Food trends 2022 – A΄ Mέρος
Yuzu jerry in the cup made by Yuzu

Η ανατολή του νέου έτους σημαίνει πολλά πράγματα στον κόσμο της γαστρονομίας, αλλά αναπόφευκτα περιλαμβάνει και μια σειρά από νέες διατροφικές τάσεις, τις οποίες περιμένουμε με ανυπομονησία. Το 2021 συνδέθηκε με την ανάδειξη του αφρικανικού φαγητού και την ανθεκτικότητα του brunch, μαζί με μια σειρά από άλλες αξιόλογες γευστικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής στροφής προς τα φυτικά τρόφιμα. Τη χρονιά που πέρασε περισσότεροι άνθρωποι παρήγγειλαν βορειοαφρικανική και βιετναμέζικη κουζίνα, ενώ το 2021 ήταν επίσης καλό για το χορτοφαγικό και vegan φαγητό, με 75% περισσότερες παραγγελίες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς o κόσμος κατευθύνθηκε προς τα buddha bowls με βάση τα λαχανικά και το σούσι με αβοκάντο. Hταν μια χρονιά που ορίστηκε από την ένταση μεταξύ παλιού και νέου: πώς θα μπορούσαμε να αναδημιουργήσουμε μέρος του τρόπου ζωής μας πριν από την πανδημία και παράλληλα να προσαρμόσουμε τις ολοένα και πιο περιορισμένες στο σπίτι και εξαρτώμενες από τις κλιματικές συνθήκες διατροφικές επιλογές μας.

Εάν, λοιπόν, το 2021 ήταν η μεταβατική φάση προς έναν νέο τρόπο διατροφής, το 2022 πρόκειται να είναι μια τεράστια αγκαλιά για τις καταναλωτικές συνήθειες που αντικατοπτρίζουν τον αλλαγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα, ενώ συνεχίζουμε να εκτιμούμε τα καλά πράγματα που μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Από τον υπέροχο ροδαλό ιβίσκο και τον λαμπερό χρυσό κουρκουμά μέχρι το κρεμώδες γάλα πατάτας και το πολύ ρετρό εσπρέσο μαρτίνι, ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις τάσεις στα τρόφιμα που θα καθορίσουν το 2022.

1. Ο ιβίσκος είναι hot

Κόκκινο λουλούδι ιβίσκου

Γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ενδιαφέρον για τον ιβίσκο έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Ενώ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στα τσάγια, αυτό το βρώσιμο λουλούδι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ζωντανέψει το ρόφημα και τη λεμονάδα μας. Τη φετινή χρονιά, ο γαστρονομικός κόσμος γίνεται ακόμη πιο δημιουργικός, χρησιμοποιώντας τη γλυκόξινη γεύση του σε οτιδήποτε, από γιαούρτια μέχρι αλείμματα. Ο ιβίσκος πρόκειται να αφήσει ένα σημάδι, σε ζεστή ροζ απόχρωση, σε γλυκές λιχουδιές, όπως μαρμελάδες και κέικ, αλλά και σε ποτά, αλκοολούχα και μη.

2. Ο κουρκουμάς απογειώνεται

Κουρκουμάς

Είναι δύσκολο να πούμε ότι ο κουρκουμάς είναι trendy, αφού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις ινδικές πρακτικές Αγιουρβέδα και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως δημοφιλές φάρμακο για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον εδώ και χρόνια -σηκώστε το χέρι σας αν θυμάστε την τρέλα του χρυσού λάτε με κουρκουμά- αλλά το 2022 μάλλον είναι η κορύφωση της εποχής του στον δυτικό κόσμο. Το «χρυσό μπαχαρικό» αποκτά, λοιπόν, ένα όντως trendy twist σε επιλογές όπως δημητριακά, γκρανόλα, ψωμί και vegan σάντουιτς, τουρσιά και ιδιαίτερα ξινολάχανο, σούπες, smoothies και, ναι, ακόμη και παγωτό.

3. Οι ηλιόσποροι κλέβουν την παράσταση

Λάδι από ήλιο μαζί με ηλιόσπορους

Πέρασαν οι εποχές που oι ηλιόσποροι περιορίζονταν στους πάγκους των πλανόδιων ή στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς. Το 2022 σκορπίζονται έξω από τα θερινά σινεμά και τις εξέδρες των γηπέδων, πέρα από τον καναπέ του σπιτιού μας και τα παγκάκια, και κάνουν έφοδο σε ολόκληρη την αγορά, όχι απλώς για να καταναλωθούν ως έχουν ή ως συμπλήρωμα σε trailmix και γκρανόλα, αλλά για να βρεθούν ως βασικό συστατικό σε αλείμματα, ντιπ, κράκερ και εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως βούτυρο, τυρί κρέμα και παγωτό χωρίς γαλακτοκομικά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά καθιστά τους ηλιόσπορους ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτοί οι φιλικοί προς τις αλλεργίες σπόροι αναμένεται να γίνουν η νέα αγαπημένη μας επιλογή.

4. Κάνε στην άκρη matcha

Τσάι από moringa

Είναι η στιγμή του μορίνγκα. Ενώ το μάτσα είναι εδώ και πολύ καιρό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα για όσους δεν πίνουν καφέ, ο θρεπτικός ξάδερφός του, το μορίνγκα, αναμένεται να γίνει με τη σειρά του δημοφιλής εναλλακτική επιλογή. Παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στην Ινδία και στην Αφρική, τα φύλλα μορίνγκα όχι μόνο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά χρησιμοποιούνται και για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης, ανθεκτικής στην ξηρασία φύσης του δέντρου τους, που εύστοχα αποκαλείται «θαυματουργό». Το 2022, θα συναντήσουμε τα εν λόγω φύλλα σε οτιδήποτε, από σοκολάτες και παγωμένα επιδόρπια έως μείγματα δημητριακών και μπάρες πρωτεΐνης. Χρησιμοποιήστε τα σε μορφή σκόνης για να κάνετε μαγικά σε smoothies, σάλτσες και αρτοσκευάσματα.

Το φύλλο μορίνγκα έχει 7 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και 15 φορές περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Για την ικανότητά του να καταπολεμά τον υποσιτισμό, έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως υπερτροφή.

5. Γεια σου yuzu!

yuzu

Σίγουρα είστε εξοικειωμένοι με τα δημοφιλή εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, αλλά φαίνεται ότι το 2022 ίσως είναι η ώρα του yuzu να λάμψει. Το αρωματικό φρούτο, που συναντάται συχνά σε σαπούνια και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, καλλιεργείται συνήθως στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο για την καταπολέμηση του στρες, αλλά καταναλώνεται και όπως είναι λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Η όξινη, ελαφρώς στυφή γεύση και το δυνατό άρωμα αυτού του ασιατικού εσπεριδοειδούς σε μέγεθος μανταρινιού το έχουν εντάξει στις κουζίνες των πιο ευυπόληπτων chefs: ένα αναπάντεχο συστατικό σε σούπες με noodles και με ψάρια. Φέτος, αναμένεται να προσθέσει μια ζωηρή νότα σε όλα, από βινεγκρέτ και σάλτσες μέχρι μαγιονέζες και μαρινάδες εμπνευσμένες από την Ασία, από τάρτες και γλυκές λιχουδιές μέχρι ανθρακούχα ποτά και κοκτέιλ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα