Τα ράφια των κατεψυγμένων στα σούπερ μάρκετ ξεχειλίζουν από εξαιρετικά πρακτικές επιλογές που κερδίζουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Σε μια καθημερινότητα όπου ο χρόνος για μαγείρεμα συχνά λείπει, αυτά τα έτοιμα προς χρήση λαχανικά έχουν γίνει μια πολύτιμη λύση. Δεν χρειάζονται πλύσιμο, καθάρισμα ή ξεφλούδισμα: μεταφέρονται απευθείας από την κατάψυξη στο τηγάνι ή την κατσαρόλα. Μια πραγματική εξοικονόμηση χρόνου, ιδιαίτερα για όσους θέλουν να διατηρούν ισορροπημένη διατροφή παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους.

Όμως, πέρα από την πρακτικότητά τους, παραμένει ένα ερώτημα: είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα του μανάβη ή της λαϊκής αγοράς; Σε αυτή τη συχνή απορία, η απάντηση είναι ξεκάθαρη για τη Laurence Plumey, γιατρό-διατροφολόγο: ναι, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες. Μια πολύ ευχάριστη είδηση για τους λάτρεις των γρήγορων γευμάτων αλλά και για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων χωρίς να θυσιάσουν τη σωστή διατροφή. Καθώς δεν είναι πάντα εφικτό να αγοράζουμε ολόφρεσκα προϊόντα κάθε δύο μέρες, τα κατεψυγμένα λαχανικά αναδεικνύονται ως μια έξυπνη εναλλακτική, που εγκρίνουν και οι ειδικοί της διατροφής.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά σύμμαχος για την υγεία
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα φρέσκα. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η Laurence Plumey, «τα λαχανικά που προορίζονται για κατάψυξη συγκομίζονται όταν είναι πλήρως ώριμα, τη στιγμή δηλαδή που η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα βρίσκεται στο μέγιστο». Αμέσως μετά τη συγκομιδή, μεταφέρονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας, χωρίς να μεσολαβούν μεγάλες περίοδοι αποθήκευσης ή μεταφοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τη διατροφική τους αξία.

Εκεί, υφίστανται ζεμάτισμα (μια πολύ σύντομη θερμική επεξεργασία που διατηρεί το χρώμα και την υφή τους) και στη συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. «Το έντονο αυτό ψύχος διατηρεί απόλυτα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία», προσθέτει η ειδικός.
Το αποτέλεσμα; Στο πιάτο σας καταλήγουν τόσα θρεπτικά συστατικά όσα και σε φρέσκα λαχανικά. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα λαχανικά επιτρέπουν μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σας, ανεξαρτήτως εποχής, και προσφέρουν πάντα υγιεινές επιλογές για ισορροπημένα γεύματα. Το κλειδί; Επιλέξτε απλά, φυσικά προϊόντα, χωρίς προσθήκη αλατιού, λιπαρών ή σάλτσας, ώστε να απολαμβάνετε στο έπακρο τα οφέλη τους.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια έξυπνη και θρεπτική συνήθεια, απόλυτα επιβεβαιωμένη και από την επιστήμη.