Γιατί να προτιμήσετε αυτή τη συνταγή
Οι πατάτες αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές τροφές παγκοσμίως. Πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, όταν μαγειρεύονται σωστά, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή ενέργειας και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή τη συνταγή, οι πατάτες ψήνονται σε σακούλα ψησίματος, μια τεχνική που διατηρεί την υγρασία, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των υλικών, ενώ περιορίζει την ανάγκη για υπερβολικό λάδι.
Το ελαιόλαδο και το φυτικό λάδι δίνουν τις απαραίτητες καλές λιπαρές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά, ενώ το σκόρδο με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θωρακίζει το ανοσοποιητικό. Το γλυκό μπούκοβο (ή πάπρικα) και το ιταλικό μείγμα μυρωδικών προσφέρουν αντιφλεγμονώδη δράση, αναβαθμίζοντας γευστικά και διατροφικά το πιάτο. Αν θέλετε ένα νόστιμο, εύκολο και υγιεινό συνοδευτικό για το τραπέζι σας, αυτές οι πατάτες θα γίνουν το αγαπημένο σας πιάτο.
Πατάτες στον φούρνο με μυρωδικά σε σακούλα ψησίματος
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο)
- Μία πρέζα μαύρο πιπέρι
- 50 ml νερό
- 4 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετήστε τις πατάτες σε σακούλα ψησίματος. Μπορείτε να τις κόψετε σε κυδωνάτες, ροδέλες ή μικρά κυβάκια, ανάλογα με την προτίμησή σας.
- Προσθέστε το φυτικό λάδι, το αλάτι, την πάπρικα, τα ιταλικά μυρωδικά και το πιπέρι.
- Κλείστε τη σακούλα και ανακινήστε καλά ώστε να καλυφθούν οι πατάτες ομοιόμορφα με τα μυρωδικά και το λάδι.
- Ανοίξτε τη σακούλα, ρίξτε το νερό, ξανακλείστε και ανακινήστε ελαφρά.
- Δέστε τη σακούλα με το ειδικό κλιπ ή σπάγκο, τοποθετήστε την σε πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 50 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ανοίξτε προσεκτικά τη σακούλα, μεταφέρετε τις πατάτες στο πυρίμαχο σκεύος.
- Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Ξαναβάλτε το σκεύος στον φούρνο και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.
- Σερβίρετε ζεστές, πασπαλίζοντας με επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε.
Εναλλακτικές
- Αντί για φυτικό λάδι, χρησιμοποιήστε εξ ολοκλήρου ελαιόλαδο για πιο μεσογειακό άρωμα και έξτρα αντιοξειδωτική προστασία.
- Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγο καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο.
- Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σακούλα με λίγα καρότα, πιπεριές ή γλυκοπατάτες.
- Αν θέλετε να μειώσετε τα λιπαρά, αντικαταστήστε μέρος του λαδιού με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για φρουτώδη νότα.

Με τι ταιριάζει
Οι πατάτες αυτές συνοδεύουν ιδανικά ψητά κρεατικά, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αλλά και ως κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα και γιαούρτι. Εξαιρετικές για τραπέζια με φίλους, μπουφέδες και κυριακάτικο γεύμα.
Σημειώσεις
- Η διατροφική αξία υπολογίζεται με χρήση φυτικού λαδιού και με μέτριες ποσότητες αλατιού.
- Αν χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου ελαιόλαδο, τα μονοακόρεστα λιπαρά αυξάνονται και το προφίλ των λιπαρών γίνεται πιο καρδιοπροστατευτικό.
- Ο συνδυασμός πατάτας, σκόρδου και μυρωδικών δίνει ισχυρό αντιοξειδωτικό φορτίο.
- Η χρήση σακούλας ψησίματος βοηθά στη διατήρηση περισσότερων βιταμινών, ειδικά της θερμοευαίσθητης βιταμίνης C.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (περίπου 200 γρ.)
Κάθε μερίδα από αυτές τις πατάτες περιέχει περίπου 210 θερμίδες. Προσφέρει 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 28 γραμμάρια υδατανθράκων από τους οποίους περίπου 2 γραμμάρια είναι σάκχαρα, και 9 γραμμάρια συνολικών λιπαρών, εκ των οποίων 1,2 γραμμάρια είναι κορεσμένα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει η μερίδα αγγίζουν τα 3,2 γραμμάρια, ενώ το νάτριο φτάνει περίπου τα 420 mg. Το κάλιο είναι αυξημένο, με περίπου 660 mg ανά μερίδα, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της ημερήσιας ανάγκης. Επίσης, κάθε μερίδα προσφέρει το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 18% σε βιταμίνη Β6.
Σημείωση: Αν επιλέξετε εξ ολοκλήρου ελαιόλαδο αντί για φυτικό λάδι, τα μονοακόρεστα καλά λιπαρά θα αυξηθούν, προσφέροντας ακόμα καλύτερο καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα. Επίσης, το ψήσιμο σε σακούλα βοηθά στη διατήρηση της βιταμίνης C και άλλων θερμοευαίσθητων θρεπτικών στοιχείων.
Tips αποθήκευσης και διατήρησης
Αν περισσέψουν πατάτες, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε σε γυάλινο ή αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Για να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους, καλό είναι να τις αφήσετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις ζεστάνετε. Ζεσταίνονται ιδανικά σε φούρνο, στους 180°C για περίπου 10 λεπτά, για να παραμείνουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα.
Αποφύγετε το ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων, γιατί αλλοιώνεται η υφή τους και γίνονται μαλακές και άτονες. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή φρέσκα μυρωδικά πριν το σερβίρισμα, για να ενισχύσετε τη γεύση τους.
Επίσης, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και ως βάση για άλλη συνταγή, όπως σε μια χλιαρή σαλάτα με ψητά λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας ή σαν συνοδευτικό σε ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή ακόμα και σε αυγά τηγανητά με φρυγανισμένο ψωμί.