Search
Close this search box.
Ο Mr. Bean είχε δίκιο: Μπορείτε να ψήσετε γαλοπούλα σε φούρνο μικροκυμάτων
Credit: 123rf.com

Με την Ημέρα των Ευχαριστιών να πλησιάζει οι νοικοκυρές αναζητούν τον σωστό τρόπο για να μαγειρέψουν την καθιερωμένη γαλοπούλα. Όμως, με τον χρόνο να πιέζει και τον χώρο στον φούρνο περιορισμένο, οι ειδικοί στράφηκαν σε μια απίθανη πηγή για να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ψησίματος.

Στη γνωστή κωμωδία Bean, ο Mr Bean στριμώχνει μια τεράστια γαλοπούλα μέσα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, με ξεκαρδιστικά καταστροφικά αποτελέσματα. Κι όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο Mr Bean ίσως είχε δίκιο.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι απολύτως ασφαλές να μαγειρέψεις γαλοπούλα σε φούρνο μικροκυμάτων, και σίγουρα δεν πρόκειται να εκραγεί όπως του Mr Bean. Με τις σωστές τεχνικές και το κατάλληλο καρύκευμα, μπορείς να φτιάξεις ένα «ψητό» σχεδόν εξίσου νόστιμο με αυτό του φούρνου, σε κλάσμα του χρόνου.

Η δρ. Primrose Freestone, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στην Daily Mail:
«Η γαλοπούλα μπορεί να μαγειρευτεί σε φούρνο μικροκυμάτων, είτε ολόκληρη είτε σε κομμάτια.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία ασφαλείας που πρέπει να λάβεις υπόψη για να αποφύγεις τροφική δηλητηρίαση από μισομαγειρεμένη γαλοπούλα
».

Πώς να μαγειρέψετε γαλοπούλα στον φούρνο μικροκυμάτων

Από πλευράς ασφάλειας, όσο ζεσταίνεται καλά σε όλο της το βάθος, δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο μαγειρεύεται. Η δρ. Freestone εξηγεί: «Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν το θερμόμετρο τροφίμων δείχνει τουλάχιστον 75°C στο πιο παχύ σημείο του μηρού ή του στήθους».

Για τόσο μεγάλο πουλερικό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η θερμότητα να φτάσει μέχρι την κοιλότητα, την οποία η δρ. Freestone αποκαλεί «ζούγκλα βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης». Γι’ αυτό, μην γεμίσετε τη γαλοπούλα και μην προσπαθήσετε να μαγειρέψετε γαλοπούλα που είναι πολύ μεγάλη για τον φούρνο σας.

Το USDA αναφέρει ότι το μέγιστο μέγεθος γαλοπούλας για μικροκύματα είναι 5,4–6,4 κιλά. Πρέπει να υπάρχει 2–3 ίντσες κενό γύρω από το πάνω και τα πλαϊνά της, πιθανότατα εκεί έκανε λάθος ο Mr Bean, στριμώχνοντας μια γαλοπούλα-μαμούθ σε μια μικρή συσκευή.

Για καλύτερο αποτέλεσμα:

Καρυκεύστε καλά τη γαλοπούλα.

Βάλτε τη σε ανθεκτική σακούλα που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων μαζί με μυρωδικά.
Αυτό παγιδεύει τον ατμό και μοιράζει ομοιόμορφα τη θερμότητα.

Για το μαγείρεμα:

Βάλτε τον φούρνο στο 50% ισχύος.

22 λεπτά ανά κιλό (ή 10 λεπτά ανά λίβρα).

Αν ο φούρνος δεν περιστρέφεται, γυρίζετε τη γαλοπούλα κάθε 15 λεπτά.

Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος:

Ελέγξτε το εσωτερικό με θερμόμετρο.

Αφήστε τη να ξεκουραστεί 20 λεπτά πριν από το κόψιμο.

Είναι ασφαλές;

Μπορεί να ακούγεται επικίνδυνο, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τα μικροκύματα είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φως και απλώς ζεσταίνουν τα μόρια νερού στο φαγητό. Δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολία, άρα δεν κάνει το φαγητό ραδιενεργό.

Το μόνο πραγματικό ρίσκο είναι το ανομοιόμορφο μαγείρεμα, που μπορεί να αφήσει κρύες περιοχές όπου επιζούν βακτήρια. Η δρ. Freestone τονίζει: «Δεν θα μαγείρευα ποτέ ολόκληρη γαλοπούλα μόνο σε μικροκύματα. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πόσο βαθιά μπαίνει η θερμότητα στην κοιλότητα».

Αντίθετα, προτείνει να μαγειρεύονται κομμάτια γαλοπούλας σε ειδικό σκεύος για μικροκύματα με καπάκι ή μεμβράνη. Και φυσικά: Κανένα μέταλλο στον φούρνο μικροκυμάτων, ούτε ταψιά, ούτε θερμόμετρα που μένουν μέσα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα