Χριστούγεννα και διατροφή: 5 συμβουλές για να μην “ξεφύγετε” στα γιορτινά τραπέζια

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που κατεξοχήν περιέχει χαρά κι αισιοδοξία και δικαιούμαστε όλοι να μοιραστούμε τέτοια συναισθήματα αυτές τις ημέρες. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να σπάσουμε τη ρουτίνα και να μπούμε σε κλίμα ευδαιμονίας και χαράς, διάθεση που αντανακλάται στα δώρα, στη διασκέδαση και φυσικά και στο φαγητό!

Είναι η γιορτή της μαγείας και το φαγητό έχει κι αυτό μαγικές ιδιότητες ως προς την επίδρασή του πάνω στην υγεία μας, στην ενέργειά μας, στη διάθεσή μας και στις εκδηλώσεις μας.

Η ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Αγγελική Γουλή μίλησε στο instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία για το πόσο επιβαρύνουν την υγεία μας τα γιορτινά τραπέζια, στα οποία οι περισσότερες και περισσότεροι από εμάς θα κληθούμε αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, μας δίνει έναν οδηγό με πέντε βασικούς κανόνες. Πρόκειται για βασικούς κανόνες της καθημερινότητας που μπορούν να εφαρμοστούν και στα γιορτινά τραπέζια με την οικογένεια ή τους φίλους μας.

Όπως επισημαίνει η κα. Γουλή “οι νόμοι της φυσικής, που διέπουν τον κόσμο τούτο, και φυσικά τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, δεν αλλάζουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών: αν καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό, αλκοόλ, ή γλυκά, θα υπάρχουν οι γνωστές συνέπειες”.

“Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς μια κάποια αύξηση στο βάρος, για άλλους να έχει επιπτώσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης , η υπερχοληστερολαιμία. Η ισορροπία γίνεται δυσκολότερη. Θέλουμε να πάρουμε μέρος σε όλα αυτά τα γιορτινά τραπέζια, συγκεντρώσεις με αγαπητούς φίλους, πάρτι, χωρίς να νιώθουμε πως μας απαγορεύεται να φάμε”.

Τι θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις από τις μέρες των Χριστουγέννων;

Η απάντηση είναι: οι κανόνες της καθημερινότητας.

Για την καθηγήτρια του Harvard, Angela Fitch, οι πέντε βασικοί κανόνες της καθημερινότητας που μπορούν να εφαρμοστούν ως οδηγός στα γιορτινά τραπέζια, είναι τα 5 P:

1. Plan : σχέδιο, δηλαδή προγραμματισμένα και προσχεδιασμένα γεύματα.

2. Plant + Protein: πρωτεΐνη και λαχανικά, ο κλασικός και πλέον υποστηρικτικός συνδυασμός τροφών που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους στα τραπέζια: κρατά σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης για ώρες μετά το γεύμα ώστε να μην πεινάμε, τα ένζυμα της φρέσκιας σαλάτας βοηθούν στη σωστή πέψη και στο αίσθημα κορεσμού ώστε αυτή η επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό να είναι η ελάχιστη δυνατή.

3. Physical activity = σωματική δραστηριότητα. Ας κάνουμε κάτι εκτός καθιερωμάνων πλαισίων. Οι μέρες είναι οι κατάλληλες για περιπάτους μετά το φαγητό. Στην ηλιόλουστη χώρα μας τα απογεύματα είναι ιδανικά για κάτι τέτοιο και οι γιορτινές ημέρες μας αφήνουν χρόνο ελεύθερο για να απολαύσουμε το περπάτημα με καλή παρέα.

4. Pillow= μαξιλάρι, με άλλα λόγια ξεκούραση και ύπνος. Στην εξίσωση της διατήρησης του σωματικού βάρους και της ενίσχυσης του μεταβολισμού έχει μπει από καιρό η εξασφάλιση ύπνου, ειδικά αν γίνεται τις σωστές ώρες. Μετά από την απονομή του Nobel Ιατρικής το 2017 στους επιστήμονες που μελέτησαν τη μεταβολή των κυτταρικών λειτουργιών ανάλογα με το αν είναι μέρα ή νύχτα, ο δρόμος της μελέτης του μεταβολισμού άνοιξε προς την κατεύθυνση αυτή και πλέον είναι επιβεβαιωμένο ότι ο μεταβολισμός μας αντιλαμβάνεται αν δίνουμε στο σώμα την ενέργεια που του χρειάζεται τη σωστή στιγμή. Τις νυχτερινές ώρες “κατεβάζει ρολά” , ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας οι ρυθμοί του είναι οι μέγιστοι δυνατοί.

5. Pause= Η λέξη είναι δική μας, παύση! Τα γεύματα χρειάζονται διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, απαραίτητο είναι να μεσολαβούν 3-4 ώρες από το ένα γεύμα στο άλλο, ώστε να ολοκληρώνεται η πέψη και το βράδυ να εξασφαλίζουμε 8-10 ώρες χωρίς γεύμα.

Οι πέντε παραπάνω κανόνες μπορούν άνετα να συμβαδίσουν με τα εορταστικά γεύματα. Αν τους συνδυάσουμε και με μια χαλαρή επίβλεψη στην επίδραση που έχει πάνω στο σώμα μας το κάθε γεύμα (αν μας δίνει κάποια ενοχλητική ή προειδοποιητική αίσθηση το πεπτικό μας, πότε έχουμε χορτάσει, πότε νιώθουμε πως βαρύναμε ή πως θέλουμε λίγο ακόμα φαγητό), μπορούμε να κρατήσουμε καλές αναμνήσεις και από το φαγητό μας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο εδώ, αποτελεί το συναισθηματικό φαγητό. Στις γιορτινές ημέρες υπάρχει και μια τάση μελαγχολίας σε κάποιους ανθρώπους, είτε λόγω μοναξιάς είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, συχνά και λόγω κακού οικογενειακού κλίματος. Αυτή η τάση μπορεί να εκτονωθεί μηχανικά μέσω του φαγητού και αυτό είναι κάτι αποδεκτό. Θα βοηθούσε, ωστόσο, να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και άλλου είδους ευχάριστες διεξόδους ή δραστηριότητες, ώστε να μην το αφήνουμε να μας παρασύρει πολύ, σε βαθμό που να μας βυθίσει εν τέλει την διάθεση ακόμη περισσότερο”.

Ακόμα κι αν γίνουν λάθη ή υπερβολές, μπορούμε να θυμηθούμε πως ό,τι κι αν συμβεί, οι γιορτές διαρκούν λίγες ημέρες μέσα στο χρόνο και τα περισσότερα εξαρτώνται από τη ρουτίνα μας. Αξίζει να θυμόμαστε τα γεύματά μας στις διακοπές των Χριστουγέννων ως αναζωογονητικά κι ευχάριστα και να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να αυξήσουμε την καλή μας διάθεση.

Πολλές ευχές για μαγικά Χριστούγεννα και αξέχαστα γεύματα!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα