Η Παρασκευή είναι πάντα μια ιδιαίτερη μέρα. Σηματοδοτεί το τέλος μιας απαιτητικής εβδομάδας και μας προετοιμάζει για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Όσο κι αν οι υποχρεώσεις συνεχίζονται, έχετε ανάγκη από γεύματα που θα σας γεμίσουν ενέργεια, θα στηρίξουν τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Για το πρωινό και το lunch box της Παρασκευής, διαλέξαμε γεύσεις που συνδυάζουν τον ελληνικό χαρακτήρα με εύκολες, πρακτικές και νόστιμες συνταγές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν υψηλή διατροφική αξία και ενισχύουν την ευεξία σας, ενώ προσφέρουν και ευκολία στην προετοιμασία, που τις κάνουν Ιδανικές επιλογές για το γραφείο.
Σας προτείνουμε ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό, που θα σας κρατήσει μέχρι το μεσημέρι χωρίς περιττές λιγούρες, και δύο προτάσεις για lunch box που συνδυάζουν πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και πολύτιμες βιταμίνες. Αξιοποιήστε τις για να κλείσετε την εβδομάδα με γεύσεις που θα σας φτιάξουν τη διάθεση.
Πρωινό
Wrap με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και granola
Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, που κρατούν το αίσθημα του κορεσμού για ώρες. Η μπανάνα προσφέρει ενέργεια, φυτικές ίνες και κάλιο, ενώ η granola χαρίζει τραγανότητα και σύνθετους υδατάνθρακες.
Υλικά
- 1 τορτίγια ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 1 ώριμη μπανάνα
- 2 κ.σ. granola
- Λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής
Αλείφετε το φυστικοβούτυρο στην τορτίγια. Τοποθετείτε τη μπανάνα κομμένη στη μέση κατά μήκος και πασπαλίζετε με granola και λίγη κανέλα. Τυλίγετε σε ρολό και απολαμβάνετε.
Διατροφικές πληροφορίες
- Φυστικοβούτυρο: Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.
- Μπανάνα: Φυτικές ίνες, κάλιο και φυσικά σάκχαρα για άμεση ενέργεια.
- Granola: Παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα καλών λιπαρών.
- Τορτίγια ολικής: Περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης.
Lunch box 1
Σάντουιτς με αυγοσαλάτα
Το αυγό θεωρείται από τις πιο πλήρεις τροφές, προσφέροντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Συνδυάζεται ιδανικά με ψωμί ολικής για να προσφέρει ισορροπία και διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού.
Υλικά
- 2 αυγά βραστά
- 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό ή μαγιονέζα light
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρέσκος μαϊντανός
- 2 φέτες ψωμί ολικής

Τρόπος παρασκευής
Λιώνετε τα αυγά με πιρούνι και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό. Απλώνετε το μείγμα σε μία φέτα ψωμί, καλύπτετε με τη δεύτερη και κόβετε στη μέση.
Διατροφικές πληροφορίες
- Αυγό: Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, βιταμίνες Α, D, Β12, σίδηρο.
- Γιαούρτι: Πρωτεΐνη, ασβέστιο, προβιοτικά.
- Μουστάρδα: Χαμηλή σε θερμίδες, δίνει γεύση χωρίς περιττό λίπος.
- Ψωμί ολικής: Φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Lunch box 2
Muffins με ζαμπόν και τσένταρ
Συνδυάζουν πρωτεΐνη από το ζαμπόν και το τυρί, με υδατάνθρακες από το αλεύρι. Ένα εύκολο snack με ισορροπημένη ενέργεια που συνοδεύεται ιδανικά με μια σαλάτα.
Υλικά
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γ. baking powder
- 2 αυγά
- 120 ml γάλα
- 100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 80 γρ. τσένταρ τριμμένο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτετε τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το ζαμπόν, το τσένταρ, το αλάτι και το πιπέρι. Μοιράζετε σε φορμάκια και ψήνετε στους 180°C για 20-25 λεπτά.
Διατροφικές πληροφορίες
- Ζαμπόν: Πρωτεΐνη, χαμηλό σε λίπος (ιδανικά διαλέξτε χωρίς συντηρητικά).
- Τσένταρ: Πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη D.
- Αλεύρι: Υδατάνθρακες για ενέργεια.
- Αυγά: Πρωτεΐνη, βιταμίνες.
- Ελαιόλαδο: Μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.
Καλή σας όρεξη!