Παγωτά – Β’ Μέρος: Βάλε μου ένα από αυτό που δεν λιώνει… ή ίσως αυτό από στάχτη καρύδας… ή μήπως με μπλε τυρί

Μια-δυο μπάλες παγωτό βανίλια ή ένα μπολ με σοκολάτα είναι πολύ ωραία, αλλά για ορισμένες περιστάσεις απαιτείται κάτι λιγότερο συνηθισμένο. Μιλάμε για πολύχρωμες δημιουργίες που θα τις ζήλευε ακόμα και ο Γουίλι Γουόνκα -παρά τη φαντασία με την οποία είναι ήδη πλημμυρισμένο το εργοστάσιο σοκολάτας του- για παγωτά που περιέχουν ανακατεμένα αλμυρά υλικά και γεύσεις που βρίσκει κανείς πιο συχνά σε ένα κυρίως πιάτο παρά σε ένα χωνάκι. Από τις όμορφες έως τις παράξενες (συχνά, δε, μείξη και των δύο), αυτές είναι οι πιο εξωφρενικές γεύσεις παγωτού που μπορείτε να δοκιμάσετε ταξιδεύοντας στον κόσμο.

10. Γιαπωνέζικο χρένο

Το Daio Wasabi Farm είναι ένα γραφικό αγρόκτημα στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας που καλλιεργεί γουασάμπι από το 1915. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και αποτελεί επίσης δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Εκεί, λοιπόν, πωλούν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων με γουασάμπι, όπως τουρσιά, κράκερ και λουκάνικα, αλλά τα highlights τους είναι η σοκολάτα γουασάμπι και το παγωτό γουασάμπι.

Παγωτό από γουασάμπι

11. Παγωτό που δεν… λιώνει

Τεχνικά, δεν πρόκειται για κάποια γεύση, αλλά και πάλι είναι πολύ παράξενο. Επιστήμονες στο Ερευνητικό Κέντρο Ανάπτυξης Βιοθεραπείας στην Καναζάβα της Ιαπωνίας ανακάλυψαν τυχαία μια θαυματουργή μέθοδο που επιτρέπει στην παγωμένη λιχουδιά σας να διατηρεί το σχήμα και τη δομή της για αρκετές ώρες. Καλά νέα για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!

Θα το τρώμε συνέχεια…

12. Τέφρα

Το «Jude’s Ice Cream» στο Λονδίνο μπορεί να ήταν αυτό που ξεκίνησε την τάση, αλλά τώρα παγωτατζίδικα σε όλο τον κόσμο λανσάρουν «σκοτεινές» δημιουργίες. Φτιαγμένο από στάχτη καρύδας, αυτό το κατάμαυρο παγωτό έχει μια έντονη, πλούσια γεύση καρύδας και την κατάλληλη όψη για να εντυπωσιάσει όσους σας ακολουθούν στο Instagram.

Παγωτό από στάχτη καρύδας

12A. Στάχτη καρύδας

Παρασκευάζεται από ειδικά επεξεργασμένα κάρβουνα, τα οποία προέρχονται από το κέλυφος της καρύδας. Η στάχτη αυτή είναι ο ενεργός άνθρακας που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, ποτά και διάφορα σκευάσματα – θεραπευτικά, βιταμινούχα, ενδυναμωτικά κ.ά.

12B. Μελανή απόλαυση

Πού πάνε οι Γκοθάδες για παγωτό; Αν τύχει να βρεθούν στη Σιγκαπούρη, κάνουν μια βόλτα από το «Little Damage». Το κατάστημα φημίζεται για τα μαύρα χωνάκια βάφλας, φτιαγμένα με ενεργό άνθρακα, που χαρίζουν υπέροχη γεύση και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Soft icecream σε σκούρο χωνάκι

Γεμίζονται με μαλακό παγωτό σε γεύσεις που εναλλάσσονται συνεχώς, με βασικό κριτήριο το να κάνει το χρώμα τους έντονη αντίθεση με τα σκούρα χωνάκια. Οι ποικιλίες που επανεμφανίζονται τακτικά είναι: Lemon Velvet, Black Strawberry, Almond Charcoal, Kiki & Cream, Red Velvet Cupcake, Coffee Caramel και Vegan Cookie Butter.

