Εκεί όπου η Σαχάρα συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό, πολύπλοκα μείγματα μπαχαρικών αναδεικνύουν φαγητά κατσαρόλας και πιάτα με κουσκούς.
Εν ολίγοις
Με μια κληρονομιά που έχει τις ρίζες της στον βερβέρικο πολιτισμό, με αραβικές, μεσογειακές και εβραϊκές επιρροές, το Μαρόκο έχει μια κουζίνα που ισορροπεί ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό, ενώ εμπλουτίζεται από υπέροχους συνδυασμούς μπαχαρικών.
Βασικά υλικά
Το κουσκούς είναι κυρίαρχο υλικό στην κουζίνα Maghrebi όπως και το μείγμα μπαχαρικών ras el hanout. Κανέλα, λεμόνι, σαφράν και μαύρο πιπέρι είναι από τα βασικά καρυκεύματα.
Το αρνί, το μοσχάρι, η γίδα και το κοτόπουλο μπαίνουν σε μαρινάδα με καυτερή πάστα harissa, που φτιάχνεται από πιπεριές τσίλι και κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης, ή chermoula, ένα συνδυασμό από κύμινο, κόκκινη πάπρικα, φρέσκο κόλιανδρο, σκόρδο και χυμό λεμονιού.
Τα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουν γλύκα στα μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια, ενώ ο Ατλαντικός και η Μεσόγειος προμηθεύουν με άφθονα φρέσκα ψάρια.
Δημοφιλή πιάτα
Το εθνικό πιάτο, το πανάρχαιο ταζίν, σιγομαγειρεύεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος και σερβίρεται με ψωμί khobz που αντικαθιστά τα μαχαιροπίρουνα.
Μια κλασική εκδοχή του είναι το kseksou bidawi με κουσκούς και αρνάκι, καρότα, λάχανο, ντομάτα, ρέβα και κολοκυθάκια γαρνιρισμένα με σταφίδες και αρακά.
Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε harira (ζωμό από αρνί με φακές, φάβα, μπιζέλια και χουρμάδες) και pastille (πίτα με πιτσούνι πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα) πριν κλείσετε το γεύμα σας με μπισκότα kaab el ghazal που έχουν άρωμα ανθών πορτοκαλιού.
Τι να πιείτε
Κάποιοι το αποκαλούν το «ουίσκι των Βερβέρων» και πράγματι, το τσάι μέντας, που σερβίρεται γλυκό σε μικρά ποτήρια, είναι το δημοφιλέστερο ποτών όλων. Αν θέλετε ένα καλό χωνευτικό, ζητήστε κονιάκ από σύκα mahia, είναι εξαιρετικό.