Η Τρίτη, 3 Ιουνίου έχει μια δική της γλυκιά ηρεμία. Ο ήλιος σηκώνεται λίγο πιο νωρίς, οι πρωινές διαδρομές μοσχοβολούν γιασεμί και νυχτολούλουδο, και η πόλη, ακόμη ζεστή από τη μέρα που πέρασε, δίνει χώρο σε γεύσεις που έχουν τη δροσιά και την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού. Τρίτη σημαίνει ρυθμός — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μονότονη ή τυπική. Ίσα ίσα, είναι η μέρα που μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας με συνταγές που κλείνουν μέσα τους τον ήλιο, τη φρεσκάδα και το χρώμα του Ιουνίου.
Σας έχουμε τρεις επιλογές που τιμούν την απλότητα, την ισορροπία και τη γεύση. Tρεις συνταγές που προσφέρουν ενέργεια, θρέψη για το πρωινό και νοστιμιά για το σχολείο και το γραφείο.
Πρωινό
Γιαούρτι με βερίκοκα ψητά, μέλι και καβουρδισμένο αμύγδαλο
Τα πρώτα βερίκοκα του Ιουνίου έχουν εκείνη τη ζουμερή, πορτοκαλί σάρκα που μοσχοβολάει. Ψήνονται για λίγα λεπτά με μέλι, αποκτούν βελούδινη υφή και γίνονται ιδανική συντροφιά για ένα στραγγιστό γιαούρτι. Το καβουρδισμένο αμύγδαλο προσθέτει τραγανότητα και υγιεινά λιπαρά, ενώ το μέλι χαρίζει φυσική γλύκα.
Υλικά (για 1 μερίδα)
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 βερίκοκα
- 1 κ.γλ. μέλι
- 1 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ

Τρόπος παρασκευής:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβετε τα βερίκοκα στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα τοποθετείτε σε μικρό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
- Περιχύνετε με το μέλι και ψήνετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
- Παράλληλα, καβουρδίζετε το αμύγδαλο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρετε το γιαούρτι σε μπολ, τοποθετείτε από πάνω τα ζεστά βερίκοκα με το ζουμάκι τους και πασπαλίζετε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Διατροφικό σημείωμα:
Πλούσιο σε προβιοτικά για την καλή λειτουργία του εντέρου, ασβέστιο για τα οστά, βιταμίνη Α από τα βερίκοκα για το δέρμα και την όραση και καλά λιπαρά από το αμύγδαλο που προσφέρουν κορεσμό και ενέργεια.
Lunch box σχολείου
Τορτίγια με κατίκι Δομοκού, ντοματίνια και φρέσκια ρίγανη
Μια τορτίγια ολικής γεμάτη γεύση και ελληνικό άρωμα. Το κατίκι Δομοκού, απαλό και ελαφρύ, δένει υπέροχα με τα ζουμερά ντοματίνια και τη φρέσκια ρίγανη, δημιουργώντας ένα σνακ που θα χαρεί κάθε παιδί στο σχολείο.
Υλικά (για 1 τορτίγια)
- 1 τορτίγια ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. κατίκι Δομοκού
- 6-8 ντοματίνια
- 1/2 κ.γλ. φρέσκια ρίγανη (ή ξερή αν δεν υπάρχει)
- Μια φέτα μαρούλι

Τρόπος παρασκευής
- Αλείφετε την τορτίγια με το κατίκι Δομοκού.
- Βάζετε τη φέτα μαρούλι αφού την πλύνετε καλά. Πλένετε και κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και τα απλώνετε επάνω στο μαρούλι και το κατίκι. Πασπαλίζετε με φρέσκια ρίγανη.
- Τυλίγετε τη τορτίγια σφιχτά σε ρολό και την κόβετε σε ροδέλες. Τυλίγετε με χαρτί ψησίματος ή βάζετε σε lunch box.
Διατροφικό σημείωμα
Το κατίκι είναι πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου με χαμηλά λιπαρά. Τα ντοματίνια προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενώ η τορτίγια ολικής χαρίζει φυτικές ίνες για καλύτερο κορεσμό και σταθερότητα σακχάρου.
Lunch box γραφείου
Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό
Ένα δροσερό πιάτο που μπορείτε να ετοιμάσετε από το βράδυ και να απολαύσετε στη δουλειά. Τα ζυμαρικά δίνουν ενέργεια, η μοτσαρέλα απαλότητα και πρωτεΐνη, ενώ τα ντοματίνια και ο βασιλικός γεμίζουν το πιάτο με καλοκαιρινό άρωμα.
Υλικά (για 1 lunch box)
- 80 γρ. πένες ή φαρφάλες
- 100 γρ. ντοματίνια
- 80 γρ. μοτσαρέλα σε μπαλάκια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. βαλσάμικο
- 6-8 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
- Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
- Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτετε στα ζυμαρικά μαζί με τα μπαλάκια μοτσαρέλας. Ψιλοκόβετε τον βασιλικό και προσθέτετε. Περιχύνετε με ελαιόλαδο, βαλσάμικο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά.
- Φυλάσσετε σε lunch box.
Διατροφικό σημείωμα
Τα ζυμαρικά παρέχουν υδατάνθρακες για ενέργεια, η μοτσαρέλα δίνει πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενώ τα ντοματίνια ενισχύουν το ανοσοποιητικό με βιταμίνη C και λυκοπένιο.