Αυτή η συνταγή για γίγαντες με χόρτα δεν είναι μόνο μια γευστική απόλαυση, αλλά και ένας διατροφικός θησαυρός! Οι γίγαντες, πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα. Σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα – όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, οι καυκαλήθρες και η τσουκνίδα – προσφέρουν μια ισορροπημένη δόση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, που θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν την ενέργειά μας.
Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, χαρίζει στο πιάτο μοναδική γεύση και υγιεινά λιπαρά, ενώ η ντομάτα με την πάπρικα προσθέτουν γλυκύτητα και βάθος στο άρωμα. Ψημένοι αργά στον φούρνο, οι γίγαντες απορροφούν όλα τα αρώματα, δημιουργώντας ένα πλούσιο και μελωμένο αποτέλεσμα που αναδεικνύει την απλότητα και την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας.

Οι σπουδαστές Μαγειρικής της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ στην Αθήνα, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους, executive chef Αντιγόνης Στρατηλάτη την ετοίμασαν, τη φωτογράφισαν και σας την παρουσιάζουμε:
Γίγαντες που μελώνουν υπέροχα στον φούρνο παρέα με ντοματούλα, σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες και τσουκνίδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες
Χρόνος Αναμονής: 24 ώρες
Υλικά για 6-8 άτομα
500 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
1 κιλό ανάμεικτα χόρτα, (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες και τσουκνίδα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. χυμό ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
50 ml ελαιόλαδο
ρίγανη
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα αραδιάζουμε μαζί με το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο ταψί.
Προσθέτουμε τα φασόλια, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό ντομάτας και τον αραιωμένο πελτέ. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και την πάπρικα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει τα φασόλια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Αποσύρουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε τους γίγαντες με τα χόρτα και τη σάλτσα τους αμέσως.

Βοηθοί chef: Σπουδαστές Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ, Τομέας Γαστρονομίας, Αλέξανδρος Μύριλλας, Ευφραίμιος-Γρηγόριος Παυλίδης και Πέτρος Τσάκωνας
Οργάνωση φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Βασιλική Γιαννούλη
Επίβλεψη φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Γιώργος Χουσιάδας
Φωτογραφική ομάδα: Αγάπη-Ανδριάνα Βασιλειάδου, Μαρία Γιαννικάκη, Βίκτωρ Πέτρου-Γκουλιτσιούκ, Ελπίδα Καντούρου και Τζέσικα Φασλίου
Επεξεργασία φωτογραφιών: Γιώργος Χουσιάδας
Oργάνωση παραγωγής & συνταγή: Αντιγόνη Στρατηλάτη
Πηγή: Η παραγωγή έγινε αποκλειστικά για το περιοδικό real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025