Υπάρχουν εποχές που μας καλούν να βγούμε από το σπίτι, να περιπλανηθούμε στις γειτονιές της πόλης, να παρατηρήσουμε βιτρίνες και να αφεθούμε στα αρώματα, τις εικόνες και τις μικρές χαρές που ξεπηδούν από κάθε γωνιά. Η άνοιξη είναι μία από αυτές τις εποχές – κι αν έχεις μάτια και μύτη ανοιχτά, θα σε οδηγήσει σε ανακαλύψεις που αξίζουν να μοιραστείς.
Τρία ξεχωριστά μέρη που ξεχώρισαν μέσα στη γαστρονομική πολυφωνία της Αθήνας, το καθένα με τον δικό του χαρακτήρα, φιλοσοφία και δημιουργική ταυτότητα. Από μια σοκολατοποιία που μοιάζει με παιδική ανάμνηση σε ροζ απόχρωση, μέχρι ένα νέο, σύγχρονο brunch spot που ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία του street food, και τέλος, σε έναν μικρό φούρνο γεμάτο με μεθυστικές μυρωδιές από μαχλέπι και βούτυρο που ζωντανεύουν το τσουρέκι όπως ποτέ ξανά.
Δεν έχει σημασία αν ψάχνεις ένα σοκολατένιο αυγό για το βαφτιστήρι σου, ένα τέλειο burger για να απογειώσεις το μεσημεριανό διάλειμμα ή ένα γλυκό που θα συνοδεύσει τον καφέ της Κυριακής – αυτά τα μαγαζιά έχουν κάτι να πουν. Και κυρίως, έχουν κάτι να προσφέρουν: αληθινή απόλαυση.
Δες τις τρεις γευστικές στάσεις που αξίζει να μπουν στο ραντάρ σου αυτή την εποχή – γιατί η άνοιξη δεν είναι μόνο λουλούδια και ήλιος, είναι και γεύση.
«Γεύσεις Σοκολάτας» – Από τη Δήμητρα Παπαχρήστου, διευθύντρια του real taste & style
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ψάχνω για να βρω το καλύτερο σοκολατένιο αβγό που θα ενθουσιάσει τον βαφτισιμιό μου. Πριν από λίγες ημέρες, περπατώντας στην περιοχή της Ανω Κυψέλης με μαγνήτισε μια βιτρίνα η οποία, αν και έγραφε «Σοκολατοποιία» με ροζ neon γράμματα, θύμιζε περισσότερο εργαστήριο παιχνιδιών παρά ζαχαροπλαστείο. Το μικρό κατάστημα ήταν πλημμυρισμένο από μικρά, μεγαλύτερα αλλά και τεράστια πασχαλινά σοκολατένια κοκοράκια, λαγουδάκια, παπιά και αυγά, στολισμένα με ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα και σχέδια: από πασχαλίτσες, πεταλούδες, μελισσούλες και λουλούδια μέχρι κοτοπουλάκια, αρνάκια και κύκνους! Τους θυμάστε τους κύκνους;

Ενα τεράστιο χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό μου καθώς αυτή η εικόνα με γύρισε αστραπιαία στα χρόνια που ήμουν παιδί και τις σοκολατένιες λιχουδιές που μου δώριζε η νονά μου μαζί με τη λαμπάδα και τα κόκκινα λουστρίνια παπούτσια. Ανοιξα την πόρτα, έκανα ένα βήμα μπροστά και άφησα την ευδαιμονία να ποτίσει την ψυχή μου («Γεύσεις Σοκολάτας», Κερκύρας 143, Ανω Κυψέλη, Αθήνα, τηλ.: 210 8841236).
«Grub Up» – Από τη Σίσσυ Νίκα, σύμβουλο γαστρονομίας
Ο Θανάσης Μπακάλης, διακεκριμένος chef με πέρασμα από γνωστούς ξενοδοχειακούς ομίλους, πριν από λίγο αποφάσισε να ανοίξει το Grub Up, ένα all day brunch and burger house, θέλοντας να καλύψει την ανάγκη για ένα πρωτότυπο και ποιοτικό take away στο Μαρούσι. Η chef Γιώτα Σταματογιαννοπούλου είναι στο τιμόνι της κουζίνας και οι γευστικές δημιουργίες ενθουσιάζουν. Signature burger είναι το Olympian blend με χωριάτικο ψωμί, μπιφτέκι από αρνί και μοσχάρι, σάλτσα φέτας και ντομάτα στη σχάρα, η σαλάτα Caesar αλλιώς είναι καμωμένη με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, φαγόπυρο, παξιμάδι, πορτοκάλι και αρσενικό Νάξου, η μοσχαρίσια μπριζόλα super με σάλτσα μπάρμπεκιου δική τους.

Τα πάντα ετοιμάζονται επιτόπου και είναι φρεσκότατα. Από γλυκά επιλέξαμε τάρτα λεμονιού και κανταΐφι με κρέμα βανίλια και πολύ μας άρεσαν. Από το τέλος του μήνα θα σερβίρουν στην αυλή τους. Αξίζει («Grub Up», Kονίτσης 6, Μαρούσι, τηλ.: 210 6146208, grubup.gr)
«Oze» – Από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου, συντάκτρια
Ενα τόσο δα μαγαζάκι στου Ζωγράφου υλοποιεί ιδανικά τα όνειρα δύο νεαρών παιδιών που το σκέφτηκαν και το δημιούργησαν, αλλά και όσων λατρεύουν το τσουρέκι και την εκπληκτική… ζύμη του. Και τούτο επειδή όλα τα γλυκά εδώ φτιάχνονται με αυτή την ίδια ζύμη που μοσχοβολά μαχλέπι και εξαιρετικό βούτυρο όταν ψήνεται στο πίσω μέρος του μαγαζιού, ένα μικρό εργαστήρι γευστικών θαυμάτων.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε κρουασάν-τσουρέκι με πραλίνα φιστικιού, ή κροκάν αμυγδάλου ή ακόμη γεμιστό με bueno. Θα ανακαλύψετε επίσης το κλασικό ιταλικό γλυκό maritozzi αλά ελληνικά, cream bun φράουλα και -εννοείται- τα κανονικά, αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια, σκέτα, με λευκή επικάλυψη ή γεμιστά («Oze», Λεωφ. Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 56, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7773601)
Πηγή: real taste & style, τεύχος Απριλίου 2025