώδες, ελαφρύ, χωρίς ψήσιμο και με εκείνη την υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στον καφέ, το maple syrup και τη γλύκα της κολοκύθας που κάνει κάθε κουταλιά να μοιάζει με φθινοπωρινό χάδι.
Σήμερα, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να το φτιάξετε, μαζί με μικρές συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα, ιδέες για παραλλαγές, αλλά και tips που θα κάνουν τη συνταγή σας ακόμη πιο ξεχωριστή.
Pumpkin Tiramisu
Τι θα χρειαστείτε για τη γέμιση κολοκύθας
- ¾ φλ. πουρέ κολοκύθας (κατά προτίμηση κονσέρβα για σταθερή υφή)
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- ¼ φλ. ζάχαρη
Για τα σαβαγιάρ
- 12 σαβαγιάρ
- ½ φλ. maple syrup
- 2 κ.σ. δυνατός καφές ή εσπρέσο
- Για την κρέμα μασκαρπόνε
- 225 γρ. μασκαρπόνε
- ¼ φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. βανίλια
- Κανέλα & μοσχοκάρυδο για το γαρνίρισμα

Πώς θα το φτιάξετε
- Ξεκινάμε ντύνοντας μια μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη, ώστε να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το επιδόρπιο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματίσει μαλακές κορυφές και τη βάζουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα κολοκύθας. Αυτή θα είναι η αέρινη, αρωματική γέμιση που θα δώσει όλο τον χαρακτήρα στο γλυκό.
- Σε ρηχό μπολ αναμειγνύουμε το maple syrup με τον καφέ και βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ. Στρώνουμε τα πρώτα έξι κομμάτια στη φόρμα, ραντίζουμε με λίγο επιπλέον σιρόπι και προσθέτουμε τη μισή γέμιση κολοκύθας. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα σαβαγιάρ και κρέμας.
- Σε άλλο μπολ ετοιμάζουμε την κρέμα μασκαρπόνε, χτυπώντας το τυρί με ζάχαρη, κρέμα και βανίλια μέχρι να γίνει λεία και αφράτη. Τη στρώνουμε πάνω από τις στρώσεις κολοκύθας, δημιουργώντας απαλά κυματιστά «peaks» (κορυφές) στην επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα. Πριν το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο και το κόβουμε σε φέτες, κάθε φέτα κι ένας μικρός φθινοπωρινός πειρασμός.

Γιατί θα το λατρέψετε
Το pumpkin tiramisu είναι από εκείνα τα γλυκά που γίνονται με ελάχιστο κόπο αλλά απογειώνουν την παρουσίαση στο τραπέζι. Είναι ιδανικό για βραδιές με φίλους, για οικογενειακά τραπέζια αλλά και για μια χαλαρή Κυριακή στο σπίτι, όταν έχετε διάθεση για κάτι ξεχωριστό. Έχει εκείνη την ισορροπία μεταξύ γλυκού και αρωματικού, ενώ η απουσία ψησίματος το κάνει ανάλαφρο και απολαυστικό.
Επιπλέον, μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη για να «δέσουν» ιδανικά οι γεύσεις και να σερβίρετε χωρίς κανένα άγχος την επόμενη ημέρα.

Μικρά tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Προτιμήστε κονσερβοποιημένο πουρέ κολοκύθας για σταθερή υφή.
- Μη μουλιάζετε υπερβολικά τα σαβαγιάρ για να μη λιώσουν.
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση καφέ, προσθέστε λίγη σκόνη εσπρέσο στο μείγμα.
- Αφήστε το να σταθεί 24 ώρες για ακόμη καθαρότερες στρώσεις.
- Πασπαλίστε τα μπαχαρικά λίγο πριν το σερβίρισμα για μέγιστο άρωμα.
Παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσετε
- Αντικαταστήστε το maple syrup με μέλι ή σιρόπι αγαύης.
- Δώστε τραγανότητα προσθέτοντας ψιλοκομμένα καρύδια ή pecan ανάμεσα στις στρώσεις.
- Για μια πιο festive εκδοχή, αρωματίστε την κρέμα με λίγο πορτοκάλι.
- Για vegan αποτέλεσμα, δοκιμάστε φυτικό «μασκαρπόνε» και κρέμα καρύδας.