Search
Close this search box.
Οι γιορτές διαθέτουν… ψαχνό!
Πάπια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Credit: 123RF

Στην Ελλάδα, πραγματικά Χριστούγεννα σημαίνουν ψητό χοιρινό, αρνάκι φρικασέ ή μια μεγάλη γαλοπούλα με τη γέμισή της και τις ροδοκόκκινες ψητές πατάτες. Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, στα οποία κρατούν εντελώς διαφορετικές παραδόσεις όσον αφορά το κρέας που επιλέγουν να μαγειρέψουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, όπου υπάρχει άφθονος ήλιος και το καλοκαίρι είναι στο ζενίθ του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι πιο πιθανό να βρεθεί κάποιος σε εξωτερικούς χώρους απολαμβάνοντας ένα μπάρμπεκιου ή στην παραλία, παρά σε ένα σπίτι δίπλα στο τζάκι. Από τη μακρινή χώρα της Ωκεανίας μέχρι την πιο κοντινή μας Σλοβακία συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο παραδοσιακά πιάτα με κρέας που σερβίρονται σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

1 Τηγανητό κοτόπουλο – Ιαπωνία

Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η εποχή των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη του χρόνου για γνωστή αμερικανική αλυσίδα fast food που φημίζεται για το τηγανητό κοτόπουλο. Περίπου 3,6 εκατ. οικογένειες τρώνε εκεί την παραμονή των Χριστουγέννων – συχνά πρέπει να κάνουν κράτηση για το γεύμα τους μέχρι και δύο μήνες νωρίτερα ή να το προπαραγγείλουν για το σπίτι. Στη δεκαετία του ’70, η εταιρεία λάνσαρε ένα λαμπρό σχέδιο μάρκετινγκ που οδήγησε σε μια εθνική παράδοση. Την εποχή εκείνη, η Ιαπωνία δεν είχε πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

Η εταιρεία συμπλήρωσε αυτό το κενό λέγοντας στους καταναλωτές ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα». Η μόδα «έπιασε» γρήγορα. Σήμερα, ο γνωστός σε όλους κοκκινόλευκος κουβάς στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή του περιλαμβάνει, εκτός από τηγανητό κοτόπουλο, σαλάτα και σοκολατένιο κέικ.

Τηγανιτό κοτόπουλο για το χριστουγεννιάτικο γεύμα στην Ιαπωνία.
Credit: 123RF

2 Χήνα γεμιστή – Γερμανία

Τα γερμανικά Χριστούγεννα επικεντρώνονται παραδοσιακά γύρω από τη weihnachtsgans, τη χήνα των Χριστουγέννων, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα. Η βρώση χήνας αρχικά συνδέθηκε με την Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου*, αλλά τελικά έγινε μέρος του γεύματος των Χριστουγέννων.

Η παραδοσιακή χήνα στη Γερμανία δεσπόζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Credit: www.lecker.de/gefuellte-weihnachtsgans-mit-apfel-rotkohl-28770.html

Συνήθως τη γεμίζουν με μήλα, κάστανα, κρεμμύδια και δαμάσκηνα, μετά την καρυκεύουν με αψιθιά και μαντζουράνα και τη σερβίρουν μαζί με κόκκινο λάχανο, dumplings πατάτας, gravy και ξινολάχανο. Κάποιοι αντικαθιστούν τη χήνα με πάπια ή κουνέλι.

3 Πιτάκια tamales – Κόστα Ρίκα

Στην Κόστα Ρίκα, η ετοιμασία των ταμάλεςείναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση και κάθε οικογένεια έχει τη δική της μυστική συνταγή. Πρόκειται για μια ζύμη αραβοσίτου με γέμιση χοιρινού, βοδινού ή κοτόπουλου. Μπορεί ακόμη να έχει σκόρδο, κρεμμύδι, πατάτες ή σταφίδες. Στη συνέχεια, τυλίγεται σε φύλλο μπανάνας ή καλαμποκιού και μαγειρεύεται στον ατμό.

Aπό την Κοστα Ρίκα δοκιμάζουμε το παραδοσιακό tamales και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Credit: insidecostarica.com/2015/12/16/christmas-tamales-essential-part-costa-ricas-holiday-tradition-2/

Τα ταμάλες είναι ένα σημαντικό κομμάτι των παραδοσιακών Χριστουγέννων της Γουατεμάλας. Μπορεί να είναι colorado με σάλτσα ντομάτας ή negro με mole (μεξικανική σάλτσα), και τρώγονται από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

4 Fondue bourguinonne ή chinoise – Ελβετία

Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φοντί με κρέας, το οποίο απολαμβάνουν οι Ελβετοί τόσο στο δείπνο των Χριστουγέννων όσο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι, μαγειρεύουν και βυθίζουν κομμάτια κρέατος σε φοντί με καυτό λάδι. Συνήθως σερβίρεται με πολλά ντιπ, τα οποία έχουν ως βάση τη μαγιονέζα. Το φοντί μπουργκινιόν δημιουργήθηκε και σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στη Λωζάννη της Ελβετίας το 1948. Συνήθως χρησιμοποιείται βόειο κρέας, αλλά ορισμένοι προτιμούν πάπια ή κυνήγι.

Το παραδοσιακό φοντί από την Ελβετία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Credit: marchesestore.fr/blogs/ricette-marchese-store/fondue-bourguignonne-come-cucinare-la-ricetta-originale

Το fondue chinoise, δηλαδή το κινεζικό φοντί, είναι πρακτικά η ελαφριά εκδοχή του fondue bourguignonne. Η διαδικασία είναι πανομοιότυπη: τα κομμάτια του κρέατος και των λαχανικών ψήνονται μέσα στο caquelon (ειδικό σκεύος για φοντί) μόνο που αντί να τηγανιστούν σε λάδι, βράζονται σε ζωμό λαχανικών. Σε αυτή την παραλλαγή, εκτός από το κρέας, χρησιμοποιούνται και ψάρια ή θαλασσινά, όπως γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια.Επιπλέον, μπορείτε να παίξετε με τα μπαχαρικά και τις σάλτσες που ταιριάζουν επιλέγοντας για παράδειγμα φρέσκο τζίντζερ σε λεπτές φέτες -όπως με το σούσι- σόγια σoς, γιαούρτι με γεύση πορτοκάλι, τσάτνεϊ μάνγκο ή ακόμη και φρέσκα φρούτα για να δημιουργήσετε μια γλυκόπικρη αντίθεση.

5 Ηλιόλουστο μπάρμπεκιου – Ωκεανία

Με τον ήλιο να λάμπει από ψηλά, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς την ημέρα των Χριστουγέννων και αυτό είναι το μπάρμπεκιου. Εχοντας για παρέα όλη την οικογένεια και πολλούς φίλους, τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία συνήθως γιορτάζονται γύρω από την ψησταριά με μπριζόλες, λουκάνικα, σουβλάκια κοτόπουλου και γλυκοπατάτα. Και με το δίκιο τους. Η θερμοκρασία φτάνει τους 35οC!

Ετοιμάζοντας barbeque για τα χριστούγεννα στην Ωκεανία.
Credit: 123RF

6 Κοιλιά χοιρινού & κεφαλάκι αρνιού – Νορβηγία

Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στη Νορβηγία έχουν τις ρίζες τους στους Βίκινγκς και το εορταστικό γεύμα έχει ακόμα τα ίχνη αυτών των Σκανδιναβών θαλασσοπόρων. Το juleribbe είναι o βασιλιάς την παραμονή των Χριστουγέννων για τους περισσότερους Νορβηγούς. Συγκεκριμένα, τοποθετούν κοιλιά χοιρινού κρέατος με τη λιπαρή πλευρά της προς τα κάτω, την αλατοπιπερώνουν και την αφήνουν στο ψυγείο για δύο ημέρες, πριν τη μαγειρέψουν για δύο ώρες τουλάχιστον. Το τελικό αποτέλεσμα έχει τραγανή κρούστα σαν μπέικον και είναι ένα έδεσμα να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Συχνά σερβίρεται με κόκκινα μύρτιλα, πατάτες και ξινολάχανο, αλλά οι παραδόσεις ποικίλλουν πολύ από σπίτι σε σπίτι. Τρώνε επίσης ψητό κεφαλάκι αρνιού ή τα παϊδάκια του, που έχουν αποξηράνει με αλάτι και στη συνέχεια τα έχουν βράσει για οκτώ ώρες.

Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό κρέας από τη Νορβηγία.
Credit: hverdagslivet.no/2017/12/15/juleribbe/

Στη δυτική Νορβηγία, συγκεκριμένα, το πιο συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το pinnekjot (παϊδάκια αρνιού). Μεταφράζεται απευθείας σε «ραβδί-κρέας» και παίρνει το όνομά του από το πλέγμα των ραβδιών σημύδας στον πάτο της κατσαρόλας στην οποία μαγειρεύεται. Τα παϊδάκια αλατίζονται, στεγνώνουν και μερικές φορές καπνίζονται πριν ψηθούν στον ατμό «ξαπλωμένα» πάνω στα ραβδιά σημύδας. Το πιάτο έχει τις ρίζες του στην παλιά νορβηγική κοινότητα όπου το αλατισμένο και αποξηραμένο κρέας ήταν σημαντικό μέρος της διατροφής. Η δε μοναδική γεύση του προέρχεται ακριβώς από αυτές τις παλιές μεθόδους συντήρησης του αλατίσματος και της ξήρανσης. Στη Νορβηγία συνηθίζουν να λένε πως «Ενα αγαπητό παιδί έχει πολλά ονόματα», έτσι και το συγκεκριμένο πιάτο ονομάζεται επίσης julesteik, ribbesteik, pinnesteik, smaleribbe, fareribbe, damparibbe και saueribbe.

7 Σούπα sauerkraut – Σλοβακία

Μια σούπα είναι η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων στη Σλοβακία. Ονομάζεται sauerkraut που σημαίνει «ξινολάχανο», το οποίο είναι και το βασικό της συστατικό.

Η σούπα από τη Σλοβακία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Credit: https://tasteisyours.com/slovak-sauerkraut-soup-kapustnica

Την παραμονή περιέχει μόνο μανιτάρια, καθώς οι Σλοβάκοι νηστεύουν. Το κρέας και συγκεκριμένα το χοιρινό προστίθεται ανήμερα της γιορτής και το sauerkraut μεταμορφώνεται σε μια πληθωρική και χορταστική σούπα.

8 Λαχανοντολμάδες, κεφτεδάκια & χοιρινό – Ρουμανία

Τα γνωστά σε όλους μας γιαπράκια είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά και της Ρουμανίας. Τα ονομάζουν sarmales (λάχανο) και είναι φύλλα λάχανου τουρσί γεμιστά με κρέας. Για πρώτο πιάτο τρώνε μια borscht, μια ξινή σούπα παντζαριού που σερβίρεται με κεφτεδάκια. Το κυρίως πιάτο είναι συνήθως χοιρινό και κάποιες φορές λουκάνικα και κοτόπουλο.

Oι γεμιστοί λαχανοντολμάδες δεν λείπουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Ρουμανία.
Credit: centraltransylvania.com/sarmale-or-romanian-stuffed-cabbage

9 Σιγομαγειρεμένο asado negro – Βενεζουέλα

Το αγαπημένο πιάτο των Χριστουγέννων στη Βενεζουέλα και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσά της, το Καράκας, είναι ένα παχύ κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας σιγομαγειρεμένο σε σκούρα -εξ ου και το negro- καραμέλα, της οποίας η γλυκύτητα μετριάζεται με ξίδι. Το αποτέλεσμα είναι sticky και λιπαρό, ενώ σε κάποιες εκδοχές το καλύπτει ένας μανδύας από πιπεριές, κρεμμύδια και πράσα.

To παραδοσιακό κρέας από τη Βενεζουέλα, το ασάντο νέγκρο.
Credit: cookpad.com/ve/recetas/16228639-asado-negro

Συχνά σερβίρεται με τηγανητά γλυκά plantains (μπανάνες Αντιλλών) και λευκό ρύζι, ίσως και με μια ξινή πράσινη σαλάτα για αντίθεση. Επίσης, στο τραπέζι σημαντική θέση έχει και το pan de jamón, ένα ψωμί γεμιστό με ζαμπόν, τηγανητό μπέικον, σταφίδες και πράσινες ελιές.

10 Χοιμέρι julskinka – Σουηδία

Το γλέντι στη Σουηδία την παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται julbord, ένας μπουφές με ζεστά και κρύα πιάτα, όπως ζαμπόν, χοιρινά παϊδάκια, μια ποικιλία ψαριών, πατάτες, κεφτεδάκια, τουρσιά και βραστό λάχανο. Ενα από τα αστέρια της παράστασης είναι το julskinka, δηλαδή το χριστουγεννιάτικο χοιρομέρι.

Το παραδοσιακό κρέας από τη Σουηδία για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Credit: https://svensktkott.se/

Πρόκειται για ένα παστό κομμάτι χοιρινού κρέατος, βραστό ή ψητό, που επικαλύπτεται με ένα μείγμα αυγού, φρυγανιάς και μουστάρδας και μπαίνει στον φούρνο μέχρι η κρούστα του να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Συνήθως το αφήνουν να κρυώσει και στη συνέχεια το σερβίρουν κρύο με το υπόλοιπο φαγητό του μπουφέ.

11 Βραστό hangikjot – Ισλανδία

Το γιορτινό γεύμα στην Ισλανδία ονομάζεται «γεύμα Yule» και στο κέντρο του κυριαρχεί παραδοσιακά ένα ψητό αρνίσιο μπούτι. Το hangikjot, επίσης αγαπημένο γι’ αυτές τις ημέρες, είναι βραστό κρέας, κομμένο σε λεπτές φέτες, που σερβίρεται με μια κρεμώδη σάλτσα. Ωστόσο πριν το δοκιμάσετε, καλό είναι να γνωρίζετε την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής του κρέατος. Μπορεί να είναι αρνίσιο, βόειο ή από άλογο που παραδοσιακά καπνίζεται πάνω από ξερή κοπριά προβάτων!

Το χριστουγεννιάτικο κρέας από την Ισλανδία
Credit: hangikjot/FB
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα