Search
Close this search box.
Μούχλα σε τυρί: Πότε πρέπει να το πετάξετε – Πώς θα το αποθηκεύσετε σωστά
Γαλλικό κατσικίσιο τυρί που παλιώνει
Credit: 123RF

Τα τυριά είναι ευπαθή τρόφιμα και η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται πολύ σύντομα. Για αυτό είναι καλύτερα να αγοράζουμε μικρότερες ποσότητες, ώστε να μην χρειαστεί να μείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Ωστόσο, κάποια τυριά αντέχουν πιο πολλές μέρες πριν μουχλιάσουν.

«Η κύρια αιτία ανάπτυξης μούχλας στην επιφάνεια του τυριού είναι το οξυγόνο και η υγρασία στην επιφάνεια», λέει ο Prateek Sharma, αναπληρωτής καθηγητής στο Utah State University και μέλος του τμήματος Dairy Foods του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων. «Μερικά τυριά όπως το μπλε τυρί και το καμαμπέρ, παρασκευάζονται με την προσθήκη βακτηρίων. Η μούχλα σε αυτά τα τυριά είναι βρώσιμη και δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία».  

Τυρί κατσικίσιο με πιπέρι κόκκινο ανάμεσα στα σταφύλια
Credit: 123RF

Αν κόψετε το μουχλιασμένο σημείο μπορείτε να καταναλώσετε το υπόλοιπο τυρί;

Σε σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα ή ημίσκληρα τυριά όπως το τσένταρ, μπορείτε να κόψετε τη μούχλα και να φάτε το υπόλοιπο, λέει ο Chad Galer, Αντιπρόεδρος καινοτομίας προϊόντων και ασφάλειας τροφίμων στη Dairy Management Inc.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κόψει τουλάχιστον ένα εκατοστό μακριά από το μολυσμένο σημείο και μην αφήσετε το μαχαίρι να το αγγίξει για να αποτρέψετε περαιτέρω μόλυνση. Εάν το μεγαλύτερο μέρος του τυριού είναι καλυμμένο από μούχλα, πρέπει να πεταχτεί», λέει ο Galer.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) συμφωνεί ότι θα πρέπει να κόψετε τουλάχιστον ένα επιπλέον εκατοστό γύρω από το σημείο μούχλας σε ένα σκληρό τυρί και το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στα μαλακά τυριά, οπότε αν το τυρί κρέμα ή το τυρί cottage εμφανίσει μούχλα, πετάξτε ολόκληρο το δοχείο.

Η μούχλα μπορεί να παράγει κάποιες ενώσεις που μπορεί να διεισδύσουν στο εσωτερικό του τυριού, προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία ή την ποιότητα. Ως εκ τούτου, είναι πάντα μια καλή πρακτική να απορρίπτετε ένα τυρί με ανάπτυξη μούχλας.

«Τις περισσότερες φορές, οι μούχλες που υπάρχουν στο περιβάλλον του τυριού δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να αλλάξουν το σώμα, την υφή και τη γεύση του τυριού» επισημαίνει ο Prateek Sharma. 

Ανεξάρτητα από το είδος τυριού, μην τρώτε κάποιο που έχει σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα, καθώς μπορεί να παράγει τοξίνες που μπορούν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους, λέει ο Sharma.

Δύο κομμάτια μπλου τσιζ
Credit: 123RF

Πώς να μη μουχλιάσει το τυρί

Το οξυγόνο είναι ο εχθρός, επομένως η έξυπνη αποθήκευση είναι το κλειδί για να μην εμφανίσει μούχλα το τυρί. «Τυλίξτε το τυρί σε χαρτί ή αλουμινόχαρτο για να το προστατέψετε και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας», προτείνει ο Galer. «Η σφράγιση υπό κενό σακούλες είναι μια άλλη επιλογή. Η μούχλα χρειάζεται οξυγόνο για να αναπτυχθεί, επομένως η σφράγιση υπό κενό μπορεί να βοηθήσει το τυρί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο».

Όταν τα τρόφιμα συσκευάζονται σε σφραγισμένες υπό κενό σακούλες, διατηρούν τη φρεσκάδα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι πλήρως προστατευμένα από βακτήρια και μούχλα. Αυτή η μέθοδος συντήρησης διασφαλίζει επίσης όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα