Γευστικά αναγνώσματα: “Τα Χόρτα” δια χειρός Μυρσίνης Λαμπράκη

Η αγαπημένη μας Μυρσίνη Λαμπράκη μπορεί να φημίζεται ως meat and fire chef, αλλά δεν γράφει μόνο χιλιόμετρα στο κρέας, αντιθέτως έχει γράψει χιλιόμετρα  συνολικά στην ελληνική και στη μεσογειακή γαστρονομία, με βαθιά γνώση των ελληνικών πρώτων υλών και ειδικά εκείνων της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Κρήτης, ανάμεσα στις οποίες τα άγρια χόρτα.

Μάλιστα, το πρώτο της βιβλίο πριν από 15 χρόνια ήταν «Τα Χόρτα», με την πρώτη του έκδοση να εξαφανίζεται από τα ράφια μέσα σε μόλις 10 ημέρες, για να ακολουθήσουν κι άλλες, που με τη σειρά τους εξαντλήθηκαν. Και τώρα, ήρθε η ώρα να εκδοθεί ξανά και να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πεδίο, ανανεωμένο και εκ νέου φωτογραφημένο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα άπειρων ταξιδιών και ατελείωτων ωρών στη φύση, με σκοπό να καταγραφεί και να διασωθεί μία γνώση και μια κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, που φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με τη γη και τα δώρα της.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 76 είδη χόρτων με τις κοινές και τις λατινικές ονομασίες τους, 167 παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές και 150 υπέροχες φωτογραφίες. Σε αυτό, τα χόρτα κλείνονται σε ευωδιαστά ζυμάρια για να γίνουν λαχταριστές πίτες ταψιού ή τηγανιού, παντρεύονται με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με κρέας και όσπρια και διατηρούνται μέσα σε αρωματικά ξίδια, ενώ οι σπόροι, οι καρποί και τα λουλούδια τους αξιοποιούνται σε δημιουργικούς συνδυασμούς ψωμιών, γλυκών, παξιμαδιών και μαρμελάδων.

«Τα Χόρτα» διά χειρός Μυρσίνης Λαμπράκη είναι, λοιπόν, πολύτιμα και ξανά διαθέσιμα και θα έχουν την ξεχωριστή θέση τους στη βιβλιοθήκη μας.

Από τις Εκδόσεις Πεδίο

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα