Η μεξικάνικη κουζίνα είναι μια από τις πιο ζωντανές και γεμάτες χαρακτήρα κουζίνες του κόσμου, με γεύσεις που συνδυάζουν το πικάντικο, το όξινο και το καπνιστό σε απόλυτη αρμονία. Ανάμεσα στα πιο διάσημα street food πιάτα της, τα tacos έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των foodies παγκοσμίως, χάρη στην απλότητα και τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε κάθε γευστική προτίμηση.
Σε αυτή τη συνταγή, η αγαπημένη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη μας μυεί στα μυστικά του σωστού ψησίματος και της τέλειας μαρινάδας για μοσχαρίσια flank steak. Ένα κομμάτι κρέατος που, αν και πιο σκληρό λόγω της δομής του, μεταμορφώνεται με τη σωστή φροντίδα σε τρυφερό, ζουμερό και γεμάτο γεύση. Η ιδιαίτερη μαρινάδα με σόγια, μπύρα, χυμό λάιμ και τσίλι είναι το στοιχείο-κλειδί που όχι μόνο δίνει χαρακτήρα στο κρέας, αλλά το βοηθά να διατηρήσει τη ζουμερή υφή του κατά το ψήσιμο.
Ιδανικό για τη σχάρα, το flank steak δένει υπέροχα με τις καλαμποκένιες τορτίγιες και λίγα απλά toppings που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του. Είτε το απολαύσετε σε καλοκαιρινό BBQ με φίλους, είτε σαν ένα ιδιαίτερο βραδινό, αυτά τα Mexican tacos υπόσχονται να σας ταξιδέψουν στη Λατινική Αμερική με την πρώτη μπουκιά.
Τι λέει η meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη
“Ο συνδυασμός μοσχαρίσιας μπριζόλας από flank και αυτής της απίθανης κλασικής μεξικάνικης μαρινάδας είναι πραγματικά το κάτι άλλο!
Αγαπώ αυτές τις όξυνες μαρινάδες, γιατί βοηθούν άπαχα και λίγο σκληρά κομμάτια κρέατος να μεταμορφωθούν σε γευστικότατα και ζουμερά! Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνω μια μαρινάδα που περιλαμβάνει σάλτσα σόγιας, μπίρα, χυμό λάιμ και λίγο τσίλι και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ακόμα και για το flap ή το skirt.
H flank steak προέρχεται από την κοιλιά του μοσχαριού, κάτω από το short loin. Πρόκειται για ένα καλά «ασκημένο» μυ του μοσχαριού, που το καθιστά λιγότερο τρυφερό κομμάτι κρέατος, αλλά ιδιαίτερα νόστιμο λόγω της λιπαρής δομής του. Ωστόσο και αυτή η λεπτή κοπή, όπως και το διάφραγμα (skirt), το hanger steak και το flap, παρά τις ιδιοτροπίες της αξιοποιείται καταπληκτικά στη σχάρα. Η λεπτή και άπαχη κοπή θεωρώ ότι είναι ιδανική για να την ανοίξουμε ή να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να μας την ανοίξει αυτός με προσοχή για να μην την τρυπήσει και να τη γεμίσουμε με υλικά με λιπαρή σύσταση που ταυτόχρονα θα την ενυδατώσουν στο ψήσιμο.
Μαρινάρω τη flank steak τουλάχιστον μερικές ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια, τη στεγνώνω με χαρτί κουζίνας καλά και τη λαδώνω με λίγο ελαιόλαδο πριν την ακουμπήσω σε καυτή σχάρα!
Η υψηλή θερμότητα είναι ζωτικής σημασίας επειδή η κοπή είναι τόσο λεπτή, που ψήνεται πολύ γρήγορα. Τα tacos τής ταιριάζουν πολύ, αλλά προσοχή μην τα υπερφορτώσετε, λίγα toppings και μια σάλτσα είναι αρκετά, για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση του ψητού κρέατος!”
Μεξικάνικα tacos με flank steak
Υλικά για 8 άτομα
- 1 flank steak περίπου ένα κιλό
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 5 κ.σ. χυμό λάϊμ
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2 τσίλι ψιλοκομμένα
- αλάτι
- 12 tortillas-tacos καλαμποκιού
Για τη μαρινάδα
- 1/2 φλ. σόγια
- 1/2 φλ. ξανθιά μπύρα
- ξύσμα από 2 λάιμ
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής
Σε ένα γυάλινο πυρέξ αναμειγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Καθαρίζετε τη flank από το έξτρα λίπος και τυχόν μεμβράνες και την εμβαπτίζετε μέσα στη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αποθηκεύετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάιμ και μια πρέζα αλάτι και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Βγάζετε τη flank από τη μαρινάδα και τη στραγγίζετε πολύ καλά! Ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας, να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μένει καθόλου υγρασία από τη μαρινάδα και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο το κρέας.

Σε ψησταριά με κάρβουνο: Σετάρετε την επάνω τη σχάρα. Την αφήνετε να κάψει καλά και τη σκουπίζετε με ένα χαρτί κουζίνας μουσκεμένο σε λίγο ηλιέλαιο. Ακουμπάτε επάνω στην καυτή σχάρα τη flank και ψήνετε για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά αν θέλετε το κρέας σας medium rare (57°C) και 8-9 λεπτά αν το θέλετε medium well (66°C) -αυτό εξαρτάται πάντα από το πάχος που έχει η flank.
Σε ψησταριά υγραερίου: Ανάβετε τους καυστήρες στο φουλ να ζεσταθεί η ψησταριά και οι σχάρες πολύ καλά, λαδώνετε με λίγο ηλιέλαιο και ακουμπάτε επάνω τη flank. Χαμηλώνετε τους καυστήρες στο μισό και ψήνετε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει για medium rare στους 57°C και για medium well στους 66°C.
Ζεσταίνετε τις τορτίγιες σε ένα πολύ ζεστό τηγάνι ή στον φούρνο. Βγάζετε το κρέας από την ψησταριά και αφήνετε τη flank να «ξεκουραστεί» για 6-7 λεπτά πριν την κόψετε.
Τεμαχίζετε τη flank σε λεπτές λωρίδες, τη ρίχνετε σε ένα μπολ, την αναμιγνύετε με το μουλιασμένο κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, το τσίλι και το ελαιόλαδο και γεμίζετε τις τορτίγιες.
Πηγή: Η συνταγή παρουσιάστηκε αρχικά στο τεύχος Μαίου του real taste & style που κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα μαζί με τη Realnews.