Τώρα που είναι καλοκαίρι, το καλαμπόκι ολόκληρο το βρίσκετε παντού στις βόλτες σας στην εξοχή, αλλά και στις λαϊκές αγορές. Αν όμως το θελήσετε στο σπίτι, είτε ψητό, είτε βραστό, είτε ακόμα και στο air fryer, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να το απολαύσετε. Το καλαμπόκι είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό λαχανικό (αν και τεχνικά είναι δημητριακό) που μπορεί να γίνει το επίκεντρο πολλών γευμάτων σας.
Ιατρικές και διατροφικές ιδιότητες του καλαμποκιού
Το καλαμπόκι είναι μια διατροφική δύναμη με πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην υγιή πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως φολικό οξύ, νιασίνη και Β6), οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και απαραίτητα μέταλλα όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και μαγγάνιο.
Επιπλέον, το κίτρινο καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών, προστατεύοντάς τα από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Παρά τη γλυκιά του γεύση, το καλαμπόκι έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το κατάλληλη επιλογή για άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου τους.
Καλαμπόκι στο air fryer
Αυτή η συνταγή σας δίνει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να φτιάξετε ζουμερό καλαμπόκι στο air fryer.
Υλικά
- 4 καλαμπόκια
- 1 κουταλάκι του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Φέτες λάιμ, για το στύψιμο (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
- Προθερμάνετε το air fryer σας στους 200°C (400°F).
- Τοποθετήστε τα καλαμπόκια σε ένα μεγάλο πιάτο. Περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τρίψτε με τα χέρια σας για να καλύψετε ομοιόμορφα τα καλαμπόκια.
- Τοποθετήστε τα καρυκευμένα καλαμπόκια σε μία στρώση στο καλάθι του air fryer, εξασφαλίζοντας λίγο χώρο μεταξύ των καλαμποκιών για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
- Ψήστε στον αέρα για 8 έως 10 λεπτά, ή μέχρι οι κόκκοι να είναι έντονα κίτρινοι και τρυφεροί. Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο για να μην στεγνώσουν οι κόκκοι.
- Αφαιρέστε τα καλαμπόκια από το air fryer. Στύψτε με χυμό λάιμ και γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο, αν το επιθυμείτε, πριν το σερβίρισμα.
Μερικά tips για να τα έχετε στο μυαλό σας
- Πικάντικο twist: Προσθέστε μια πρέζα πάπρικα ή σκόνη τσίλι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι για μια πιο έντονη γεύση.
- Με βούτυρο βοτάνων: Λιώστε λίγο βούτυρο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο και αλείψτε τα ζεστά καλαμπόκια αμέσως μόλις τα βγάλετε από το air fryer.
- Σερβίρισμα με τυρί: Τρίψτε λίγο φέτα ή παρμεζάνα πάνω από το ζεστό καλαμπόκι για μια αλμυρή νότα.
- Για σαλάτες και bowls: Αφού ψηθεί, αφαιρέστε τους κόκκους με ένα μαχαίρι και προσθέστε τους σε σαλάτες, τάκος ή buddha bowls για επιπλέον υφή και γεύση.
Από πού εμπνευστήκαμε;
Η έμπνευσή μας για αυτήν την απολαυστική συνταγή καλαμποκιού στο air fryer προέρχεται από το άρθρο “Air Fryer Corn on the Cob” του Love and Lemons. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δημοφιλή ιστότοπο μαγειρικής, καρπό της δημιουργικής φαντασίας της Jeanine Donofrio.
Η Jeanine δεν είναι απλά μια συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, αλλά μια αληθινή “μάγισσα” των συνταγών, που μαζί με τον σύζυγό της, Jack Mathews, φέρνουν την κουζίνα τους κατευθείαν στην οθόνη σας. Ο κόσμος του Love and Lemons περιστρέφεται γύρω από υγιεινές, χορτοφαγικές συνταγές, με πρωταγωνιστές πάντα τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Κάθε συνταγή τους είναι μια ωδή στην απλότητα, τη φρεσκάδα και τη γεύση, φωτογραφημένη με τόση αγάπη που σας κάνει να θέλετε να μπείτε αμέσως στην κουζίνα. Είναι ένας ιστότοπος που γιορτάζει τα προϊόντα της γης, μετατρέποντας τα πιο απλά υλικά σε γαστρονομικές απολαύσεις.
Αν θέλετε περισσότερες συνταγές μας θα τις βρείτε στο ειδικό section Lifestyle/taste & style όπως π.χ.
Συνταγή για σπιτικά πατατάκια – Νόστιμα και τραγανά χωρίς τηγάνι
Αβγόφετες: «Όχι» στο τηγάνι – Η απλή προετοιμασία που θα τις απογειώσει πριν από το μαγείρεμα
Δύο smoothies για τόνωση και ηρεμία – Ιδανικά και για παιδιά