Γεύση από την Ινδία
Credit: 123RF

Η επιμονή ενός Ινδού ονόματι Eniyavan, ο οποίος το 2015 έφτιαξε 1.328 διαφορετικά idli, ήταν αυτή που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οδήγησε στην ανακήρυξη της 30ής Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Idli.

Με αφορμή αυτή, γνωρίζουμε κι εμείς τα ψωμάκια ατμού από ρύζι και φακή, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή για πρωινό στη νότια Ινδία. Αν και υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για ένα τρόφιμο που έμοιαζε με το idli από τα τέλη της πρώτης χιλιετίας, αυτό δεν περιελάμβανε ένα βασικό συστατικό της σύγχρονης παρασκευής του, το ρύζι.

Idly με πράσινo και κόκκινο chutney.

Μετά το 1250 μ.Χ. φαίνεται, λοιπόν, να απέκτησε το ινδικό idli τα διακριτικά του χαρακτηριστικά. Η παραδοσιακή συνταγή του απαιτεί τέσσερα μέρη ρυζιού και ένα μέρος λευκής φακής, τα οποία μουλιάζουν χωριστά για τουλάχιστον 4-6 ώρες. Επειτα τα τρίβουν μέχρι να γίνουν σαν πάστα, τα αναμειγνύουν και αφήνουν το μείγμα να ζυμωθεί όλη τη νύχτα. Την επομένη, το μοιράζουν στις θήκες ειδικού σκεπαστού σκεύους και αφήνουν τα idli να ψηθούν στον ατμό, πριν τα σερβίρουν με sambar (σούπα λαχανικών με βάση τη φακή) και τσάτνεϊ καρύδας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα