Το ελληνικό γιαούρτι υποβάλλεται σε διαδικασία στραγγίσματος για να αφαιρεθεί ο ορός γάλακτος, ο οποίος είναι το υγρό που παραμένει μετά την πήξη του γάλακτος. Αυτό το πρόσθετο βήμα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο παχύρρευστη, πιο κρεμώδη σύσταση σε σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι. Η διαδικασία του στραγγίσματος όχι μόνο δίνει στο ελληνικό γιαούρτι τη μοναδική του υφή αλλά και συμπυκνώνει την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Αυτό, το καθιστά αγαπημένο μεταξύ εκείνων που θέλουν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Ενώ το παραδοσιακό γιαούρτι έχει περισσότερο υγρό και πιο ήπια γεύση, το ελληνικό γιαούρτι φημίζεται για την… γεμάτη γεύση του και την υψηλότερη θρεπτική του πυκνότητα. Η διαδικασία του στραγγίσματος μειώνει επίσης την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, κανοντάς το μια δημοφιλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορείτε να το απολαύσετε τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Δεν είναι τυχαίο που το ελληνικό γιαούρτι έχει τις περισσότερες από τις μισές πωλήσεις γιαουρτιού στις ΗΠΑ.
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη κύρια αιτία στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Όσοι/ες καταναλώνουν γιαούρτι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου πολλά χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, τα οποία σχετίζονται με την ενίσχυση της υγείας του εντέρου.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού (τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται από το αν κάποιος επιλέγει γιαούρτι με πρόσθετη ζάχαρη ή με υψηλότερα επίπεδα λίπους.
«Το ελληνικό γιαούρτι έχει περίπου διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι, το οποίο βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και στη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα», λέει στο Yahoo Life η Έλενα Ουσντένσκι, διαιτολόγος γονιμότητας και προγεννητικής αγωγής.
Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Το ελληνικό γιαούρτι είναι πηγή ασβεστίου, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών.
Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία ζωντανών προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Αυτά τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα πεπτικών διαταραχών, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το ελληνικό γιαούρτι είναι πηγή μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου – τρία θρεπτικά συστατικά που τονίζονται στη δίαιτα Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) , η οποία είναι ένα διατροφικό μοτίβο που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την υπέρταση. Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε ελληνικό γιαούρτι
Όταν επιλέγετε ελληνικό γιαούρτι, είναι σημαντικό να προσέχετε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, ειδικά για άτομα που πρέπει να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως κάποιος με διαβήτη. Συχνά, το ελληνικό γιαούρτι με γεύση φρούτων περιέχει πρόσθετα σάκχαρα – αλλά όχι πάντα – γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες. Είναι επίσης καλή ιδέα να ρίξετε μια ματιά στη λίστα συστατικών εάν έχετε ευαισθησίες σε τεχνητά πρόσθετα, όπως τα γλυκαντικά. Η επιλογή απλών, χωρίς ζάχαρη εκδόσεων θα είναι η ασφαλέστερη επιλογή σας.