Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα που μας θυμίζει τις γεύσεις της παράδοσης και την αξία του καλού φαγητού που συνδέεται με τη γιορτή. Παρόλο που για πολλούς η συνταγή του μπακαλιάρου είναι συνυφασμένη με την ελληνική παράδοση, οι Πορτογάλοι έχουν μια εξίσου πλούσια κουλτούρα γύρω από αυτό το ψάρι, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 365 διαφορετικές συνταγές για τον μπακαλιάρο, μία για κάθε ημέρα του χρόνου.
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια πορτογαλική συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει: τις τηγανίτες μπακαλιάρου Pataniscas de bacalhau. Αυτές οι αφράτες, τραγανές μπουκίτσες με την πλούσια γεύση του μπακαλιάρου και τη φρεσκάδα του σκόρδου, του κρεμμυδιού και του μαϊντανού, είναι η τέλεια επιλογή για να γιορτάσετε την 25η Μαρτίου με έναν μοναδικό τρόπο. Η συνταγή αυτή δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από λίγα απλά υλικά και τον πορτογαλικό μαεστρία στην κουζίνα.
Αφήστε την παραδοσιακή μας γεύση να συναντήσει την πορτογαλική και απολαύστε το τραγανό αποτέλεσμα αυτής της υπέροχης συνταγής. Καλή όρεξη και Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα!
Τηγανίτες μπακαλιάρου Pataniscas de bacalhau
Υλικά για 4 άτομα
450 γρ. μπακαλιάρο χωρίς κόκαλα
1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αβγά
αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής
• Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα, τον καλύπτουμε με βραστό νερό και τον ζεματάμε για 5-8 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και κρατάμε 225 ml από τον ζωμό. Θρυμματίζουμε τον μπακαλιάρο με τα χέρια μας.
• Σε μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον μπακαλιάρο, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
• Χτυπάμε τα αβγά με λίγο από τον ζωμό και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μπακαλιάρου, ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σημείωση: Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε το μείγμα σε λίγες δόσεις για κάθε τηγανιά. Σημείωση: Για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επίπεδες, πατάμε τις τηγανίτες προς τα κάτω με μια ξύλινη σπάτουλα.
• Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Tip: Εναλλακτικά γεμίζουμε κατά το ήμισυ μια φόρμα για cupcakes με το μείγμα μπακαλιάρου και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.