Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπίρα πέραν της γευστικής απόλαυσης που μας προσφέρει μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σας, με τρόπους που πιθανώς δεν θα περιμένατε!
Aπό την Αναστασία Δούλγερη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφής αθλητών, πτυχιούχο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
H μπίρα είναι ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό που αποτελείται από νερό, βύνη, λυκίσκο -στον οποίο οφείλεται η πικρή γεύση της- και μαγιά.Το νερό βρίσκεται συνήθως στην μπίρα σε ποσοστό 93%, ενώ το αλκοόλ σε ποσοστό 5%. Η βύνη προσδίδει στην μπίρα εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση και υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες. Έτσι, 500 ml μπίρας προσδίδουν το 10% της συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες εκτός από το γεγονός ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, επιπλέον μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο, δε, λυκίσκος προσδίδει isohumulones, χημικές ουσίες που φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τον μεταβολισμό των λιπιδίων, αλλά και να καταστείλουν την αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, ο λυκίσκος περιέχει ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η μαγιά, με τη σειρά της, παρέχει τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β1, η B6 και το φυλλικό οξύ, οι οποίες συμβάλλουν μεταξύ των άλλων και στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Το φυλλικό οξύ αλλά και οι βιταμίνες B-6 και Β-12, που περιέχει η μπίρα, συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η μπίρα μπορεί να προστατεύσει από καρκινογένεση και οστεοπόρωση.
Μπίρα και Αντιοξειδωτικές ουσίες
Τόσο το κρασί όσο και η μπίρα έχουν το ίδιο φορτίο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αν και περιλαμβάνουν διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβοννοειδή). Οι σκούρες μπίρες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες σε σχέση με τις μπίρες τύπου lager και για αυτό τον λόγο προσδίδουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δραστικότητα.

Είδη μπίρας
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες ανήκουν οι μπίρες, ανάλογα με τη μαγιά που χρησιμοποιείται κατά τη ζύμωσή τους. Είναι οι μπίρες που παράγονται με μαγιά, η οποία κατακάθεται μετά τη ζύμωση στον πυθμένα του δοχείου ζυμώσεως (bottom-fermenting), και εκείνες στις οποίες η μαγιά ανεβαίνει μετά τη ζύμωση (που γίνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες) στην επιφάνειά τους (top-fermenting).
Οι μπίρες τύπου lager, όρος που αποτελεί συχνά συνώνυμο όλων των bottom-fermenting μπιρών, αποτελούν περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν οι μπίρες τύπου pilsner, οι πιο ξανθές και με εντονότερη γεύση λυκίσκου (με αρχική προέλευση από την Τσεχία), οι strong lager, συνήθως με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οι Munich και Dortmunder, ειδικότεροι τύποι από τις ομώνυμες γερμανικές πόλεις και πολλές άλλες. Bottomfermenting μπίρες είναι και οι bock, με αρχική προέλευση από τη Γερμανία, στις οποίες κυριαρχούν η γεύση της βύνης και η πικράδα. Παλαιότερα υπήρχαν μόνο σκούρες bock ενώ τώρα υπάρχουν και πιο ανοιχτόχρωμες
Τελικά πόσο παχαίνει μία μπίρα;
Η μπίρα φαίνεται ότι έχει κατηγορηθεί, μάλλον άδικα, για την αύξηση του σωματικού βάρους. Το γεγονός ότι είθισται να καταναλώνουμε μπίρα με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και θερμιδικό φορτίο όπως πίτσα, πατατάκια, τσιπς και τηγανιτές πατάτες αποτελεί την αιτία της αύξησης του σωματικού βάρους και όχι η μπίρα αυτή κάθε αυτή.
Μάλιστα, μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες γυναικών για οκτώ χρόνια έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (30 γρ./ημέρα) δεν συσχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ αντίθετα υπήρξε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Μέτρια κατανάλωση μπίρας σημαίνει πρόσληψη 12 γραμμαρίων αλκοόλ για τις γυναίκες και 24 γρ. αλκοόλ για τους άνδρες. Έτσι, εάν κάποιος καταναλώσει μπίρα με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλη θα πρέπει να πιει έως 240 ml εάν είναι γυναίκα και έως 480 ml εάν είναι άνδρας.

Για να μη φουσκώσω
Είναι καλύτερα να πίνουμε την μπίρα σε ποτήρι και όχι απευθείας από το μπουκάλι έτσι ώστε να δημιουργείται ο αφρός. Προσοχή! Η μπίρα δεν ξεδιψάει. Σβήστε τη δίψα σας με νερό και μετά απολαύστε την μπίρα σας.
Πέρα από τη διατροφική της αξία η μπίρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που μπορείς να ανοίξεις μόνος σου. Άρα την προτιμάμε γιατί δεν νοθεύεται!
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνες που προσλαμβάνεται από την κατανάλωση 1 λίτρου μπίρας.
B1 (θειαμίνη) – 40%
B2 (ριβοφλαβίνη) – 14%
Νιασίνη – 13%
B6 – 17%
Βιοτίνη – 17%
Παντοθενικό οξύ – 8%
Φυλλικό οξύ – 10-45% (εξαρτάται από τον τύπο μπίρας)
Θρεπτική Αξία (ReGUlaR 5%) ανά 100γρ
Νερό – 94.32 g
Ενέργεια – 33 kcal
Πρωτεΐνη – 0.3 g
Συνολικά λιπίδια – 0.06 g
Ύδατάνθρακες – 1.61 g
Διαιτητικές ίνες – 0.1 g
Σάκχαρα – 0.05 g
Ασβέστιο – 5 mg
Σίδηρος – 0.02 mg
Μαγνήσιο – 6 mg
Φώσφορος – 13 mg
Κάλιο – 25 mg
Νάτριο – 4 mg
Ψευδάργυρος – 0.01 mg
Χαλκός – 0.005 mg
Σελήνιο – 0.7 μ
Βιταμίνη C – 0 mg
Θειαμίνη – 0.006 mg
Ριβοφλαβίνη – 0.026 mg
Νιασίνη – 0.453 mg
Παντοθενικό οξύ – 0.058 mg
Βιταμίνη B6 – 0.05 mg
Φολικό οξύ – 0 μg
Βιταμίνη B12 – 0.02 μg
Πηγή: Περιοδικό real taste & style – Tεύχος Σεπτέβριος 2024.