Search
Close this search box.
Carbonara Day: Ο εορτασμός ενός εμβληματικού ιταλικού πιάτου
Καρμπονάρα
Credit: 123RF

Προς τιμήν ενός από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ιταλικής κουζίνας παγκοσμίως, κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρμπονάρας (Carbonara Day)*. Η προέλευση αυτού του εμβληματικού πιάτου παραμένει ένα μυστήριο, καθώς υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη δημιουργία του.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συνταγή προέρχεται από τους καρβουνιάρηδες της Κεντρικής Ιταλίας του 19ου αιώνα. Άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί μια παραλλαγή μιας “εφεύρεσης” ενός Αμερικανού στρατιώτη που στάθμευε στη Νάπολη τη δεκαετία του 1940. Η επικρατέστερη εκδοχή, ωστόσο, αποδίδει τη δημιουργία της σε έναν Ρωμαίο εστιάτορα της μεταπολεμικής περιόδου, ο οποίος την ονόμασε έτσι λόγω του προηγούμενου επαγγέλματός του ως “carbonaro” (καρβουνιάρης στη ρωμαϊκή διάλεκτο).

Καρμπονάρα σκίτσο
Credit: 123RF

Ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευσή της, η Καρμπονάρα έχει κερδίσει επάξια τη θέση της ως ένα από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας.

Μια νέα προσέγγιση στην παράδοση: Υγιεινή καρμπονάρα χωρίς γλουτένη

Η εταιρεία Farmo, που ειδικεύεται στην υγιεινή εναλλακτική της μεσογειακής κουζίνας, επαναπροσδιορίζει τη γευστική εμπειρία της καρμπονάρας, προσφέροντας μια εκδοχή χωρίς γλουτένη και χωρίς τύψεις!

Η διάσημη food blogger Giulia Brunetti, γνωστή ως “Giulia Passione in Cucina“, δημιούργησε μια ξεχωριστή εκδοχή της Carbonara “free from”, που συνδυάζει την αυθεντικότητα με την υγιεινή διατροφή.

καρμπονάρα με μακαρόνια χωρίς γλουτένη
Credit: Farmo.com

Υγιεινή καρμπονάρα χωρίς γλουτένη

Χρόνος μαγειρέματος: 12-13 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 320 γρ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
  • 150 γρ. γκουαντσιάλε (Το guanciale είναι παραδοσιακό αλλαντικό της ιταλικής κουζίνας, το οποίο έφτιαχναν οι χωρικοί στη προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όλα τα μέρη του σφαγίου και να τα διατηρήσουν πολύ καιρό, χωρίς τη χρήση ψυγείου)
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. πεκορίνο
  • 50 γρ. παρμεζάνα (ή 100 γρ. πεκορίνο για πιο έντονη γεύση)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Προετοιμασία του guanciale: Κόψτε το γκουαντσιάλε σε λωρίδες και σοτάρετέ το σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη λαδιού. Αφήστε το να γίνει τραγανό, στραγγίξτε το και κρατήστε το λίπος του.

Προετοιμασία της κρέμας: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους αυγών με το πεκορίνο και την παρμεζάνα. Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο από το λίπος του γκουαντσιάλε για επιπλέον γεύση. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Θερμική επεξεργασία της κρέμας: Για μια βελούδινη υφή, τοποθετήστε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατέψτε μέχρι η κρέμα να φτάσει τους 60°C (ή να γίνει χλιαρή στο άγγιγμα, χωρίς να ψήνονται τα αυγά).

Βράσιμο των ζυμαρικών: Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι χωρίς γλουτένη σε άφθονο αλατισμένο νερό και στραγγίξτε τα αλ ντέντε (al dente), κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό τους.

Τελική σύνθεση: Ρίξτε τα ζυμαρικά στο μπολ με την κρέμα αυγού, ανακατεύοντας γρήγορα. Προσθέστε λίγο από το νερό μαγειρέματος για να πετύχετε την τέλεια κρεμώδη υφή.

Σερβίρισμα: Μοιράστε στα πιάτα, προσθέστε το τραγανό γκουαντσιάλε, μια επιπλέον δόση πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
Credit: Farmo.com

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε μια carbonara απόλυτα κρεμώδη και γεμάτη γεύση!

  • * Η Ιταλική Ένωση Βιομηχανιών Ζαχαροπλαστικής και Ζυμαρικών (AIDEPI) και ο Διεθνής Οργανισμός Ζυμαρικών (IPO) δημιούργησαν την Εθνική Ημέρα Καρμπονάρα το 2017 για να γιορτάσουν το πιάτο που εκατομμύρια λάτρεις των ζυμαρικών προσδιορίζουν ως τη γεύση της Ιταλίας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα