Υπάρχουν εκείνες οι καλοκαιρινές μέρες που η ζέστη δεν σε αφήνει να σκεφτείς τίποτα βαρύ. Το μόνο που θέλεις είναι κάτι δροσερό, κάτι που να σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει, κάτι που να σε μεταφέρει με τη γεύση του σε μια μικρή αυλή κάτω από γιασεμιά ή σε μια βεράντα με θέα στη θάλασσα. Οι σαλάτες ζυμαρικών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία των πιάτων που γεννήθηκαν για το καλοκαίρι. Αέρινες, δροσερές, γεμάτες χρώματα και αρώματα, συνδυάζουν την απλότητα με την απόλαυση.
Στην Ιταλία, οι pasta salads είναι must για τις ζεστές μέρες. Στην Ελλάδα, τις αγαπάμε ακόμη περισσότερο γιατί ταιριάζουν ιδανικά με τα δικά μας υλικά: τόνο καλής ποιότητας, ντοματίνια που μοσχοβολούν καλοκαίρι, ρόκα με αψάδα και μυρωδικά που κλέβουν τις εντυπώσεις. Το ωραίο με τις σαλάτες ζυμαρικών είναι πως αφήνουν χώρο για αυτοσχεδιασμούς. Κάθε υλικό, κάθε dressing και κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα και να το κάνει μοναδικό.
Σας προτείνουμε λοιπόν δύο αγαπημένες συνταγές. Δύο παραλλαγές της ίδιας ιδέας, με κοινή βάση τις πένες και τον τόνο, που όμως έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Η μία πιο μεσογειακή και αρωματική, η άλλη πιο δροσερή και ανάλαφρη. Και οι δύο πανεύκολες, ιδανικές για το τάπερ της δουλειάς, για το μπαλκόνι το βράδυ ή για εκείνο το αυτοσχέδιο picnic στο πάρκο.

Σαλάτα πένες με τόνο, ντοματίνια, ρόκα και dressing λεμονιού
Η πρώτη πρόταση θυμίζει κάτι από Κυκλάδες, από καλοκαίρι σε νησί. Οι πένες, βρασμένες al dente για να κρατούν το δάγκωμα, δένονται με φιλέτα από τόνο και ντοματίνια κομμένα στη μέση, που αφήνουν τους χυμούς τους να γίνουν φυσικό dressing. Η ρόκα έρχεται να δώσει εκείνη την ανεπαίσθητη πικράδα που ισορροπεί τη γλύκα της ντομάτας, ενώ το ελαιόλαδο κάνει την κάθε μπουκιά να γλιστρά ευχάριστα.
Το μυστικό όμως κρύβεται στο dressing. Μια απλή vinaigrette με ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγη μουστάρδα δίνει φρεσκάδα και ανεβάζει το πιάτο. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και μια πρέζα ξερή ρίγανη για το απόλυτο ελληνικό άρωμα. Είναι μια σαλάτα που την απολαμβάνεις όσο πιο δροσερή γίνεται, ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.
Στο διατροφικό κομμάτι, έχει ό,τι χρειάζεται ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα. Πρωτεΐνη από τον τόνο, σύνθετους υδατάνθρακες από τις πένες και αντιοξειδωτικά από τη ρόκα και τα ντοματίνια. Ιδανικό για μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή για ένα γεύμα χωρίς ενοχές.

Σαλάτα πένες με τόνο, μαύρες ελιές και βασιλικό
Η δεύτερη παραλλαγή είναι πιο νόστιμη από όσο περιμένεις. Πιο μεσογειακή, με μαύρες ελιές που δίνουν αλμύρα και γήινη γεύση, ντοματίνια που μοσχοβολούν ήλιο και φρέσκο βασιλικό, που με το πράσινο χρώμα και το άρωμά του, θυμίζει καλοκαίρι στη Σικελία.
Εδώ, ο τόνος συνοδεύεται από δυνατές γεύσεις, με τις ελιές να κάνουν τη διαφορά. Το dressing είναι απλό: ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος. Τόσο όσο για να δώσει άρωμα χωρίς να σκεπάσει τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλετε να το απογειώσετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κάπαρη και μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο. Σερβίρεται δροσερή, με συνοδεία από φρέσκο χωριάτικο ψωμί και μια παγωμένη μπύρα.
Και σε αυτή την εκδοχή, η διατροφική αξία παραμένει υψηλή. Ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες σε ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί είτε ως κυρίως είτε ως συνοδευτικό.

Το μυστικό βρίσκεται στο dressing
Αυτό που κάνει μια σαλάτα ζυμαρικών πραγματικά ξεχωριστή είναι το dressing. Μπορείτε να παίξετε με υλικά, να δοκιμάσετε λεμόνι, βαλσάμικο, ξίδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο, να προσθέσετε μέλι, μουστάρδα, κάπαρη ή και σκόρδο. Ακόμα και μια κουταλιά γιαούρτι μπορεί να μεταμορφώσει μια vinaigrette σε δροσερή και κρεμώδη.
Προτιμήστε πάντα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Και να θυμάστε ότι οι σαλάτες ζυμαρικών είναι σαν τις καλοκαιρινές διακοπές: όσο πιο απλές και ανεπιτήδευτες, τόσο καλύτερες.