Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη θρεπτική αξία των γαρίδων με την ενέργεια των πατατών και την αντιοξειδωτική δύναμη που έχουν οι ντομάτες και τα μυρωδικά, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι ταυτόχρονα υγιεινό και γεμάτο γεύση.
Οι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσιες σε σελήνιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Οι πατάτες, όταν καταναλώνονται με μέτρο, παρέχουν απαραίτητους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τα ντοματίνια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από χρόνιες παθήσεις και ενισχύει την υγεία του δέρματος.
Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, προσφέρει καλά λιπαρά που ωφελούν την καρδιά και μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Το τζίντζερ και το σκόρδο ενισχύουν τη γεύση και παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, ενώ ο μαϊντανός προσφέρει βιταμίνη C και σίδηρο.
Η πλούσια σε γεύση μπισκ γαρίδας, φτιαγμένη από τα κελύφη των γαρίδων, προσδίδει βάθος στο πιάτο, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συστατικά και ενισχύοντας τη θρεπτική του αξία.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο, υγιεινό και γευστικό γεύμα, ιδανικό για όσους θέλουν να απολαμβάνουν φρέσκα υλικά, πλούσια αρώματα και ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία σε κάθε μπουκιά!
Οι σπουδαστές Μαγειρικής της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ στην Αθήνα, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους, executive chef Αντιγόνης Στρατηλάτη την ετοίμασαν, τη φωτογράφισαν και σας την παρουσιάζουμε:
Γαρίδες με πατάτες, ντοματίνια & μυρωδικά
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 5 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
- 700 γρ. μεγάλες γαρίδες
- 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 πρέζες τζίντζερ σε σκόνη
- 240 ml μπισκ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι

Για την μπισκ γαρίδας
- τα κελύφη από τις γαρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 στικ σέλερι ψιλοκομμένα
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 40 ml λευκό κρασί
- 25 ml κονιάκ
- 1 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
- 4 L νερό
Τρόπος παρασκευής
• Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατώντας αν θέλουμε σε κάποιες το κεφάλι και την ουρά, και κρατάμε τα κελύφη στην άκρη για την μπισκ. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το εντεράκι και κόβουμε τις κεραίες. Αφήνουμε τις γαρίδες στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την μπισκ γαρίδας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη από τις γαρίδες για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το φινόκιο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον γλυκάνισο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας για ακόμη 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και στη συνέχεια φλαμπάρουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ελαττωθεί κατά το ήμισυ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε την μπισκ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

• Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες για 2 λεπτά.
• Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
• Ρίχνουμε 1 ποτήρι μπισκ γαρίδας, αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα.

• Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμη 5 λεπτά. Ενα λεπτό πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε τον μαϊντανό.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Βοηθοί chef: Σπουδαστές Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) ΑΚΜΗ, Τομέας Γαστρονομίας, Αλέξανδρος Μύριλλας, Ευφραίμιος-Γρηγόριος Παυλίδης και Πέτρος Τσάκωνας
Οργάνωση φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Βασιλική Γιαννούλη
Επίβλεψη φωτογράφισης: Αθανασία Παναγέα, Γιώργος Χουσιάδας
Φωτογραφική ομάδα: Αγάπη-Ανδριάνα Βασιλειάδου, Μαρία Γιαννικάκη, Βίκτωρ Πέτρου-Γκουλιτσιούκ, Ελπίδα Καντούρου και Τζέσικα Φασλίου
Επεξεργασία φωτογραφιών: Γιώργος Χουσιάδας
Oργάνωση παραγωγής & συνταγή: Αντιγόνη Στρατηλάτη
Πηγή: Η παραγωγή έγινε αποκλειστικά για το περιοδικό real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025