Φύκια: Τα ραδίκια της θάλασσας είναι νόστιμα και υγιεινά
Φύκια
Credit: 123RF

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική αξία των φυκιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού,
όπως όλα δείχνουν, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Η πατροπαράδοτη ελληνική διατροφή, γνωστή και ως μεσογειακή, με πολλά οφέλη για την υγεία, περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά και όσπρια αλλά λίγο κρέας. Αντίθετα,όμως,με τους Ιάπωνες και τους Κινέζους,μακρόβιους λαούς επίσης, η ελληνική διατροφή δεν έχει αποδεχθεί ακόμη σε ουσιαστικό βαθμό τα φύκια, ως έδεσμα! Φυσικά αναφερόμαστε στις βρώσιμες ποικιλίες τους που μπορούν κάλλιστα να καλλιεργηθούν και να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιο προσθέτοντας αλκαλικότητα, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και ενδιαφέρουσες πινελιές γεύσης, καθώς «παντρεύονται» εύκολα με πολλά φαγητά.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Ήλιο και θάλασσα, δηλαδή ασβέστιο και ιώδιο, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, ίνες που βοηθούν το έντερο, ελάχιστα λιπίδια, βιταμίνες A, C και Ε, B12, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, έντονα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, όμορφο δέρμα και μαλλιά, μείωση της αντιαισθητικής κυτταρίτιδας στις γυναίκες και άλλα πολλά.

Μπορούμε λοιπόν άνετα να χαρακτηρίσουμε τα φύκια ως μια υπερτροφή, άλλωστε η κινεζική ιατρική τα χρησιμοποιεί αιώνες τώρα για ζωτικότητα και φυσική ανανέωση. Λέγεται ακόμη ότι «σιγοντάρουν» το υγιεινό και ασφαλές αδυνάτισμα, επιταχύνοντας τον ανθρώπινο μεταβολισμό!

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΦΑΝ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ;

Αν ναι, το κόκκινο φύκι που χρησιμοποιείται για το περιτύλιγμα είναι το nori, πολύ γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο είδος. Στην κουζίνα της Άπω Ανατολής, τα καστανά είδη kombu και wakame αποτελούν σημαντικά ενισχυτικά αρώματος σε σούπες και ζωμούς, ενώ στη Σκανδιναβία και στα Βρετανικά Νησιά, τα ωμά πράσινα, ντόπια φύκια νοστιμίζουν σαλάτες και σούπες.

Άλλα είδη, που θα βρείτε συνήθως αποξηραμένα, είναι το hijiki, το dulse και το wrack. Εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε άφοβα με δικές σας συνταγές, πασπαλίστε τα ψιλοκομμένα πάνω στο ρύζι σας ή σε πατάτες φούρνου, φυσικά σε σαλάτες ή σε σούπες και ζωμούς που προτιμάτε, στα λαδερά φασολάκια σας και όπου αλλού ανακαλύψετε ότι προσφέρουν τη δική τους… θαλασσινή αύρα στο γευστικό αποτέλεσμα.

Τα φύκια χρησιμοποιούνται και στην ινδονησιακή κουζίνα. Εδώ τα “Rumput Laut, (όπως λέγονται) μαγειρεμένα με παραδοσιακά μπαχαρικά.

Υπάρχουν παντού, σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα