Ένας «πόλεμος» με όπλο το αλκοόλ που διαρκεί σχεδόν έναν αιώνα

Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα, ο «πόλεμος του ουίσκι» μεταξύ του Καναδά και της Δανίας έφτασε στο τέλος του. Μόνο που δεν πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που φαντάζεστε. Εδώ και 92 χρόνια, από το 1930, οι δύο χώρες έριζαν για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο νησί Hans, έναν βράχο εμβαδού λίγο πάνω από 1.000 στρέμματα κοντά στη Γροιλανδία.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέλη του στρατού της μίας ή της άλλης χώρας διεκδικούσαν την κυριότητα του νησιού, καρφώνοντας τη σημαία της χώρας τους και αφήνοντας μπουκάλια με αλκοόλ – καναδέζικο ουίσκι οι μεν, δανέζικο σναπς οι δε.

Τα ταξίδια και των δύο στο νησί, για συλλογή των μπουκαλιών που είχαν αφήσει οι έτεροι διεκδικητές και αντικατάστασή τους με τα δικά τους, ήταν συχνά. Αυτή η ανταλλαγή αλκοόλ, λοιπόν, στο πλαίσιο της διαμάχης για την κυριότητα του νησιού, ήταν που έγινε γνωστή ως «πόλεμος του ουίσκι»!

Για όσους αναρωτιούνται πώς έληξε τελικά η διαμάχη στα μέσα του Ιουνίου και ποια χώρα κέρδισε στη διεκδίκηση, η απάντηση είναι και οι δύο. Δανία και Καναδάς αποφάσισαν να χωρίσουν το νησί περίπου στη μέση, ακολουθώντας το φυσικό σύνορο μιας χαράδρας που εκτείνεται από τον βορρά έως τον νότο, και να το μοιραστούν, παίρνοντας καθεμία από μισό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα