Το ψωμί δεν λείπει από κανένα σπίτι καθώς αποτελεί την πιο αγαπημένη βασική τροφή. Η μυρωδιά του, η τραγανή κόρα και η αφράτη ψίχα του το καθιστούν μοναδικό! Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, ειδικά όταν μόλις έχει βγει από τον φούρνο ή είναι ζεστό.
Συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα, από το πρωινό με βούτυρο, μέλι και μαρμελάδα, μέχρι το μεσημεριανό και το δείπνο. Δεν είναι μόνο τροφή αλλά σύμβολο οικογενειακής θαλπωρής.
Όταν ωστόσο μείνει και μπαγιατέψει, χάνει την «αίγλη» του και βρίσκεται στα… αζήτητα. Πόσες φορές άραγε καταλήγει στα απορρίμματα καθώς έχει ξεραθεί και δεν το προτιμά κανείς.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί που στο εξής δεν θα αφήνετε ούτε ψίχουλο να πάει χαμένο.
6 ιδέες για να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί
- Στον φούρνο…
Όταν το ψωμί περισσεύει για την επόμενη μέρα και δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε, τοποθετήστε σε μία σακούλα μιας χρήσης και βάλτε το στην κατάψυξη. Την επόμενη μέρα/φορά που θα θέλετε ψωμί, βγάλτε το, περάστε το γρήγορα μία φορά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης και βάλτε το για λίγα λεπτά στον φούρνο. Θα γίνει καλύτερο και από φρέσκο!
2. Αυγόφετες
Οι αυγόφετες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ για μικρούς και μεγάλους! Για πρωινό, για απογευματινό γιατί όχι και για δείπνο…
3. Κρουτόν
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες και στη συνέχεια σε κύβους. Ψήστε στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά και έτσι θα έχετε έτοιμα κρουτόν για την σαλάτα σας ή τη σούπα σας. Αν προτιμάτε τα μυρωδάτα κρουτόν, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με αλάτι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο πριν τα βάλετε στον φούρνο.

4. Στον κιμά για μπιφτέκια
Ο πιο γνωστός τρόπος για να αξιοποιήσετε το μαγιάτικο ψωμί που ενδεχομένως ήδη έχετε εφαρμόσει! Αποθηκεύστε το ψωμί στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε στον κιμά όταν έρθει η ώρα να ζυμώσετε μπιφτέκια.
5. Γαλέτα για πανάρισμα
Αφαιρέστε την κόρα και στη συνέχει κόψτε την ψίχα σε κομμάτια. Ρίξτε τα στον πολυκόφτη για να τα μετατρέψετε σε ψίχουλα. Προσθέστε αν θέλετε αλατοπίπερο ή ρίγανη και απλώστε τα σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν (σαν χοντροκομμένη φρυγανιά). Τα χρησιμοποιείτε για πανάρισμα…
6. Σκορδόψωμο
Ανακατέψτε σε ένα μπολ σκόρδο, βούτυρο, ελαιόλαδο και αλάτι. Βάζετε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Ψήνετε τις φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και έπειτα με ένα πινέλο απλώνετε το μείγμα στο ψωμί και ψήνετε για 1 λεπτό ακόμα. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σκορδόψωμο είναι έτοιμο!
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:
Συνταγή για σπιτικά πατατάκια – Νόστιμα και τραγανά χωρίς τηγάνι
Ρεβιτατάκια: Συνταγή για υγιεινό και νόστιμο σνακ για τα βράδια με ταινία
Σπιτικό παγωτό oreo με 3 υλικά – Η πιο απλή και νόστιμη συνταγή
Περισσότερες συνταγές θα βρείτε στη στήλη Taste&Style του Instyle.gr