Η Rose Ashby, επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο Spring του Κεντρικού Λονδίνου, μοιράζεται μαζί μας μυστικά για να μαγειρέψουμε με παστινάκι.
Όπως λέει η ίδια στο περιοδικό Food & Travel “στο Spring προσπαθούμε να έχουμε ισορροπία σε κάθε πιάτο και η γήινη γεύση αυτού του ριζώδους λαχανικού ταιριάζει ωραία με πολλά συστατικά. Τα ψητά παστινάκια είναι κλασικά και ασυναγώνιστα. Τα μαγειρεύουμε με θυμάρι και ελαιόλαδο και γίνονται γλυκά ή τους προσθέτουμε κύμινο και πιπεριά τσίλι πριν τα σερβίρουμε με σιγομαγειρεμένο αρνάκι με ντομάτα και φύτρες λαχανικών. Επίσης είναι μια εκλεπτυσμένη εναλλακτική λύση για τηγανητές πατάτες“.
Δείτε μια συνταγή της Rose Ashby για κοτόπουλο με σπαράγγια.
Και συνεχίζει. “Κάθε χρόνο στο μενού προσθέτουμε και μια πεντανόστιμη σούπα με παστινάκι που τη σιγοβράζουμε σε γάλα με δαφνόφυλλα, πιπεριά, θυμάρι και αλάτι. Τη σερβίρουμε με πράσινα λαχανικά της εποχής και ελαιόλαδο“.
Χρησιμοποιήστε γάλα για να φτιάξετε πουρέ που ταιριάζει πολύ με κουνέλι ή χτένια. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχετε ένα καλό μπλέντερ για να πετύχετε την κατάλληλη υφή.
Μια άλλη πρόταση είναι να ανακατέψετε παστινάκι ποσέ με σκόρδο, λεμόνι, ψίχουλα ψωμιού και ελαιόλαδο για να φτιάξετε μια παραδοσιακή σκορδαλιά, συνταγή που ανέδειξε ο εξαιρετικός Greg Malouf.
Το παστινάκι ταιριάζει επίσης σε μαγειρευτά με λαχανικά. Η έντονη και σύνθετη γεύση του αναδεικνύεται με τον κόλιαδρο, την καρύδα και τις πιπεριές τσίλι.