Search
Close this search box.
Η Παέγια της Καταλονίας: Αρώματα Ισπανίας, θαλασσινών και μυρωδικών σε ένα πιάτο γεμάτο χρώμα και ιστορία
Παέγια Καταλονίας
Credit: Dreamstime / Foodmaniac

Η Paella Catalana είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας και της Καταλονίας. Γεμάτη χρώματα, αρώματα και γεύσεις, συνδυάζει φρέσκα θαλασσινά, λαχανικά, αρωματικά και το ξεχωριστό άρωμα του κρόκου Κοζάνης, μια πινελιά που φέρνει την Ελλάδα στο ισπανικό αυτό πιάτο.

Ιδανική για τραπέζια με φίλους, οικογενειακά καλέσματα ή για κάθε περίσταση που θέλει λίγη extra θαλασσινή γοητεία και μεσογειακή φινέτσα.

Η λέξη paella προέρχεται από τη λατινική λέξη patella, που σήμαινε μεταλλικό τηγάνι. Αν και η αυθεντική παέγια γεννήθηκε στη Βαλένθια, οι Καταλανοί την έκαναν δική τους προσθέτοντας ακόμη περισσότερα θαλασσινά και τοπικά λαχανικά, δημιουργώντας τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή.

Σύμφωνα με την παράδοση, η παέγια ήταν το φαγητό των αγροτών και των ψαράδων, οι οποίοι έριχναν στο τηγάνι ό,τι υλικά είχαν διαθέσιμα. Σήμερα, είναι το πιο δημοφιλές πιάτο της Ισπανίας, με πολλές τοπικές παραλλαγές.

Όταν μάλιστα η συνταγή που θα σας προτείνουμε φέρνει την υπογραφή του  Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά τότε είναι σίγουρο πως θα σας μείνει αξέχαστο στη γεύση!

Διατροφικά Οφέλη των Υλικών

Θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, vongole, σουπιά, καλαμάρι): Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καρδιοαγγειακή υγεία.

Θαλασσινά
Credit: Shutterstock

Ρύζι: Καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, προσφέρει ενέργεια και είναι εύπεπτο.

Αρακάς & Αγκινάρες: Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Κ και αντιοξειδωτικά.

Πιπεριές: Γεμάτες βιταμίνη C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Πιπεριές διάφορα είδη
Credit: 123RF

Κρόκος Κοζάνης: Ένα από τα πιο ακριβά και ποιοτικά μπαχαρικά παγκοσμίως, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαταθλιπτική δράση.

Ελαιόλαδο: Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.

Η παέγια της Καταλονίας: Θαλασσινά, αρώματα Ισπανίας και ιστορία σε ένα πιάτο!

Με την υπογραφή του Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. μακρύκοκκο ρύζι
  • 12 γαρίδες Νο 3, καθαρισμένες
  • 12 μύδια
  • 100 γρ. σουπιά σε κύβους
  • 16 vongole με το κέλυφος
  • 2 καλαμάρια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), κομμένα σε λωρίδες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 ντομάτα χοντροκομμένη
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αρακά
  • 3 καρδιές αγκινάρας, κομμένες σε τέταρτα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 60 ml ούζο
  • 1 πρέζα στήμονες κρόκο Κοζάνης
  • 1 L ζωμό κότας
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παέγια Καταλονίας
Credit: Dreamstime / Foodmaniac

Τρόπος παρασκευής

• Σε ένα πλατύ σκεύος βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το
κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.
• Προσθέτουμε την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
• Ρίχνουμε τα μύδια, τις γαρίδες, τις vongole, το καλαμάρι και τη σουπιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
• Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, την ντομάτα, το ρύζι και τον αρακά και ανακατεύουμε.
• Συμπληρώνουμε με τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε για 14 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος προσθέτουμε τον μαϊντανό και τις καρδιές αγκινάρας και ανακινούμε το σκεύος.
• Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 20 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα