Αν υπάρχει ένα υλικό που έχει αδικηθεί στην κουζίνα, αυτό είναι το σέλερι. Πολλοί το θεωρούν απλώς μια “υγιεινή προσθήκη” σε σούπες ή χυμούς. Κι όμως, το σέλερι είναι μια υπερτροφή με σπουδαία διατροφική αξία: είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ η δροσερή, τραγανή υφή του μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και τις πιο απλές σαλάτες.
Σε αυτήν τη μοναδική συνταγή, το σέλερι συναντά τον παρμεζάνα, το μήλο, το αγγούρι και… τα απολαυστικούς χουρμάδες, δημιουργώντας ένα αληθινό fusion ανάμεσα στην κλασική Waldorf και την εμβληματική Caesar salad. Και ενώ το κάθε υλικό έχει το ρόλο του, η καρδιά της συνταγής κρύβεται στο dressing: μια κρεμώδης, αρωματική σάλτσα με μαγιονέζα, παρμεζάνα, λεμόνι, μυρωδικά και ένα άγγιγμα γλυκύτητας από maple syrup που εξισορροπεί τέλεια τη γεύση.
Η παρουσία μικρολαχανικών (microgreens) ενισχύει τη θρεπτική αξία της σαλάτας, καθώς είναι γεμάτα βιταμίνες Α, C και Ε, και προσθέτουν μια φρέσκια “πράσινη” έκρηξη σε κάθε μπουκιά. Οι χουρμάδες, εκτός από γλυκύτητα, φέρνουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ τα pecans προσθέτουν υγιεινά λιπαρά, φυτική πρωτεΐνη και τραγανή υφή.
Διατροφική αξία των υλικών της συνταγής
- Σέλερι: Χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
- Παρμεζάνα: Πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών.
- Αγγούρι: Ενυδατικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
- Μήλο: Παρέχει βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα.
- Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά.
- Χουρμάδες: Φυσική πηγή ενέργειας και φυτικών ινών.
- Πεκάν: Περιέχουν υγιεινά λιπαρά και μέταλλα.
- Ντρέσινγκ: Συνδυασμός λεμονιού, ελαιόλαδου, μαγιονέζας, σκόρδου και μυρωδικών, προσφέρει γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Αν αναζητάς μια εναλλακτική σαλάτα, γεμάτη χαρακτήρα, που να συνδυάζει υγεία και απόλαυση, αυτή είναι.

Η απόλυτη σαλάτα με σέλερι, παρμεζάνα και χουρμάδες
Υλικά για τη σαλάτα
- 4-5 κοτσάνια σέλερι, λεπτοκομμένα
- 1 μήλο, σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες ή sticks
- 1/3 φλ. φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1/4 φλ. microgreens (προαιρετικά)
- 4-5 χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
- 1/4 φλ. ψημένα pecans (ή καρύδια)
- 1/3 φλ. λεπτοτριμμένος ή ξυσμένος παρμεζάνα
Για το dressing
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά για extra βάθος)
- 1 κ.γ. maple syrup (προαιρετικά για ελαφριά γλυκύτητα)
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
- Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση
- 2-3 κ.σ. παρμεζάνα
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζεις το dressing: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τη μαγιονέζα, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, την παρμεζάνα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκίμασε και ρύθμισε το λεμόνι ή τη γλυκύτητα κατά προτίμηση.
Συναρμολόγηση της σαλάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξε το σέλερι, το μήλο, το αγγούρι, τον μαϊντανό, τα microgreens, τους χουρμάδες και τα pecans.
Περιχύνεις με το dressing: Ρίξε τη σάλτσα επάνω στα υλικά και ανακάτεψε απαλά ώστε να καλυφθούν όλα.
Σερβίρεις με έξτρα παρμεζάνα από πάνω και ίσως λίγα ακόμα pecans για το τελείωμα.
Tip: Μπορείς να τη συνοδεύσεις με φρυγανισμένο ψωμί ολικής ή να την απολαύσεις σκέτη σαν ένα χορταστικό ελαφρύ γεύμα!
