Ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά σε ινδικές συνταγές κατά κύριο λόγο, όπως το κόρμα και το πανίρ κάρι, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Το μαύρο κύμινο προστίθεται τακτικά σε ινδικά πιάτα για να ενισχύσει τη γεύση, προσφέροντας επιπλέον πλούτο στις κρεμώδεις σάλτσες. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάνει κάτι περισσότερο από το να έχει ωραία γεύση, καθώς φαίνεται επίσης να διαθέτει αντι–παχυσαρκικές ιδιότητες.
Κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να αναστείλει τον σχηματισμό λιποκυττάρων και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Και οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «λειτουργικό τρόφιμο» για την πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το χρόνιο υπερβάρος.

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη δυνητική χρήση του σπόρου μαύρου κύμινου ως φυσικής παρέμβασης κατά της παχυσαρκίας», ανέφεραν σύμφωνα με την Daily Mail.
«Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό να βλέπουμε το μαύρο κύμινο να επιδεικνύει ολοκληρωμένα, πραγματικά, αποδεδειγμένα αποτελέσματα μείωσης των λιπιδίων του αίματος σε μια ανθρώπινη δοκιμή».
Η ομάδα δήλωσε ότι τα αποτελέσματά τους είναι τόσο πολλά υποσχόμενα, ώστε τώρα θέλουν να διερευνήσουν αν το συγκεκριμένο συστατικό θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη να διαχειριστούν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Osaka Metropolitan University στην Ιαπωνία στρατολόγησαν 42 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Διαπίστωσαν ότι όσοι κλήθηκαν να καταναλώνουν 5 g, περίπου μία κουταλιά της σούπας, σκόνη σπόρου μαύρου κύμινου καθημερινά επί οκτώ εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα τριγλυκερίδια (λίπος) του αίματος, στην «κακή» χοληστερόλη και στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παράλληλα, τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης αυξήθηκαν.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τέτοιου είδους βελτιώσεις συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου.
Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης κυτταρικά πειράματα για να κατανοήσει τις εμπλεκόμενες διαδικασίες. Διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα σπόρου μαύρου κύμινου ανέστειλε τη λιπογένεση, τον σχηματισμό και την ωρίμαση των λιποκυττάρων.
«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι οι σπόροι μαύρου κύμινου είναι χρήσιμοι ως λειτουργικό τρόφιμο για την πρόληψη της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Akiko Kojima-Yuasa. Το συγκεκριμένο συστατικό χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην παραδοσιακή ιατρική για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.

«Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μακροχρόνιες και μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές για να διερευνήσουμε τις επιδράσεις του μαύρου κύμινου στον μεταβολισμό», πρόσθεσε η καθηγήτρια Kojima-Yuasa.
«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εξετάσουμε τις επιδράσεις του στην αντίσταση στην ινσουλίνη στον διαβήτη και σε δείκτες φλεγμονής».
Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2021, περιέγραψε τον σπόρο μαύρου κύμινου ως «θαυματουργό βότανο» χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να ενισχύει το ανοσοποιητικό, να υποστηρίζει την επιβίωση των κυττάρων και να βελτιώνει τον μεταβολισμό.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Nutrition.