Εσείς γνωρίζετε τι είναι η poutine;

Οταν ακούμε «Καναδάς», μάλλον κανείς μας δεν σκέφτεται την κουζίνα της μεγάλης αυτής χώρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που εν πολλοίς μας είναι άγνωστη, αν εξαιρέσουμε ένα από τα φημισμένα τοπικά της προϊόντα, το σιρόπι σφενδάμου (το Κεμπέκ καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής). Υπάρχει, όμως, ένα πιάτο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, έχει συνδεθεί με την καναδική κουζίνα, με τους πολίτες της χώρας να το θεωρούν σε μεγάλο βαθμό το εθνικό τους φαγητό.

Poutine με τηγανητές πατάτες και chili con carne.

Αυτό είναι η poutine και παίρνουμε αφορμή για να τη γνωρίσουμε από το γεγονός ότι μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου ο Καναδάς κινείται στους ρυθμούς της «Poutine Week».

Η μασκότ του καναδέζικου πιάτου Poutine με την καναδική σημαία.


H poutine (στο γαλλόφωνο Κεμπέκ, που είναι ο τόπος γέννησής της, αναφέρουν το πιάτο με θηλυκό άρθρο, οπότε τους ακολουθούμε), είναι ουσιαστικά τηγανητές πατάτες με cheese curds (κομμάτια τυροπήγματος) και μία gravy (σάλτσα) από βούτυρο, αλεύρι και βοδινό ζωμό ή συνδυασμό βοδινού-κοτόπουλου. Αυτό το, ομολογουμένως όχι ακριβώς υγιεινό, πιάτο πρωτοεμφανίστηκε σε επαρχιακά μπαρ του Κεμπέκ προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50, για να φτάσει στην ομώνυμη πόλη περίπου μια δεκαετία αργότερα, στο Μόντρεαλ άλλα τόσα χρόνια μετά, και να καταλήξει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα όλου του Καναδά από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα.

Αν και «γρήγορο» φαγητό, που έγινε ευρέως γνωστό χάρη σε καντίνες του δρόμου και σε αλυσίδες fast food, σήμερα μπορεί κανείς να το βρει μέχρι και σε μενού καλών εστιατορίων, με επώνυμους chef να παρουσιάζουν τις δικές τους γκουρμέ εκδοχές του «ταπεινού» πιάτου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα