Υπάρχουν γλυκά που κρύβουν μέσα τους συναισθήματα. Μια κουταλιά που σε γυρνά στα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας, ένα άρωμα βανίλιας που μοιάζει να χαϊδεύει τη μνήμη σου. Κάπως έτσι είναι και η τάρτα φράουλας που δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε σήμερα. Βασισμένη στη συνταγή της Manon from La Mijote και εμπλουτισμένη με τις δικές μας δοκιμασμένες λεπτομέρειες, πρόκειται για ένα γλυκό που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάσει.
Το μυστικό της τέλειας ζύμης
Το παν στη βάση της τάρτας είναι η ισορροπία. Η Manon from La Mijote δοκίμασε πολλές εκδοχές και κατέληξε πως η λευκή ζάχαρη αναδεικνύει όσο τίποτα τη βουτυρένια γεύση της ζύμης. Η αναλογία που προτείνει -80 γρ. ζάχαρη για 250 γρ. αλεύρι, είναι πραγματικά ιδανική. Από τη δική μας εμπειρία, φροντίστε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο και κόψτε το σε κυβάκια πριν το δουλέψετε με το αλεύρι.

Τip: Για να αποφύγετε να σπάσει η ζύμη κατά το άπλωμα, αφήστε την τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο και αν θέλετε να είστε σίγουροι, 15 λεπτά στην κατάψυξη λίγο πριν το ψήσιμο. Τα βαρίδια (ρύζι, ρεβίθια ή ειδικά κεραμικά) είναι απαραίτητα για να μη φουσκώσει η βάση.
Η κρέμα που μοσχοβολά βανίλια
Η μεγάλη αποκάλυψη της συνταγής βρίσκεται στην extra κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το απόλυτο μυστικό της Manon -και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο- είναι να αφήσετε τη βανίλια να αρωματίσει το γάλα από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, η γεύση της κρέμας αποκτά άλλη διάσταση.
Αντί για αλεύρι, χρησιμοποιείται κορν φλάουρ, που χαρίζει πιο ανάλαφρη υφή. Εμείς δοκιμάσαμε και μια παραλλαγή με λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος και πραγματικά απογείωσε το αποτέλεσμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. λευκή ζάχαρη
- 140 γρ. βούτυρο
- 1 κρόκο αυγού
- Λίγη τριμμένη φρυγανιά
- Για την extra κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 500 ml πλήρες γάλα
- 1 φρέσκια βανίλια
- 4 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. λευκή ζάχαρη
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. βούτυρο
Για το στόλισμα
Ένα καλάθι φρέσκες, ώριμες φράουλες

Τρόπος παρασκευής βήμα-βήμα
1. Αρωματίζουμε το γάλα με βανίλια από την προηγούμενη μέρα: Βράζουμε το γάλα με τη φρέσκια βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Τρίβουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι να γίνουν σαν ψίχουλα, προσθέτουμε τον κρόκο και πλάθουμε. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
3. Ανοίγουμε και ψήνουμε τη βάση: Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, καλύπτουμε με λαδόκολλα και βαρίδια. Ψήνουμε στους 180°C για 10′ με βαρίδια και άλλα 5′-10′ χωρίς, μέχρι να ροδίσει.

4. Φτιάχνουμε την extra κρέμα: Χτυπάμε τους κρόκους με ζάχαρη και κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το καυτό γάλα σταδιακά. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη να ακουμπά στην κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο.
5. Συναρμολογούμε την τάρτα: Γεμίζουμε τη βάση με την κρύα κρέμα, στολίζουμε με φράουλες και αν θέλουμε λίγη φρέσκια μέντα ή ξύσμα λεμονιού.
Το αποτέλεσμα
Μια τάρτα ανάλαφρη, με τραγανή βουτυρένια βάση και αρωματική βανιλιάτη κρέμα, που θα σας ταξιδέψει. Οι φράουλες προσθέτουν τη φρεσκάδα που χρειάζεται και κάθε μπουκιά είναι σαν μικρή γιορτή.