13. Αβγά κροκοδείλου

Ναι, και εμείς είμαστε έκπληκτοι. Αυτό το παγωτατζίδικο στο Νταβάο των Φιλιππίνων προσφέρει παγωτό από αβγά κροκοδείλου. Μπορείτε να το βρείτε στο Davao’s Crocodile Park, το οποίο είναι ένας μικρός ζωολογικός κήπος και ταυτόχρονα μια φάρμα κροκοδείλων.

Παγωτό με αβγά κροκόδειλου; Ευχαριστώ δεν θα πάρω

14. Τι να πρωτοδιαλέξω;

Πέστροφα, μανιτάρια σε κρασί, χοτ ντογκ… Αυτές είναι μόνο τρεις από τις 860 γεύσεις παγωτού που μπορείτε να απολαύσετε στο «Heladeria Coromoto», στη Μέριδα της Βενεζουέλας. Το κατάστημα προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων παγωτού στον κόσμο και είναι όλες εξ ολοκλήρου φυσικές. «Αν δοκιμάσετε τo παγωτό σπαγγέτι με τυρί, έχει αληθινά μακαρόνια και τυρί μέσα», λέει ο διευθυντής του, Jose Ramiraz.

Τι να πρωτοδιαλέξεις δεν ξέρεις

Έπειτα από χρόνια εργασίας σε μεγάλες εταιρείες παγωτού, ο Πορτογάλος μετανάστης Manuel Da Silva Oliveira συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να επεκτείνει τους ορίζοντες του παγωτού, εμπλουτίζοντάς το με κάθε είδους εκλεκτές και εξωτικές γεύσεις. Ετσι, άνοιξε το «Heladeria Coromoto» το 1980. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν το αβοκάντο και σπατάλησε πάνω από 50 κιλά παγωτό προσπαθώντας να το τελειοποιήσει. Τώρα, είναι από τα αγαπημένα των ντόπιων και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες γεύσεις, όπως γλυκό καλαμπόκι ή μαύρο φασόλι, καθώς και μάνγκο ή καρύδα για να αναδειχθεί η γλυκύτητά του. Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν περίπου 60 γεύσεις διαθέσιμες στο κατάστημα, που εξυπηρετεί ντόπιους και τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Δίπλα στις παράξενες επιλογές, μπορεί κανείς να βρει και πιο παραδοσιακές γεύσεις, όπως σοκολάτα ή βανίλια.

Παγωτό σπαγγέτι

Η σπεσιαλιτέ του ονομάζεται «Pabellon Criollo» και συνδυάζει τις γεύσεις του παραδοσιακού γεύματος της Βενεζουέλας: βόειο κρέας, ρύζι, μπανάνα Αντιλλών, τυρί και μαύρα φασόλια. Όντας στη Βενεζουέλα, υπάρχουν επίσης πολλά παγωτά παρασκευασμένα με ρούμι. Μερικά έχουν περίεργες ονομασίες, όπως το British Airways, το I’m Sorry, το Darling και το μπλε Viagra Hope, το οποίο, ενώ μοιράζεται τη φωτεινή γαλάζια απόχρωση του συνονόματού του χαπιού, αποτελείται από μέλι και γύρη. Λόγω όλων αυτών των ιδιαίτερων παγωτών, η Πόλη των Ιπποτών, όπως αλλιώς ονομάζεται η πρωτεύουσα του δήμου Λιμπερταδόρ στις Βενεζουελανές Άνδεις, έχει το δικό της δημοφιλές και νόστιμο τουριστικό αξιοθέατο!

15. Μπίρα

Με επτά διαφορετικές γεύσεις εμπνευσμένες από τον ζύθο, από την honey IPA μέχρι τη stout με κανέλα και εσπρέσο, οι παγωτοποιοί του «Frozen Pints» έχουν απογειώσει το πάθος τους για την craft μπίρα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, τα παγωτά είναι πραγματικά αλκοολούχα – το Pumpkin Ale είναι το πιο δυνατό δημιούργημά τους, με περιεκτικότητα 3,2% σε αλκοόλ.

Παγωτό μπίρα

16. Μπλε τυρί & καρύδι

Μπορεί να ακούγεται υπέροχο ως ζευγάρι για ντρέσινγκ σαλάτας και όχι για παγωτό, κι όμως αυτό το παγωτό από το «La Gelateria» του Λονδίνου έχει κερδίσει ένα χρυσό αστέρι στο Great Taste, ενώ οι ίδιοι οι παγωτοποιοί, οι τεχνίτες αυτής της χειροποίητης λιχουδιάς, είναι νικητές του Great Taste επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

Γνώστες του είδους… πρέπει να δοκιμάσουμε σίγουρα κάποια γεύση τους

17. Όχι πια μόνο σοκολάτα-φράουλα

Το «Black Dog Gelato» στο Σικάγο του Ιλινόις είναι το πνευματικό τέκνο της Jessica Oloroso, μιας πρώην pastry chef της οποίας τα ταξίδια στην Ιταλία ενέπνευσαν τις δημιουργίες της. Το εποχικό κατάστημα διαθέτει μια σειρά από εναλλασσόμενες σπεσιαλιτέ και μία από τις συνήθεις, εκκεντρικές αλλά δημοφιλείς επιλογές είναι αυτή που φτιάχνεται με σοκολάτα, φράουλες και βαλσαμικό ξίδι. Γλυκό, πικάντικο και πολύπλοκο, αυτό το παγωτό είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τη μέση μπάλα σοκολάτας-φράουλας.

Παγωτό σοκολάτα, φράουλες και βαλσαμικό ξίδι

18. Φίνο ελαιόλαδο

Μπορεί να μη θεωρείτε ότι αυτή η γεύση είναι εκκεντρική, αν έχετε ήδη μυηθεί στην απόλαυση του ελαιολάδου που περιχύνεται σε παγωτό. Οι γευστικές προτάσεις έρχονται σε μικρές παρτίδες στο «The Bent Spoon», στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, και αλλάζουν τακτικά, αλλά αυτή επιστρέφει συχνά στο μενού, επειδή απλά είναι τόσο απολαυστική.

Παγωτό ελαιόλαδο που συνδυάζεται με διάφορες γεύσεις με φιστίκι ή ότι άλλο διαλέξετε…

Το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται στο παγωτό και περιχύνεται από πάνω, φέρνει μαζί του διακριτικές νότες από ξηρούς καρπούς και χορτάρι, εξισορροπώντας τη γλύκα. Το κατάστημα προσθέτει μερικές φορές συμπληρωματικές γεύσεις, όπως λεμόνι και θαλασσινό αλάτι.

19. Τσάι μπλε γιασεμιού

Το «Tin Pot Creamery» στη βόρεια Καλιφόρνια (συγκεκριμένα στις πόλεις Λος Αλτος και Πάλο Αλτο της κομητείας Σάντα Κλάρα) είναι γνωστό για τις δημιουργίες του με γαλλικό «αέρα». Κλασικές γεύσεις παγωτού, όπως μέντα με δάκρυα σοκολάτας και λοβό βανίλιας, συνοδεύονται από πράσινο τσάι matcha και λεβάντα με μπισκότα λεμονιού. Το πιο καινοτόμο και το πιο όμορφο από όλα είναι το ντελικάτο τσάι μπλε γιασεμιού, το οποίο ξεκίνησε ως γεύση περιορισμένης έκδοσης, αλλά ήταν τόσο δημοφιλές, που προστέθηκε στο «forever menu».

Παγωτό με γεύση τσάι από γιασεμί
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα