Η Galette des Rois του Pierre Hermé κρύβει θησαυρούς…
Credit: Pierre Hermé

Ο Pierre Hermé είναι ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες του κόσμου. Ο Picasso της ζαχαροπλαστικής, όπως αποκαλείται στη γαλλική γαστρονομική σκηνή, και μας έχει συνηθίσει να πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα.

Φέτος για να γιορτάσουν την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία συμπράττουν ο Οίκος Pierre Hermé και το Νομισματοκοπείο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Monnaie de Paris, και δημιουργούν από κοινού συλλεκτικές fèves, δηλαδή φλουριά ή «φασόλια», όπως θέλει η παράδοση, που θα «κρύψουν» μέσα στις Galette des Rois.

Το έμβλημα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής είναι το macaron, ταυτόσημο με το έμβλημα του Pierre Hermé.

Τα περίφημα macaron με δύο διαφορετικές μορφές των λογοτύπων. Στο χρυσό και ασημένιο. Credit: Pierre Hermé

Έτσι επιστρατεύτηκε η κυριαρχία δύο δεξιοτήτων, η αναζήτηση της αριστείας και η απεριόριστη δημιουργικότητα που φέρνουν κοντά τον Pierre Hermé και τον Joaquin Jimenez, Γενικό Χαράκτη του Monnaie de Paris. 

Ο Pierre, είναι γνωστό ότι πάντα σχεδιάζει τα γλυκά του, με μολύβι σε χαρτί, πριν τα δημιουργήσει. Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης εκπληκτικό.

Credit: Pierre Hermé

Μάλιστα είχαμε την εξαιρετική τύχη να έχουμε τις σπάνιες φωτογραφίες από όλα τα στάδια της κατασκευής των χρυσών ή ασημένιων συλλεκτικών fèves.

Από την μια πλευρά υπάρχει ένα εκπληκτικό κοινό λογότυπο της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Pierre Hermé.

Δείτε τα δύο λογότυπα ως ένα : Στo λογότυπο του Pierre Hermé είναι το P & E (η τρίτη γραμμή για το κεφαλαίο Ε -είναι το πόδι του R-, που αντιστοιχεί στο λογότυπο του Republique Francaise, όπου το P γίνεται R και το κεφαλαίο Ε γίνεται F. Credit: Pierre Hermé

Από την άλλη το γονίδιο του ανθού αλατιού, που είναι το αγαπημένο του συστατικό για ένα τουίστ στη ζαχαροπλαστική του. 

Τα συλλεκτικά fèves πωλούνται επίσης από τη Monnaie de Paris μέσω του coindeparis.fr.

To σχέδιο-γονίδιο του ανθού αλατιού στο χαρτί, ενώ το μηχάνημα ξεκινά να το αποτυπώνει (δεξιά κάτω στο κόκκινο σημάδι). Credit: Pierre Hermé
Credit: Pierre Hermé

Η παράδοση θέλει να υπάρχουν τα κοινά φλουριά-φασόλια που μπαίνουν μέσα στο κάθε κομμάτι της Galette και όποιος βρει το φλουρί macaron ή οποιοδήποτε διαφορετικό, έχει το δικαίωμα να φορέσει ένα στέμμα και στη συνέχεια να επιλέξει τη βασίλισσα και το βασιλόπουλό του, για εκείνη την βραδιά. Θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς, και είναι υποχρεωμένος να επιλέξει και να αγοράσει την Galette της επόμενης χρονιάς.  

Credit: Pierre Hermé
Credit: Pierre Hermé

Σε έρευνα που έγινε το 2014 διαπιστώθηκε ότι το 85% των Γάλλων γιόρτασαν τα Θεοφάνια με την Galette και το 9% δήλωσε ότι συμμετείχαν σε περισσότερες από 5 εκδηλώσεις με κόψιμο Galette.

Tι είναι όμως η Galette des Rois;

Η γαλλική βασιλόπιτα που προσφέρεται στην εορτή των Θεοφανείων ή και μέχρι την πρώτη Κυριακή μετά την 1η Ιανουαρίου. Βέβαια η Galette σήμερα «κόβεται» σε πολλές χώρες του κόσμου γαλλόφωνες, αλλά και στην Αμερική, Καναδά.

H αυθεντική είναι φτιαγμένη από μια πλούσια σφολιάτα λαμπερή και η γέμισή της είναι από αμυγδαλόπαστα ή κρέμα αμυγδάλου.

Σε έρευνα που έγινε το 2014 διαπιστώθηκε ότι το 85% των Γάλλων γιόρτασαν τα Θεοφάνια με την Galette, το 9% δήλωσε ότι είχαν περισσότερες από 5 εκδηλώσεις με κόψιμο Galette. Credit: Pierre Hermé

Σήμερα η γέμισή τους είναι ακόμα και με φιστίκι ή σοκολάτα ή και φρούτα. Είναι πολύ νόστιμες και μέσα κρύβουν τα fèves, δηλαδή τα φλουριά ή «τα φασόλια» όπως έλεγαν οι γιαγιάδες. Βέβαια  σήμερα έχουν μεταμορφωθεί σε καλόγουστα αγαλματάκια ή νομίσματα και ότι άλλο φανταστείτε.

Τα fèves, δηλαδή τα φλουριά ή «τα φασόλια» όπως έλεγαν οι γιαγιάδες. Credit: Pierre Hermé

Όλοι οι διάσημοι ζαχαροπλάστες ή αρτοποιοί παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή και οι Galettes είναι στο φόρτε τους. Έτσι και ο  αγαπημένος μου Γάλλος ζαχαροπλάστης, του κόσμου ο καλύτερος, Pierre Hermé, έχει ανασκουμπωθεί και φέτος ετοίμασε τις καλύτερες Galettes, που αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο.

Σε έρευνα που έγινε το 2014 διαπιστώθηκε ότι το 85% των Γάλλων γιόρτασαν τα Θεοφάνια με την Galette, το 9% δήλωσε ότι είχαν περισσότερες από 5 εκδηλώσεις με κόψιμο Galette.

Η Galette des rois προέρχεται από τα Saturnalia, τις ρωμαϊκές γιορτές, που οι ρωμαίοι συνήθιζαν να ονοματίζουν έναν δούλο, σαν βασιλιά για μια ημέρα. Credit: Pierre Hermé

Η Galette des Rois έχει τη δική της ιστορία…

H Galette des rois αποτελεί παράδοση που έχει ξεπεράσει τα θρησκευτικά σύνορα. Είναι μια ευκαιρία συνάντησης με την οικογένεια ή τους φίλους. Mε την ευκαιρία της θρησκευτικής γιορτής των Θεοφανείων, γιορτάζεται η επίσκεψη των Μάγων στον Χριστό, στην Βηθλεέμ. Η παραμονή των Θεοφανείων είναι γνωστή και σαν «Δωδέκατη Νύχτα», που σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Η Galette des rois προέρχεται από τα Saturnalia, τις ρωμαϊκές γιορτές, που οι ρωμαίοι συνήθιζαν να ονοματίζουν έναν δούλο, σαν βασιλιά για μια ημέρα. Ήταν οι γιορτές του Κρόνου, που προωθούν την αντιστροφή των ρόλων. Οι ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα φασόλι σαν κλήρο, για να επιλέξουν τον δούλο, που θα εκπληρώσουν τις επιθυμίες του για μια ημέρα. Μάλιστα για  να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του εγχειρήματος συνήθιζαν να βάζουν τον μικρότερο της οικογένειας κάτω από το τραπέζι και να ονοματίζει τον παραλήπτη κάθε κομματιού από την Galette.

Η τελετή της Galette καλά κρατεί αιώνες τώρα … και ούτε η γαλλική επανάσταση παρά τις προσπάθειές των πρωτεργατών της, δεν μπόρεσαν να πλήξουν αυτή τη γιορτή … που έχει να κάνει με βασιλιάδες του χθες και του σήμερα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα