Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτων όλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υπέροχη δροσιστική γεύση του ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας! Είτε μετά το μεσημεριανό φαγητό, είτε ως απογευματινό, είτε για βραδινό στο μπαλκόνι!
Όλα αυτά ωστόσο, αρκεί να πετύχουμε το «καλό καρπούζι» και να μην είναι άγευστο, άγουρο ή υπερώριμο.
Τα μυστικά για να μη βγει «μάπα» το καρπούζι

Η επιλογή του καρπουζιού όταν επισκεπτόμαστε το μανάβικο κρύβει συγκεκριμένα “μυστικά”:
- Έχετε παρατηρήσει κάποιους να χτυπούν με την παλάμη τους το καρπούζι πριν το αγοράσουν; Χτυπώντας με τα δάχτυλα το καρπούζι, ακούμε ουσιαστικά το βάθος του ήχου. Αν το καρπούζι δεν έχει «γεμάτο» ήχο, σημαίνει ότι παραμένει άγουρο. Ο τρόπος αυτός χρειάζεται ίσως και κάποια εμπειρία… Δεν είναι όμως ο μόνος!
- Κοιτάξτε το καρπούζι περιμετρικά για να δείτε αν έχει κάποια κίτρινη κηλίδα. Πρόκειται για την επιφάνεια του καρπουζιού που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Το κιτρίνισμα σχρώμα είναι ένα βασικό κριτήριο που δείχνει ότι το φρούτο έχει ωριμάσει.
- Το βάρος του σε σχέση με το μέγεθός του είναι άλλη μία ένδειξη ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει σωστά. Αν σηκώνοντάς το στα χέρια μας, το καρπούζι είναι αρκετά πιο βαρύ σημαίνει ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και άρα είναι πιο ώριμο.
- Κοιτάξτε το “χρώμα”… Ένα ώριμο καρπούζι έχει ματ φλοιό και όχι γυαλιστερό
- Το κοτσάνι του καρπουζιού επίσης μαρτυρά πολλά για την ποιότητά του. Αν είναι στεγνό και καφετί δείχνει ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει στο φυτό.