Υπάρχει καλύτερος τρόπος να υποδεχτεί κανείς το καλοκαίρι από ένα ανάλαφρο, φρουτένιο γλυκό που μοσχοβολάει εξωτισμό; Η πουτίγκα μάγκο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να δροσίσετε τις ζεστές μέρες σας και να κλείσετε ιδανικά ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Εύκολη στην παρασκευή, εντυπωσιακή στην εμφάνιση και απολαυστικά αρωματική, η συνταγή αυτή έχει τις ρίζες της σε εξωτικές κουζίνες της Ασίας, που ξέρουν καλά πώς να αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα στην παγωμένη ζαχαροπλαστική.
Το mango, με το μοναδικό του χρυσοκίτρινο χρώμα και την μελωμένη του γεύση, πρωταγωνιστεί σε μια πουτίγκα που φτιάχνεται χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς κόπο. Αν αγαπάτε τα δροσερά επιδόρπια που συνδυάζουν φρουτένια γεύση με κρεμώδη υφή, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας.
Ακολουθήστε βήμα-βήμα την εκτέλεση και ετοιμάστε την ιδανική λιχουδιά για brunch με τις φίλες, για το καλοκαιρινό σας τραπέζι ή για μια βραδιά στο μπαλκόνι με λευκό κρασί και δροσερές απολαύσεις.
Πουτίγκα μάγκο
Ιδανική επιλογή για τις ημέρες που θέλετε κάτι δροσιστικό και γλυκό χωρίς να βαρύνετε τον οργανισμό σας. Θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 150 γρ.): 180-200 kcal – Πρωτεΐνες: 3-4 γρ. – Λιπαρά: 4-5 γρ. – Υδατάνθρακες: 35-40 γρ.
Υλικά
- 3 μεγάλα ώριμα μάνγκο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 4 φύλλα ζελατίνης
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 ml γάλα εβαπορέ
- 100 ml ζεστό νερό
- 2 βανιλίνες

Τρόπος παρασκευής
- Σε μια μπασίνα γεμάτη με κρύο νερό και παγάκια, μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα μάνγκο, κρατώντας μόνο τη σάρκα τους, και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό λεμονιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος, ομοιογενής πουρές.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες. Μόλις το μείγμα φτάσει στο σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ μάνγκο και τις ζελατίνες, αφού πρώτα τις στραγγίξουμε καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσουν εντελώς και να δέσει το μείγμα.
- Περνάμε το μείγμα από σήτα για να γίνει πιο φίνο και το ρίχνουμε σε φόρμα σιλικόνης ή σε ποτήρια αν προτιμάτε ατομικές μερίδες.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να πήξει καλά η πουτίγκα. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και σερβίρουμε ιδανικά με φρέσκα φρούτα ή φύλλα δυόσμου.
Διατροφικές πληροφορίες
Το mango δεν είναι μόνο απολαυστικό, αλλά και γεμάτο διατροφικά οφέλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας και της όρασης. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως β-καροτίνη και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Η πουτίγκα αυτή έχει μέτρια ποσότητα ζάχαρης και δεν περιέχει αυγά ή κρέμα γάλακτος, κάτι που την καθιστά ελαφρύτερη από τις περισσότερες πουτίγκες. Χάρη στο γάλα εβαπορέ έχει μια πλούσια υφή χωρίς να είναι λιπαρή, ενώ η ζελατίνη χαρίζει σταθερότητα στο γλυκό χωρίς να επιβαρύνει τη θερμιδική του αξία.
Tips & fun facts
Το mango είναι το εθνικό φρούτο της Ινδίας, όπου θεωρείται σύμβολο αγάπης και ευτυχίας. Στην Ινδική παράδοση, μάλιστα, τα φύλλα mango τοποθετούνται στις εισόδους των σπιτιών για καλή τύχη.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι ή σιρόπι αγαύης για μια πιο φυσική επιλογή, μειώνοντας έτσι τον γλυκαιμικό δείκτη του γλυκού.
Δοκιμάστε να αρωματίσετε την πουτίγκα σας με λίγο κάρδαμο ή μια σταγόνα λικέρ καρύδας για μια πιο εξωτική νότα.
Ιδανικά, σερβίρεται με φρέσκα κομμάτια mango, λίγη καρύδα ή φιστίκια Αιγίνης από πάνω για πιο πλούσια υφή και γεύση.