Search
Close this search box.
Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα – Το μυστικό κόλπο των pastry chef για άψογη υφή
Credit: Freepik

Όταν πρόκειται να χτυπήσετε τα ασπράδια των αυγών, είτε με το μίξερ είτε με ένα σύρμα χειρός, γίνεται γρήγορα σαφές ότι οι μικρές λεπτομέρειες μπορούν να καθορίσουν το τέλειο αποτέλεσμα. Και όταν πρόκειται για την επίτευξη της τέλειας μαρέγκας, υπάρχει μόνο ένα ερώτημα: πώς να πετύχετε την σωστή υφή;

Όταν χτυπάμε ασπράδια αυγών, συχνά αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όπως ανεπαρκής σταθερότητα, πολύ μικρός όγκος ή ανομοιόμορφη δομή. Αυτό δεν οφείλεται σε απρόβλεπτους παράγοντες, αλλά στις πολύ ακριβείς συνθήκες που απαιτεί το ασπράδι αυγού κατά το χτύπημα.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για να φτιάξετε μαρέγκα;

Απλά πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες και στο τέλος θα έχετε τέλεια χτυπημένα ασπράδια αυγών:

Τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου είναι το ΚΛΕΙΔΙ!

Αν και τα αυγά είναι πιο εύκολο να χωριστούν όταν είναι κρύα, τα ασπράδια χτυπιούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τα χωρίσετε μόλις τα βγάλετε από το ψυγείο, αλλά στη συνέχεια να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας σας για να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Είναι μια τόσο απλή εργασία, αλλά κάνει τεράστια διαφορά.

Μην χρησιμοποιείτε φρέσκα αυγά

Αυτή είναι μια περίπτωση όπου το φρέσκο δεν είναι το καλύτερο. Τα παλαιότερα αυγά χτυπιούνται καλύτερα και γίνονται πιο αφράτα. Για να ελέγξετε αν τα αυγά σας είναι κατάλληλα για μαρέγκα, γεμίστε ένα ποτήρι με νερό της βρύσης. Ρίξτε προσεκτικά το αυγό στο ποτήρι. Αν το αυγό βυθιστεί στον πάτο και μείνει στο πλάι, είναι πολύ φρέσκο. Αν σταθεί όρθιο σε μια άκρη, είναι τέλειο! Αν επιπλεύσει στην επιφάνεια, το αυγό είναι παλιό και πρέπει να το πετάξετε.

Χρησιμοποιήστε μεταλλικό ή γυάλινο μπολ

Τα πλαστικά μπολ μπορεί να περιέχουν ίχνη λίπους από προηγούμενη χρήση. Αυτό μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητα των ασπραδιών να γίνουν ελαφριά και αφράτα. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ και το σύρμα σας είναι εντελώς καθαρά και στεγνά.

Το μυστικό συστατικό – Κρεμόριο

Το κρεμόριο (Cream of tartar) είναι για τη μαρέγκα ό,τι ήταν το Aqua Net για τα φουσκωμένα μαλλιά της δεκαετίας του ’80. Πρόκειται για ένα όξινο άλας που λειτουργεί ως σταθεροποιητής για τη μαρέγκα. Βοηθά τα ασπράδια των αυγών να συγκρατήσουν περισσότερο αέρα και να φτάσουν στο μέγιστο όγκο τους.

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα

Πρώτα, βάλτε τα ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου και το κρεμόριο σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Αν έχετε δυνατούς δικέφαλους μυς, μπορείτε σίγουρα να χτυπήσετε τα ασπράδια με το χέρι, αλλιώς με το μίξερ.

Ξεκινήστε να χτυπάτε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Θα αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες και θα μοιάζουν λίγο με υγρό πιάτων.

Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν δίνει μόνο γεύση στη μαρέγκα. Χρησιμεύει επίσης ως σταθεροποιητής για να μην καταρρεύσει η μαρέγκα. Ξαναβάλετε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζάχαρη.

Credit: Freepik

Σε αυτό το σημείο, η μαρέγκα σας θα πρέπει να αρχίσει να φαίνεται αφράτη και να μοιάζει… με μαρέγκα. Αν βγάλετε το μίξερ από το μπολ, θα σχηματιστεί μια άκρη. Αυτό ονομάζεται κορυφή. Αν η κορυφή πέσει πάνω στον εαυτό της, αυτό ονομάζεται «αποτυχία». Συνεχίστε να ανακατεύετε. Όταν το μίξερ βγει από το μπολ και η άκρη παραμείνει όρθια, αυτό ονομάζεται… τέλεια μαρέγκα.

Όταν φτιάχνετε μια πίτα με μαρέγκα, πρέπει να απλώσετε τη μαρέγκα πάνω από την πίτα ενώ αυτή είναι ακόμα ζεστή. Η θερμότητα από την πίτα αρχίζει αμέσως να ψήνει το κάτω μέρος της μαρέγκας. Τέλος, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να διακοσμήσετε τη μαρέγκα χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, κάνοντας διάφορα σχέδια.

Πώς να αποφύγετε την αποτυχία

Αφού κρυώσει η πίτα σας, μπορεί να παρατηρήσετε μικρές σταγόνες να σχηματίζονται σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας. Αυτό ονομάζεται πάλι… «αποτυχία». Αν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε. Η πίτα είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση. Ωστόσο, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο.

Credit: Freepik

Μην φτιάχνετε μαρέγκα όταν έχει πολλή υγρασία.

Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη έχει αναμειχθεί καλά. Τρίψτε λίγο από τη μαρέγκα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Αν είναι τραχιά, συνεχίστε να ανακατεύετε. Αν είναι λεία, είστε έτοιμοι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικά λεπτή ζάχαρη, που είναι ζάχαρη με μικρότερους κόκκους, για λιγότερο κόπο. Αν έχετε μύλο μπαχαρικών ή καφέ, μπορείτε να επεξεργαστείτε τη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα εργαλεία εκ των προτέρων.

Μην ψήσετε υπερβολικά τη μαρέγκα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση της μαρέγκας και να βγάλει σταγόνες νερού.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα