Ελάτε να φτιάξουμε σπιτική ζύμη για πίτσα
Woman preparing dough for pizza on black background, closeup

Εχετε τρεις σοβαρούς λόγους για να φτιάξετε τη δική σας ζύμη για πίτσα: είναι πιο οικονομική, γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει και, μην ξεχνάτε, το ζύμωμα είναι θεραπευτικό!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα & 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 12 λεπτά

Υλικά για 8 βάσεις πίτσας

7 φλ. αλεύρι για ψωμί καλής ποιότητας ή για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

2½ φλ. χλιαρό νερό (στους 110οC)

1 κ.σ. ενεργή ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

1 Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Σε ένα μικρότερο μπολ, ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και, τέλος, τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του νερού.

2 Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με πιρούνι ή κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.

3 Μεταφέρουμε με αλευρωμένα χέρια τη ζύμη σε μια επίσης αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και ελαστικό. Σημείωση: Δεν πρέπει να ζυμωθεί υπερβολικά και εάν χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα, ώστε να μην αλλάξει η σύσταση της ζύμης.

4 Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο αλευρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5 Τη μεταφέρουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πιέζουμε με τη γροθιά μας για να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα. Σχηματίζουμε μια λεία μπάλα και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Σημείωση: Οσα δεν χρησιμοποιήσετε, τα τυλίγετε ένα-ένα χωριστά με διαφανή μεμβράνη και τα καταψύχετε.

6 Ανοίγουμε τη ζύμη με αλευρωμένο πλάστη σε μια ομοιόμορφη βάση πίτσας. Εναλλακτικά, σπρώχνουμε και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια για να σχηματίσουμε τη βάση. Σημείωση: Μπορείτε ακόμη και να την πετάξετε στον αέρα, όπως στις ταινίες, απλώς προσπαθήστε να μην την κολλήσετε στο ταβάνι ή να μην προσγειωθεί στο αλεύρι!

7 Αφήνουμε τη βάση να καθίσει για μερικά λεπτά, ώστε να συρρικνωθεί ελαφρώς. Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε την πίτσα μας!

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα