Search
Close this search box.
Οι πιο επικίνδυνες γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο που δοκιμάζουν οι τολμηροί
Φονικός καρχαρίας Ισλανδίας επικίνδυνο φαγητό
Hakarl: Ο φονικός καρχαρίας της Ισλανδίας. Credit: 123RF

Οι άνθρωποι είναι από τα λίγα πλάσματα στον πλανήτη που επιλέγουν συνειδητά να αγνοούν τα φυσικά τους ένστικτα. Ίσως γι’ αυτό σκαρφαλώνουμε σε γκρεμούς, πηδάμε από αεροπλάνα ή, τολμηρότεροι ακόμη, δοκιμάζουμε φαγητά που θα μπορούσαν να μας στείλουν… αδιάβαστους. Η αναζήτηση της αδρεναλίνης δεν περιορίζεται μόνο στις extreme sports, αλλά επεκτείνεται και στο πιάτο, εκεί όπου ο κίνδυνος κρύβεται σε μια φαινομενικά αθώα μπουκιά.

Για κάποιους, η γαστρονομική περιπέτεια είναι τρόπος ζωής. Για άλλους, μια ευκαιρία να αγγίξουν τα όριά τους και να ανακαλύψουν αν μπορούν να νικήσουν τον φόβο τους με μαχαίρι και πιρούνι. Από ρίζες που κρύβουν δηλητήριο μέχρι ζωντανά πλοκάμια που αντιστέκονται μέχρι τέλους, ιδού μερικά από τα πιο επικίνδυνα φαγητά στον κόσμο και οι ιστορίες που τα συνοδεύουν.

1. Κασάβα: Η ρίζα με το υδροκυάνιο

Πολύτιμη πηγή υδατανθράκων σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, η κασάβα είναι μια ρίζα με γήινη γεύση και πολλές χρήσεις. Το πρόβλημα; Αν καταναλωθεί ωμή, μπορεί να γίνει θανατηφόρα, καθώς περιέχει ουσίες που μετατρέπονται σε υδροκυάνιο κατά τη μάσηση. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να βράζεται, να ψήνεται ή να τηγανίζεται σχολαστικά πριν φτάσει στο πιάτο μας. Οι τοπικές κουζίνες πάντως, την έχουν μετατρέψει σε υπέροχα πιάτα: τηγανητά chips, πουρές ή ακόμα και γλυκά από αλεύρι ταπιόκας.

Bραζιλιάνικη κουζίνα. Γιούκα Κάσαβα, και τσιπς μανιόκας μαζί με αλεύρι πάνω στο τραπέζι. Επικίνδυνο φαγητό
Bραζιλιάνικη κουζίνα. Γιούκα Κάσαβα, και τσιπς μανιόκας μαζί με αλεύρι πάνω στο τραπέζι. Credit: 123RF

2. San-nakji: Το ζωντανό χταπόδι της Κορέας

Μπορεί το ωμό χταπόδι να ακούγεται σκληρό, αλλά στην Κορέα το San-nakji σερβίρεται ζωντανό, κομμένο σε κομματάκια που συνεχίζουν να κινούνται στο πιάτο. Οι βεντούζες του παραμένουν ενεργές και το ρίσκο πνιγμού είναι υπαρκτό, κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι. Παρόλα αυτά, η κολλώδης υφή του και το άρωμα ωκεανού προσελκύουν τους πιο γενναίους ουρανίσκους. Το πιάτο συνοδεύεται συνήθως από σησαμέλαιο, σουσάμι και πικάντικη πάστα τσίλι.

3. Hakarl: Ο φονικός καρχαρίας της Ισλανδίας

Το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας είναι ο καρχαρίας Γροιλανδίας, ζυμωμένος και αποξηραμένος για μήνες, ώστε να αποβάλλει τις τοξικές του ουσίες. Αν φαγωθεί φρέσκος, είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης, καθώς το σώμα του δεν αποβάλλει τα ούρα και τις τοξίνες. Το αποτέλεσμα; Μια γεύση που περιγράφεται ως κάτι μεταξύ μπλε τυριού και αμμωνίας, με μια μυρωδιά που δύσκολα ξεχνιέται.

4. Φύλλα ραβέντι: Τα ύπουλα πράσινα

Παρότι τα κοτσάνια του ραβέντι χαρίζουν υπέροχες γλυκόξινες γεύσεις σε μαρμελάδες και γλυκά, τα φύλλα του είναι τοξικά. Περιέχουν οξαλικό οξύ, που μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, καψίματα, δυσκολία στην αναπνοή και νεφρική ανεπάρκεια. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ραβέντι, περιοριστείτε στα κοτσάνια του και αποφύγετε οπωσδήποτε τα φύλλα.

5. Αφρικανικός ταυροβάτραχος: Το γεύμα-πρόκληση της Ναμίμπια

Το efuma, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένας γιγάντιος βάτραχος που μπορεί να φτάσει το μέγεθος γάτας. Τρώγεται ολόκληρος και θεωρείται εκλεκτό έδεσμα. Ωστόσο, αν καταναλωθεί σε λάθος περίοδο του κύκλου του (ιδιαίτερα πριν την περίοδο αναπαραγωγής), οι τοξίνες του μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δηλητηριάσεις.

6. Fugu: Το διασημότερο θανατηφόρο πιάτο της Ιαπωνίας

Το φούγκου, το δηλητηριώδες ψάρι της Ιαπωνίας, φημίζεται για τη λεπτή γεύση του και τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο που το συνοδεύει. Τα όργανά του περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη ισχυρότερη από το κυάνιο. Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι σεφ έχουν δικαίωμα να το προετοιμάσουν, ενώ παραδοσιακά, η απόλαυση συνοδεύεται από τον ενθουσιασμό της πιθανότητας… της τελευταίας μπουκιάς.

Ψάρι fugu σούσι
Credit: 123RF

7. Blood clams: Τα αιματοβόρα όστρακα της Κίνας

Τα συγκεκριμένα όστρακα τρέφονται σε θολά, βρώμικα νερά και καταναλώνονται σχεδόν ωμά. Έχουν συσχετιστεί με ηπατίτιδα, τύφο και δυσεντερία, λόγω των βακτηρίων και ιών που φιλοξενούνται στο εσωτερικό τους. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι δηλώνουν ότι η γεύση τους είναι αξεπέραστη.

Επικίνδυνο φαγητό
Credit: www.iflscience.com

Γιατί δοκιμάζουμε τέτοιες γεύσεις;

Πέρα από τον ενθουσιασμό, αυτή η ανάγκη να αγγίξουμε το όριο του φόβου και της εμπειρίας μάς συνδέει βαθιά με το ένστικτο της επιβίωσης. Κάθε κουζίνα, κάθε τόπος έχει τη δική του παράδοση και φιλοσοφία πίσω από αυτές τις παράξενες γαστρονομικές επιλογές. Και ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να αρκούμαστε σε ένα πιάτο μακαρόνια, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα θελήσει να δοκιμάσει το πιο επικίνδυνο πιάτο στον κόσμο, απλώς για να πει ότι το έκανε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα