Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν φέρνει μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά και έναν μικρό διατροφικό θησαυρό: τα μούρα! Από τα βατόμουρα και τα μύρτιλα, μέχρι τα άγρια φραγκοστάφυλα και τα σπάνια goji berries, αυτά τα μικρά φρούτα είναι γεμάτα γεύση, ιστορία και πολύτιμα οφέλη για την υγεία. Και το καλύτερο; Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε ακόμα και στο μπαλκόνι σας!
Ιστορία & Μύθοι γύρω από τα Μούρα
Ξέρεις ότι το βατόμουρο έχει πάρει το όνομά του από το μυθικό όρος Ίδη της Κρήτης; Εκεί, λέει ο μύθος, η νύμφη Ίδη τάισε τον μικρό Δία με αυτά τα φρούτα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μούρα σε τελετές, φάρμακα και κρασιά, εκτιμώντας τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες.

Διατροφική αξία & οφέλη για την υγεία
Τα μούρα θεωρούνται superfoods, με χαμηλές θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν Βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και το κολλαγόνο, αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες) που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση, αλλά και ίνες που είναι ιδανικές για καλή πέψη και σταθερά επίπεδα σακχάρου. Τα δε οφέλη τους πολλά: Προστατεύουν την καρδιά μας, βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση, δρουν ως αντιφλεγμονώδη και συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος.

Πότε βγαίνουν τα μούρα στην Ελλάδα;
- Μάιος-Ιούλιος: Βατόμουρα, Φραγκοστάφυλα
- Ιούνιος-Αύγουστος: Μύρτιλα
- Ιούνιος-Σεπτέμβριος: Άγρια φραγκοστάφυλα
Μυστικό: Αν θέλετε να τα απολαύσετε όλον τον χρόνο, μπορείτε να τα καταψύξετε!

Περίεργα Fun Facts που θα λατρέψετε
Το ακτινίδιο και η μπανάνα είναι βοτανικά μούρα!
Το boysenberry είναι υβρίδιο από βατόμουρο, σμέουρο και λογανμπέρι.
Το cloudberry, σπάνιο στις σκανδιναβικές χώρες, κοστίζει όσο ο χρυσός.
Υπάρχουν λευκά μύρτιλα!

Πώς να καλλιεργήσετε μούρα στο μπαλκόνι σας
Αν δεν έχετε κήπο… κανένα πρόβλημα. Τα μούρα καλλιεργούνται πανεύκολα σε γλάστρες. Τα μούρα που φυτεύονται στο μπαλκόνι είναι: Μύρτιλα (blueberries) – Βατόμουρα (blackberries) – Φραγκοστάφυλα Μαύρα (currants) – Goji berries (πολυετή και ανθεκτικά)
Τι θα χρειαστείτε:
- Γλάστρες βάθους 30-50 εκ.
- Όξινο, στραγγερό χώμα (τύρφη & περλίτη)
- Σκιά-ημισκιά & προστασία από πολύ δυνατό ήλιο
- Πότισμα 2-3 φορές τη βδομάδα
- Λίπασμα ειδικό για οξύφιλα (όπως για καμέλιες)
Tip: Βάλτε χαλίκια στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.
Τα μούρα δεν είναι απλώς ένα υγιεινό σνακ, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της φύσης μας. Βάλτε τα στη διατροφή σας και στη ζωή σας, είτε μαζεύοντάς τα από τη φύση, είτε καλλιεργώντας τα στο μπαλκόνι σας. Mπορείτε να τα σερβίρετε με γιαούρτι, σε smoothies, σε σαλάτες ή σε δροσερά κοκτέιλ ή σαν μαρμελάδα. Τα συντηρείτε στο ψυγείο μέχρι 3-5 ημέρες σε χαρτί κουζίνας τυλιγμένα ή στην κατάψυξη (αφού τα πλύνετε, τα απλώνετε σε λαδόκολλα και μετά σε σακουλάκια).

Και μη ξεχνάτε… ένα μικρό berry την ημέρα, στην υγεία κάνει παρέα!
Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα tips για superfoods και υγιεινή ζωή; Στη στήλη μας taste & style θα βρείτε συνταγές, μυστικά και ό,τι αφορά τη διατροφή σας.