Ένα όνομα μια ιστορία: Από πού πήρε το όνομά της η μαρμελάδα – Δύο συνταγές, μία γλυκιά, μία αλμυρή με το συγκεκριμένο υλικό

Η παρασκευή της μαρμελάδας εξελίχθηκε τον Μεσαίωνα. Έφτασε δε να αποκτήσει τη σημερινή της μορφή γύρω στον 17ο αιώνα. Το όνομά της το πήρε από την πορτογαλική λέξη «marmelo», που σημαίνει «κυδώνι», αφού για πολύ καιρό αυτό ήταν το μόνο φρούτο που χρησιμοποιούσαν οι Πορτογάλοι για την παρασκευή μαρμελάδας. Μάλιστα, η χώρα είχε συνδεθεί στενά με την παραγωγή και τη διάδοσή της χάρη στις εξαγωγές ζαχαρωμένων κυδωνιών ή κυδωνόπαστας κατά τον 16ο αιώνα στην Αγγλία, στη Σκωτία και στη Γαλλία.

Κυδώνια. Απλώς ακαταμάχητα!

Όταν το μαγειρεύουμε η σάρκα του αλλάζει χρώμα σε χρυσό ή σκονισμένο ροζ και τότε κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το σαγηνευτικό φθινοπωρινό φρούτο.

Τα κυδώνια είναι σχεδόν δυσάρεστα στη γεύση μέχρι να τα μαγειρέψουμε. Χάρη στο εκπληκτικό άρωμά τους, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε ένα και να το δαγκώσετε. Αντισταθείτε. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η σκληρή, σπογγώδης σάρκα ενός κυδωνιού έχει μια στυφή, ξινή γεύση. Όταν, όμως, τα μαγειρέψετε σωστά, είναι μαγεία! Το κυδώνι είναι ένα από εκείνα τα περίεργα φρούτα, όπως ο λωτός, που απαιτεί λίγη προσπάθεια για να τα απολαύσεις, αλλά η ανταμοιβή τα κάνει να αξίζουν τον κόπο.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε με τα κυδώνια; Τα πάντα! Εμείς σας προτείνουμε σήμερα δύο συνταγές μία γλυκιά και μία αλμυρή. Καλή σας επιτυχία!

Κοτόπουλο κατσαρόλας με κυδώνι

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 20 αποξηραμένα δαμάσκηνα μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 1 ώρα
  • 4-6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς δέρμα
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. σαφράν
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. σκόνη κανέλας

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (κατάλληλο και για φούρνο) σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το κυδώνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το σκεύος.
  • Αλατοπιπερώνουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το κυδώνι και μοιράζουμε τα μουλιασμένα δαμάσκηνα. Πασπαλίζουμε με το σαφράν, την κανέλα και τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το νερό.
  • Μεταφέρουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Μαρμελάδα κυδώνι

Υλικά

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 500 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 230 ml νερό
  • χυμό και ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν σιρόπι. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και τα κομμάτια του λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
  • Πλένουμε τα κυδώνια και αφαιρούμε τον πυρήνα τους (όχι όμως τη φλούδα). Κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια. Συμβουλή: Αν θέλετε, τρίψτε τα και ρίχνετέ τα όπως τα ετοιμάζετε απευθείας στο σιρόπι, για να γλυτώσετε την γρήγορη οξείδωσή τους.
  • Όταν ρίξουμε όλο το κυδώνι στην κατσαρόλα, ανεβάζουμε τη φωτιά πάλι σε μέτρια και βράζουμε τη μαρμελάδα για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
  • Μόλις γίνει η μαρμελάδα μας και αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή, τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε ερμητικά. Βάζουμε τα αποστειρωμένα βάζα σε σημείο που μπορούμε να τα σκεπάσουμε με κουβέρτα μέχρι η μαρμελάδα να κρυώσει τελείως.

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα