Η γιαγιά της διπλανής πόρτας: Ένα βιβλίο μαγειρικής-Μια τρυφερή ιστορία φροντίδας

Αυτό δεν είναι ένα απλό βιβλίο με συνταγές από τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας, όπως τη συντηρούν οι Έλληνες της Διασποράς και συγκεκριμένα της Μελβούρνης. Είναι η καταγραφή μιας τρυφερής ιστορίας φροντίδας και αγάπης που ήρθε να γιατρέψει κάποιες από τις πληγές που άφησε πίσω της μια τραγωδία. Είναι ένα βιβλίο «για τη σημασία της δημιουργίας σχέσεων και για το πώς μικρές χειρονομίες, όπως το να προσφέρεις σε κάποιον ένα πιάτο σπιτικό φαγητό, μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων και να επαναφέρουν την ελπίδα».

Το 2013, η μητέρα των Luke και Daniel Mancuso δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της και πατέρα τους στο σπίτι των γονιών της. Δύο χρόνια αργότερα εκείνοι μετακόμισαν στο ίδιο σπίτι, για να τιμήσουν τη μητέρα τους. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο δύσκολα ήταν στην αρχή», λέει ο Daniel.

Εκεί ήταν όμως που ανέλαβε δράση η Ελληνίδα γιαγιά Νίνα, η γειτόνισσα που έμενε στο διπλανό σπίτι και ήξερε την οικογένεια από τότε που ο Luke και ο Daniel ήταν παιδιά. Άρχισε να μαγειρεύει και να τους δίνει φαγητό, περνώντας το πάνω από τον ξύλινο φράχτη που  χώριζε τις πίσω αυλές των σπιτιών. Τα αδέλφια άρχισαν να καταγράφουν την ιστορία της σχέσης τους με τη «γιαγιά της διπλανής πόρτας» στο Instagram, συγκινώντας όλο και περισσότερο κόσμο.

Τώρα, λοιπόν, μόλις κυκλοφόρησε στην Aυστραλία και το βιβλίο με τον εύλογο τίτλο «Yiayia Next Door», ένα απόσταγμα των γευστικών αναμνήσεων των τριών τους και μια συλλογή από συνταγές που λειτούργησαν σαν χάδι, όπως καταπραϋντικές σούπες με ρεβίθια και φακές, μουσακάς και γεμιστά γεμάτα με αγάπη, μοσχοβολιστοί κεφτέδες και λαχταριστό γαλακτομπούρεκο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα