Αυτή η συνταγή είναι ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα, ιδανικό για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή ή επιθυμούν ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό πιάτο.
Τα μανιτάρια (πλευρώτους & πορτομπέλο) είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και έχουν χαμηλές θερμίδες.

Οι πατάτες παρέχουν υδατάνθρακες για ενέργεια, φυτικές ίνες και κάλιο που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.

Τα κρεμμύδια, πράσο & σκόρδο είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο χυμός ντομάτας περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το λεμόνι & τα μπαχαρικά συμβάλλουν στη γεύση, την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Θερμίδες & Μακροθρεπτικά Συστατικά (ανά μερίδα, περίπου 300-350γρ.)
- Θερμίδες: ~250-300 kcal
- Υδατάνθρακες: ~40g
- Πρωτεΐνες: ~7g
- Λιπαρά: ~5-7g
- Φυτικές Ίνες: ~6-8g
Αυτό το πιάτο είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό γεύμα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα προσφέρει παρατεταμένο κορεσμό. Είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan ή νηστίσιμη διατροφή, καθώς παρέχει μια καλή ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών από τα μανιτάρια. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι σπουδαστές Μαγειρικής της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ στην Αθήνα, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους, executive chef Αντιγόνης Στρατηλάτη την ετοίμασαν, τη φωτογράφισαν και σας την παρουσιάζουμε:
Μανιτάρια γιαχνί με πατάτες
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 6 άτομα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 250 γρ. πλευρώτους
- 250 γρ. πορτομπέλο
- 2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 ποτήρι ζεστό νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
- τον χυμό από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα κανέλα
- αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
• Με ένα ελαφρώς νοτισμένο χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή φέτες, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους.
• Σε μια ρηχή πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.

• Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
• Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη δάφνη, την κανέλα, τη ζάχαρη και το νερό.
• Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε τη γεύση, καρυκεύοντας αναλόγως.

• Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε περιχύνοντας με τον χυμό λεμονιού.
Βοηθοί chef: Σπουδαστές Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ, Τομέας Γαστρονομίας, Αλέξανδρος Μύριλλας, Ευφραίμιος-Γρηγόριος Παυλίδης και Πέτρος Τσάκωνας
Οργάνωση φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Βασιλική Γιαννούλη
Επίβλεψη φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Γιώργος Χουσιάδας
Φωτογραφική ομάδα: Αγάπη-Ανδριάνα Βασιλειάδου, Μαρία Γιαννικάκη, Βίκτωρ Πέτρου-Γκουλιτσιούκ, Ελπίδα Καντούρου και Τζέσικα Φασλίου
Επεξεργασία φωτογραφιών: Γιώργος Χουσιάδας
Oργάνωση παραγωγής & συνταγή: Αντιγόνη Στρατηλάτη
Πηγή: Η παραγωγή έγινε αποκλειστικά για το περιοδικό real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025