Χταπόδι ξιδάτο με λευκή ταραμοσαλάτα με την υπογραφή του chef Γιάννη Παναγιωτίδη

Τώρα που καλοκαιριάζει και βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω αρχίζουν τα μεζεδάκια να μας καλούν για έναν γευστικό περίπατο. Το χταπόδι μάλιστα είναι ένας μεζές αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους.

Εμείς σας δίνουμε μια συνταγή δοκιμασμένη που την υπογράφει ο chef Γιάννης Παναγιωτίδης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για να τη φτιάξετε. Καλή σας επιτυχία!

Ο chef Γιάννης Παναγιωτίδης επί τω έργω

Χταπόδι ξιδάτο με λευκή ταραμοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χταπόδι

200 ml κόκκινο κρασί

4 φύλλα δάφνη

4 κόκκους μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

400 γρ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

100 γρ. λευκό ταραμά

χυμό από 1-2 λεμόνια

120 γρ. λευκό κρεμμύδι

περίπου 90 ml νερό παγωμένο

λευκό πιπέρι

μείγμα από 200 ml ηλιέλαιο και 100 ml ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε την ταραμοσαλάτα: Μουλιάζουμε το ψωμί του τοστ, ενώ παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε καρέ και το μαραίνουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά. Σημείωση: Ετσι δεν ξινίζει εύκολα ο ταραμάς.

Βάζουμε στο μίξερ το ψωμί στυμμένο, το κρεμμύδι και τον τάραμα και χτυπάμε. Ρίχνουμε το νερό και τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επειτα ρίχνουμε σε ροή κορδονιού το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα μας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

• Καθαρίζουμε πολύ καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε πλοκάμια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το κόκκινο κρασί, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

• Αφού ψηθεί, κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρότερα κομμάτια (ή τα κρατάμε ολόκληρα) και τα σερβίρουμε μαζί με τη λευκή ταραμοσαλάτα.

ΤΙP

Μπορούμε να γαρνίρουμε το πιάτο μας με δροσερά φυλλώδη λαχανικά, φιλέτα πορτοκαλιού, φέτες από ραπανάκι και φινόκιο.

Πηγή: real taste & style – Ευχαριστούμε το IEK-AKMH

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα