Η επιστροφή στην καθημερινότητα συνδέεται συχνά με καλές αποφάσεις, νέες συνήθειες και την επιθυμία να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Μετά τις υπερβολές του καλοκαιριού, πολλοί στρέφονται σε αυστηρές δίαιτες, και ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτονται να κόψουν είναι οι υδατάνθρακες: ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, αμυλώδη τρόφιμα και ακόμη και τα όσπρια.
Ωστόσο, πριν αποκλείσουμε μια ολόκληρη ομάδα τροφών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι οι υδατάνθρακες. Περιλαμβάνουν τόσο τα απλά σάκχαρα που υπάρχουν στα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα, όσο και τους σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά, τα όσπρια ή τις πατάτες. Και κάπου εδώ δημιουργείται η σύγχυση αν θα πρέπει να τους «δαιμονοποιήσουμε» ή, αντίθετα, να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Claire Trommenschlager, είναι σαφές ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε τους υδατάνθρακες, αλλά να διακρίνουμε την ποιότητά τους. «Το πρόβλημα είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης», εξηγεί. Πράγματι, τα προβλήματα προκύπτουν κυρίως από τα βιομηχανικά τρόφιμα, πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα και «κρυμμένα» λιπαρά.
Αντίθετα, τα αμυλώδη τρόφιμα και τα όσπρια, όπως οι φακές, τα σπασμένα μπιζέλια, η κινόα ή τα ρεβίθια, αποτελούν θεμέλιο μιας ισορροπημένης διατροφής. «Αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, είναι η ίδια η ενέργεια των κυττάρων μας, καλύπτουν το 50% των αναγκών μας», διευκρινίζει η ειδικός, σύμφωνα με το Gala.fr.
Οι υδατάνθρακες επιτελούν ζωτικό ρόλο: Βοηθούν τον εγκέφαλο, τους μύες και ολόκληρο το σώμα να λειτουργούν σωστά. Χωρίς αυτούς, ο μεταβολισμός εξαντλείται γρήγορα. «Αν δεν έχουμε καθόλου σάκχαρα, δεν λειτουργούν ούτε οι μύες ούτε ο εγκέφαλος», υπενθυμίζει η διατροφολόγος. Και όχι τυχαία: ο εγκέφαλος καταναλώνει κατά μέσο όρο 120 γραμμάρια γλυκόζης την ημέρα για να εξασφαλίσει τις γνωστικές του λειτουργίες.
Η πλήρης απομάκρυνση των υδατανθράκων από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε: κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, πτώση στις αθλητικές επιδόσεις και ορμονικές διαταραχές.
Η απάντηση δεν βρίσκεται στον αποκλεισμό, αλλά στη μετριοπάθεια και την επιλογή ποιοτικών τροφών. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και με υψηλή ικανότητα κορεσμού, βοηθά: Στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκαιμίας), στην αποφυγή των λιγούρων, και στην επίτευξη ενός διατροφικά ισορροπημένου τρόπου ζωής – ιδιαίτερα όταν επιδιώκουμε απώλεια βάρους.