Search
Close this search box.
Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με ζεστό νερό της βρύσης;
Νερό βρύσης τρέχει στον νεροχύτη της κουζίνας
Credit: 123RF

Mήπως πρέπει να αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει καυτό νερό από τη βρύση για να βράσουν πιο γρήγορα τα ζυμαρικά ή το ρύζι ή ακόμα για να συμπληρώσετε νερό καυτό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στην κατσαρόλα σας;

Nα ένα λάθος που πρέπει άμεσα να διορθώσουμε γιατί το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να επιβαρύνουμε την υγεία μας και της οικογένειάς μας.

Η λύση αν βιάζεστε και δεν θέλετε να περιμένετε το νερό να βράσει στην κατσαρόλα είναι ένας βραστήρας, που θα είναι πάντα δίπλα στην κουζίνα σας.

Βράζοντας νερό σε κατσαρόλα.
Credit: 123RF

Το σωστό βήμα

Γεμίζουμε τον βραστήρα με τρεχούμενο νερό από τη βρύση και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να σβήσει μόνος του.  Ρίχνουμε το καυτό νερό στην κατσαρόλα, ανοίγουμε το μάτι και αφού πάρει βράση και πάλι και κοχλάσει ρίχνουμε το απαραίτητο αλάτι και αμέσως μετά τα μακαρόνια ή ότι άλλο θέλουμε.

Εννοείται ότι βγάζουμε τον βραστήρα από την πρίζα και αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι για να εξατμιστεί το νερό και να μην μείνει η υγρασία ώστε να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια. Μόλις στεγνώσει κλείνουμε το καπάκι μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε και πάλι. Τελικά ο βραστήρας είναι από τις μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το καυτό νερό της βρύσης;

To καυτό νερό προέρχεται από τον θερμοσίφωνα και εκεί το νερό έχει μείνει αρκετές ώρες. Οι παλιές πολυκατοικίες εξακολουθούν να έχουν παλιούς σωλήνες, κάποιες φθαρμένους οπότε προάγεται η δημιουργία βακτηρίων.

Σε πολλές περιοχές υπάρχουν ακόμα σωλήνες μολύβδου οπότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση το νερό σε θερμοκρασία 30ο C έχει διπλάσιο φορτίο μολύβδου, από ότι το νερό που είναι σε θερμοκρασία 15ο C.

Βράζοντας νερό σε κατσαρόλα.
Credit: 123RF

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα νερού;

Η μόνη λύση για να μειώσετε το φορτίο επιβλαβών ουσιών στο νερό της βρύσης είναι να επιλέξετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού σύμφωνα με τις δικές ανάγκες. Συνήθως τα φίλτρα συγκρατούν το χλώριο, τα μέταλλα και τις οργανικές ύλες.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό για κάποιους λόγους είναι καλύτερα να περιορίσετε τη χρήση του νερού, μόνον για καθαριότητα και να μαγειρεύετε με εμφιαλωμένο νερό.

Το σίγουρο είναι ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται νερό του θερμοσίφωνα στη μαγειρική.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να υιοθετήσετε είναι να αφήνετε λίγο τη βρύση να τρέχει πριν χρησιμοποιήσετε το τρεχούμενο νερό. Αν μάλιστα λείψετε σε διακοπές για αρκετές ημέρες όταν επιστρέψετε πρέπει να αφήσετε το νερό να τρέξει για 3 λεπτά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα